Ironman neemt 5 World Triathlon Series wedstrijden over

WTS Hamburg mannen after swim

Het gonsde de hele week al van de geruchten in Duitsland rond een mogelijke Ironman in Hamburg. Nadat woensdag Frankfurt al heel snel bij de les was om de Duitse Ironman voor eigen stad te claimen en een verhuis naar Hamburg hard te ontkennen, is vandaag duidelijk geworden waar het nieuws vandaan kwam. Ironman kondigde vandaag immers aan dat het Lagardere Sports heeft overgenomen. Het Franse Lagardere is in triatlonmiddens vooral bekend van de organisatie van vijf manches van de World Triathlon Series, waarvan die van Hamburg de absoluut grootste is. Samen met een aantal wielerwedstrijden en marathons komt dus 2/3de van de WTS, het paradepaardje van de ITU, de International Triathlon Union, nu ook in handen van Ironman, die eerder ook al de WTS van Gold Coast in Australië hadden overgenomen.

De zes WTS races zijn Abu Dhabi, Gold Coast, Cape Town, Hamburg, Leeds en Stockholm. Ook de Hamburg Cyclassics en de Velothons van Berlijn, Wales, Kopenhagen, Stockholm en Stuttgart en de marathons van Hamburg, Hawkes Bay, Bordeaux en Queenstown komen in handen van Ironman, dat sinds vorig jaar zelf deel uitmaakt van de Chinese Wanda Sports Holding.

De ITU heeft in het verleden met lede ogen moeten toekijken hoe Ironman de markt van de lange afstand heeft ingepalmd. Buiten de samenwerking met Challenge Family voor een aantal continentale kampioenschappen (zoals het EK Long Distance in Almere in 2014) stelden de eigen LD-triathlons van de ITU niet veel meer voor en trokken WK’s nauwelijks toppers. Dat Ironman zich nu ook op de olympische afstand richt, lijkt de ITU voorlopig niet te verontrusten. Er waren al eerder samenwerkingen tussen ITU en Ironman, onder andere over het toepassen van uniforme regels over de lange afstand. Bovendien blijft Christian Toetzke, de CEO van Lagardere Sports endurance division, nauw betrokken. Hij wordt de nieuwe Chief Development Officer en Global Head of Cycling binnen Ironman.

Marisol Casado, voorzitster van de ITU, ziet vooral mogelijkheden in de overname. “Lagardere is al lange tijd een fantastische partner van de ITU. Het is dankzij hun toewijding voor de sport dat we samen het niveau van triatlon hebben kunnen optrekken naar een sport die de laatste 8 jaar de hele wereld bereikt. Ik ben ervan overtuigd dat de overgang van deze WTS-wedstrijden naar Ironman er voor zal zorgen dat onze sport nog sterker wordt op wereldniveau.”

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.