David, Trijnie herinnert Atje, Red Hot Chili, Markelo sold out, strandlopen en Jorik – Wim’s Tri Journaal 85

12565569_1159119990784700_269570932981187940_n

MAANDAG – Als muziekliefhebber staat mijn hoofd de hele dag bij David Bowie, toch wel de man die de soundtrack van mijn generatie zestigers mede bepaald heeft. Nee, we gaan geen link leggen met onze sport en de Starman. Hoewel? Als er 1 song is die synoniem staat aan het volbrengen van een Ironman dan is het wel: We can be HEROES, just for one day. De immer extravagante artiest is met zijn laatste album Blackstar aan zijn laatste ruimteruis begonnen. R.I.P. Spaceboy.

12552766_1050982384923481_7841766228631575528_n

Veel eerbetoon aan hem vandaag, maar ook zondagavond. In Andere Tijden Sport werden de prachtprestaties van Atje Keulen-Deelstra weer eens opgehaald. In dat programma mocht onze eigen Trijnie Rep natuurlijk niet ontbreken. Sijtje was er, Sippie was er, maar Trijnie gaf haarscherp weer hoe er destijds werd aangekeken tegen een schaatsmoeder, die de dertig al gepasseerd was. Reactie van Trijnie op het programma: “De opnames duurden twee dagen, het Atje-lied moest vijf keer opnieuw gedaan, maar het was heel leuk om weer in het dorpje Jirnsum te zijn en de zussen van Atje en Baukje te hebben gesproken.” Atje overleed twee jaar geleden op 74-jarige leeftijd. Ik weet vrijwel zeker dat ze in de beginjaren een keer aan de wintertriathlon in Assen meegedaan heeft.

CYXPw9aUoAAaN5C

De eerste 70.3 Ironman van 2016 zit er al weer op. In het – Red Hot – Chileense Pucon, waar Rob Barel ooit kostbare punten pakte op weg naar de Spelen in Syndey, werd het spits afgebeten. Barbara Riveros prolongeerde voor eigen publiek haar titel en de verrassende mannenwinnaar heette Benjamin Collins, een Amerikaan. En in het Amerikaanse Naples waren Rich Wygand en Hillary Hamer met respectievelijk 9.57 en 11.53 uur goed voor de zeges op de allereerste hele van het nieuwe jaar. De Amerikaanse Belg Johan Desmet werd vierde.

Dat de kalender misschien nog wel meer evenementen behoeft getuige de tweede editie van de Hof van Twente-triathlon te Markelo. Alle 315 startplekken zijn vergeven, ook de trio’s zitten vol. En dat binnen twee dagen tijd. Markelo ligt niet ver van Holten vandaan, dat verklaart wellicht de snelheid. Het gaat ook hard bij de Triathlon van Veenendaal en da’s maar goed ook: des te meer geld komt er binnen voor het goede doel, de Twan Foundation. Waarschijnlijk kunnen we soortgelijke geluiden bij vrijwel alle organisaties optekenen.

10366002_1050982468256806_8729202967952831529_n

Kijken we nog even terug naar de halve marathon van Egmond dan zien we dat Huub Maas de snelste uit ‘onze gelederen’ was op een 52e plaats (1e M45) in 1.16.13. Pim Molenaar, Pip Tesselaar, Peter Res, Armand van der Smissen, Raimond van der Boom, Ricardo Scholten, Mark Wilson, Barry Dooper en Michael Emmerik waren de andere du- en triatleten in de top 100. Bij de vrouwen manifesteerden zich Ruth van der Meijden, Jessica Oosterloo, Lesley Smit en de gisteren genoemde atletes in het combiklassement. Overigens was in hetzelfde weekend ook de loodzware strandmarathon tussen Den Haag en Wassenaar. Oud-gediende Frank Wiebes werd zevende bij de mannen in 3.40, Christel Muis stond als derde op het podium in 4.33 en voormalige waterpolo-champ Rianne Guichelaar klokte nog net binnen de 5 uur als vijfde vrouw. De eindtijden spreken boekdelen. Het was ploeteren door het soms rulle zand.

12439082_1050984484923271_2223659678641590609_n

Pittig was beslist ook de vierde Poort door Heuvelland Trailrun van AV Caesar in en om Beek. Roger Smeets was de beste op de 30 kilometer met Martijn Dekker als goede runnner-up. Maud Golsteyn werd keurige derde bij de vrouwen. Op de halve afstand werden Youri Keulen en Bob Martens tweede en derde. Die afstand werd gewonnen door Fenne Loots, ook zo nu en dan nog in de combisport.

En, in navolging van Mark Oude Bennink, kwamen er meer sportmannen van het jaar. Jorik van Egdom werd het bijvoorbeeld in Veenendaal. Al denk ik niet dat hij in z’n blootje vanuit Spanje aangezwommen kwam om zijn prijs op te halen….

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.