De eerste provincie: Zeeland; Fitness-cindy en DAKAR met Wouter en Kees – Wim’s Tri Journaal 82

Sjaak Sinke
Sjaak Sinke

 

DONDERDAG – Wie triathlon Zeeland zegt, zegt Sjaak Sinke. Atleet, organisator maar bovenal uitslagenverwerker. Komende zaterdag zit hij vast weer voorovergebogen achter zijn stuur van een te kleine auto bij de finish van de zwemloop in Vlissingen. Het is de derde editie na de doorstart, maar feitelijk is Vlissingen het Almere van de zwemlopen. Want – maar ook dat weet Sjaak beter dan ik – al in de jaren tachtig was het Vrijburgbad van Vlissingen strijdtoneel van de allereerste zwemloop in de Nederlandse geschiedenis. Run-bike-runs bestonden nog niet en de triatleten wilden toch een soort overbrugging naar het toch al korte Nederlandse seizoen. Dus werden tussen januari en april niet alleen in Vlissingen, maar ook in Kapelle, Oostburg, Westkapelle kortom vrijwel elk Zeeuws dorp met een binnenbad zwemlopen gehouden.

Zeeland-wapen

Zeeland. Waar in Nederland kun je beter triathlons houden dan in de provincie waar de zee het land kust? Het tegendeel is helaas waar, want van de vele wedstrijden eind vorige eeuw is niets meer over. De halve van Kruiningen (met Pauli Kiuri ooit als winnaar) was dé voorjaarsklassieker. De Schotsman-triathlon van Kamperland mocht in 1985 zelfs het allereerste NK kwart houden. Rob Barel en Irma Zwartkruis zegevierden. Maar er was ook een rel. De Zeeuwse juryleden straften zonder aanziens des persoons stayerende triatleten. Dat was tegen het zere been van NTB-voorzitter Joop van Zanten, die achter de naam van zijn eigen dochter Nathalie ook een DSQ zag staan. Terugdraaien, vond de bondspreses, de Zeeuwen woedend achterlatend. Het is lange tijd niet meer goed gekomen tussen de Zeeuwse triathlonsport en de rest van Nederland.

12476487_1048883448466708_360856184_n
Irma Heeren

Zeeland was ook bekend om haar vele woensdagavondwedstrijdjes aan de kust. Dwars tussen de badgasten door zwemmen, fietsen en lopen. Dat spul. Maar ook een schitterende stadstriathlon in Zierikzee en in Zeeuw-Vlaanderen wedstrijden in Axel en Hoek. Daar, in het meest westelijke puntje van ons land wordt alleen nog gezwommen en een paar kilometer gefietst tijdens de jaarlijkse Zwintriathlon in september. Een geweldig evenement met 1000 deelnemers in een heerlijke ambiance in Sluis, echter eindigend in Knokke. Een keer omdraaien zou leuk zijn. Incidenteel had Zeeland de Master Games in huis, daar waar Rob Barel nog eens terugkeerde om menig mastertitel in de wacht te slepen. Anthony van den Berg en Remy Vasseur waren in het Luctor et Ermergo-land de laatsten, die er in de meest waterrijke provincie aan trokken met de Zeeland Triathlon in Vlissingen. Maar ook dat evenement legde twee jaar terug het loodje, verdrongen door de nog succesvollere Colour Run op de avond ervoor.

945852_1048883521800034_7551660611962325039_n
Jan Louisse

Ondanks alles blijft Zeeland wel triathlontoppers voortbrengen. Adrie Flipse en Jan Louisse waren pioniers, later kwamen daar de broers Koole (Floris-Jan en Niels) en Remy Vasseur bij. En laten we veelvuldige kampioene (tri—en duathlon) Irma Heeren niet vergeten. Maar praten over triathlon Zeeland is m.i. te veel praten in het verleden. Het feit dat het Westbrabantse Oud Gastel op dit moment de meest Zuidwestelijke triathlon in ons land is, illustreert de witte vlek nog het meest. Dus volgend jaar rond deze tijd staan er minstens 5 evenementen in Zeeland op stapel. Deal?

Cindy Brussé
Cindy Brussé

Nog een nabrandertje in de Transferwereld. Het Tri-Fa Team uit Maasland en omstreken heeft voormalig Rijnmondse Cindy Brussé aangetrokken voor het kersverse Eredivisie-team. Cindy woont in Aalten, deed een aantal jaren aan survivalruns (razend populair in de Achterhoek) en keerde vorig jaar weer terug in haar oude liefde triathlon. Wist je trouwens dat Cindy ooit meedeed aan grote fitness-challenges? Dat is nog net geen body building.

Wouter Theuws
Wouter Theuws

En net toen ik dacht: hoe trek ik ooit de DAKAR-rally in een WTJ ging het in de RTL-aflevering van deze woestijnrally over Kees Koolen, die DAKAR rijdt voor het goede doel KWF. Aanleiding is zijn goede vriend en plaatsgenoot Wouter Theuws uit Bergeijk. Kees is inmiddels een gerespecteerd rallyrijder, maar in de jaren tachtig vorige eeuw waren zowel Kees als Wouter fanatieke triatleten met als hoogtepunt deelname aan de Holland Triathlon van Almere 1987, waar Kees 11.49 uur en Wouter 13.39 uur over deed. De triathlon van Valkenswaard won hij ooit. Fietsen en autoracen bleven de Oostbrabanders daarna doen. In 2009 werd bij Wouter kanker geconstateerd. Hij schreef er het boek HARDER (opgeven is geen optie) over. Het boek is bij Bruna Bergeijk te koop en de opbrengst gaat naar Wouters Alpe d’Huzes actie 2016 voor KWF. Meer weten over de acties? www.dakarvooreenander.nl

Kees Koolen
Kees Koolen

Kees Koolen is misschien ook wel de rijkste ex-triatleet van Nederland. Zijn vermogen wordt geschat op 115 miljoen euro, hetgeen hem een goede middenmoot-positie bezorgd in de Quote-500. De Brabantse boerenzoon bouwde zijn kapitaal op als directeur van Booking.com en Priceline. In de online-wereld is Kees dus een grootheid. Uniek is ook dat hij DAKAR heeft gereden op motor, buggy, quad en truck. Een visionair. Zou eigenlijk nog eens verleid moeten worden tot een stukje triathlon-bezieling…..

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.