Egmond-Egmond-Egmond, te veel gezwommen in Vlissingen en spiernaakt het jaar in – Wim’s Tri Journaal 84

 

ZONDAG – Het is altijd een mooie eerste graadmeter daar op het soms onstuimige, stormachtige, barre strand van Egmond aan Zee. Het was afgelopen dagen niet de meest bizarre editie (het weer zat wel mee, al waait het altijd alle kanten uit), maar toch was het een ‘langzame’ versie. Nu kijken wij combisporters – buiten de hele afstand – niet zo veel naar eindtijden. De resultaten en wie daar voor verantwoordelijk zijn: daar draait het om.

combi klassement vrouwen top 25 combi mannen

Egmond was voor de derde keer een kolfje naar de hand van Pim Molenaar en voor de vijfde keer mocht Alieke Hoogenboom zich winnares noemen. Beiden hebben gemeen dat ze slechts sporadisch in de (cross-)duathlons te zien zijn. Eigenlijk wel jammer, want over kwaliteiten beschikken ze zeker. En natuurlijk, Egmond valt zo vroeg in het seizoen – eigenlijk off-season – , dat je er nog geen grote conclusies aan mag verbinden.

Andere namen komen vaak bovendrijven in het combiklassement: een optelsom in eindtijden van de AGU Egmond-Pier-Egmond Strandrace (36 km.) op zaterdag en de klassieke halve marathon van Egmond aan Zee op zondag. Tweede bijvoorbeeld werd de Belg Kevin van Hoovels, derde thuisfavoriet Tibor Zwaan. Dat was ook het rapste tweetal in de strandrace respectievelijk 11e en 22e. De Belgen waren toch in vorm, want Timothy Dupont was de snelste van de kopgroep met Van Hoovels er ook in. Zondag trof Pim Molenaar alleen Peter Res nog in zijn buurt op de halve. De man uit Heiloo heroverde zijn titel. Michael Emmerik, Hans Bader, Peter Res, Barry Dooper, Hidde Bekhuis en Remko van Hove presteerden ook voortreffelijk.

Foto Christie Brouwer
Foto Christie Brouwer

De eerste de beste vrouwenconfrontatie leverde meteen een topveld op. Menig evenement is jaloers met Danne Boterenbrood, Mirjam Weerd en Sarissa de Vries in de top tien. Maar ze wonnen niet. Daarvoor waren de verschillen na zaterdag te groot geworden in het voordeel van Alieke Hoogenboom dus. Alleen Yvonne de Jong en de nummers twee en drie Eline Lute en Lucie van Genugten bleven nog enigszins in de buurt van de ATB-specialiste uit Roelofarendsveen. Jonkie Dieuwertje Poort nestelde zich keurig als zesde in het strijdgewoel. En ook Talisa van der Fluit toonde haar goede vorm. ‘Gorgeous’ twitterde Mirjam Weerd zondagavond na haar perfecte halve marathon in iets meer dan anderhalf uur, daarmee snelste master 40 bovendien.

Egmond zat weer goed in elkaar. Als je Le Champion zo ziet, zou een tweede grote crosstriathlon langs de kuststrook niet gek zijn, maar anderzijds heeft dit winters tussendoortje ook zo zijn charme.

1557683_944065975673109_5181613876104004271_n

Ook aan de kust, maar dan in het 23 graden warme Vijverburgbad was de zwemloop van Vlissingen. Zaterdag begon daarmee het Haverkamp & Partners Zwemloopcircuit 2016. Gerbert van den Biggelaar was de gedoodverfde favoriet, maar de banenteller vergat het badmintonracket uit te steken bij het ingaan van Gerberts laatste op-en-neertje. Gevolg: 50 meter te veel. Weg winst. Die ging nu naar de Belg Arno Nackaerts. Ook op drie een Belg: Kristof van Rooy. Bij de vrouwen was het net andersom: op zilver Lotte de Vet omringd door twee Nederlandse atletes: WBTV-atlete Patricia van Uffelen won voor het eerst, TVB-atlete Emilie van Geijn werd derde. Opvallend: de vierde plaats over-all op de korte afstand voor paratriatlete Saskia van den Ouden.

12540940_10203930955794161_7066808438479028968_n

Tot slot: de trainingen worden door de NTC-ers in Spanje heel serieus aangepakt. Commentaar bij deze spiernaakte foto is verder overbodig.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.