Hamburg wordt een Ironman, wedden?; Eva op handen; Gregor meets Rini; La Paz – Wim’s Tri Journaal 91

12400909_1054307997924253_8831214069443700431_n

MAANDAG – Morgen officieel, maar de Duitse krant Hamburger Abendblatt had de primeur vanmiddag al: de organisatoren van de wereldberoemde ITU-triathlon in Hamburg stappen volgend jaar in het Ironman-circuit. De qua deelname grootste triathlon ter wereld (11.000 atleten afgelopen jaar) is voor geen kleintje vervaart, maar de overstap is toch opmerkelijk. Onduidelijk is nog of daarmee de banden met de ITU worden verbroken, dan wel of Frankfurt er een geduchte concurrent in juli bij krijgt. Ironman-zegsman Stefan Jaeger garandeert dat het geen consequenties heeft voor de Europese titelstrijd, die sinds jaar en dag in Frankfurt wordt gehouden.

12400925_1054307014591018_2689749355497077239_n

In Parijs is door de organisatie van het WK paratriathlon mooie promotie gemaakt niet in de laatste plaats – denken we – door de gracieuze verschijning van Eva van Groningen van het organisatiebureau TIG Sports. Ze wordt in elk geval door onder meer NTB-voorzitter Wim van Oijen en bestuurslid Martin Breedijk op handen gedragen. Wat ik apart vind, is dat pas vanaf 1 februari kan worden ingeschreven voor dit topsportevenement rondom het WK paratriathlon. Maar ach, goede wijn behoeft waarschijnlijk geen krans. Vanaf dat moment stromen de aanmeldingen binnen. Hamburg 11.000? Ik zeg Rotterdam 15.000 triatleten. Op termijn dan hè 😉

Er was trouwens vanavond weer een platform-overleg over het effect van de Rotterdamse wedstrijden op de verenigingen in het Rijnmond-gebied. Zag ik daar onze quiz-fanaat Remco Vitscher ook niet bij zitten. Die man haalt vrijwel dagelijks het WTJ.

12540644_1054307734590946_4131089677670914144_n

Gregor Stam is voor mij toch de man aan wie we dit spelletje allemaal te danken hebben. Soms verguisd, dan weer aanbeden: Gregor is authentiek en moet dat ook blijven. Zoals de Draai van de Kaai in Roosendaal zijn Tour-favorieten heeft om te laten starten op de tweede maandag na de Tour, zo heeft de triathlon van Oud Gastel ook zijn favorietenlijstje. Gregor Stam staat bovenaan, ik zal het maar meteen zeggen. Laat nou maandagavond, net na een volgende overlegronde van de organisatie, collega Ruud een telefoontje krijgen van Gregor. Samen met zijn vriendin wil hij meedoen in het Westbrabantse plaatsje vlakbij de man, die hem aan het fietsen heeft gezet: Rini Wagtmans. Uiteraard gaat de organisatie er alles aan doen om die twee heren weer samen te brengen. Want Gregor mag dan de godfather van de sport zijn, zonder Rini was hij er niet eens aan begonnen. Ik voorzie een emotionele hereniging.

12606747_1054306944591025_954493806_n

De eerste ITU-race van het jaar zit erop. In het Argentijnse La Paz, waar ooit Danne Boterenbrood een topprestatie leverde in de aanloop naar de helaas niet gehaalde Spelen van Londen waren de local heroes Luciano Taccone en Romina Palacio Belena de baas. Ach, alleen al om die mooie namen verdienen ze een vermelding hier. Is La Paz ook niet van de sigaren trouwens?

Meer nieuws hebben we op deze Blue Monday niet. Genoeg Blue Monday-foto’s van triathlons bij prachtige luchten en in diepblauwe wateren te vinden op social media toch?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.