Waterpolo; naar Lindy kijken; Zuidafrikaanse brilletjes en weemoed naar Marianne Vlasveld – Wim’s Tri Journaal 95

Rianne Guichelaar
Rianne Guichelaar

VRIJDAG – Zo dadelijk natuurlijk de finale waterpolo dames Nederland-Hongarije kijken. Zoals we met handbal en volleybal naar de link met triatleten keken, zo doen we dat vanavond met waterpolo. Waarschijnlijk is het aantal atleten dat de overstap van waterpolo naar triathlon gemaakt heeft veel groter dan in de zaalsporten. Zo uit het blote hoofd noem ik Jos Everts uit de beginjaren, Rick Nijhoving natuurlijk en uit het gouden Olympische damesteam van Beijing Rianne Guichelaar (dit jaar toe aan een Ironman?) en op wat recreatiever niveau Noeki Klein en af en toe ook Mieke van der Sloot. En dan zou het wel eens zo kunnen zijn dat Roel Heestermans (de broer van Frank) en na zijn actieve periode bij onder meer Polar Bears als fysiotherapeut aan het nationale team verbonden, ook de overstap naar triathlon gaat maken.

12583634_1056227237732329_1357481250_n
Adrie van der Poel (1 x deelnemer triathlon Zundert)

In de rest van Nederland zijn ongetwijfeld weer andere topsportevenementen, die de aandacht van publiek en media zullen trekken. Hier in het Westbrabantse is het al veldrijden wat de klok slaat. Zaterdag is Rucphen aan de beurt, zondag de Grote Prijs Adrie van der Poel in Hoogerheide met natuurlijk de Poelekes. Maar ik ga vooral kijken hoe Lindy van Anrooij het er vanaf brengt. En ook zien hoe het met Walter Boom gaat. Vorige week een mooi portret in de Persgroep-kranten met Riet Boom, zijn echtgenote en moeder van Lars. Daarin kwam de sportloopbaan van Walter (Adia Keser weet u nog?) als triatleet uitvoerig aan bod.

12606967_1056226887732364_1982084438_n

Het was best een bewogen weekje, vindt u niet? Het begon allemaal met Hamburg wel/geen Ironman en daarna dus de monsterdeal tussen Ironman (lees: Wanda) en een stukje ITU. Dit weekend gaat het Ironman-circus haar tweede wedstrijd in: de 70.3 in Buffalo City met natuurlijk Paul Kaye als thuis-speaker. Overigens gniffelden zijn collega’s uit de Benelux gisteren wel bij het zien van een brilletje op de laptop. De Zuidafrikaan ziet zijn oogjes dus ook langzaam achteruit gaan, zodat we dus komend jaar in Maastricht met drie bril-tridioten te keer gaan. In de Zuidafrikaanse stad zijn Matt Trautman, James Cunnama, Will Clarke, Jodie Swallow en Susie Cheetham de grote favorieten voor de overwinning. Uit de lange lijst van namen zonder nationaliteit zou je kunnen opmaken dat er veel Nederlanders mee doen. Niets is minder waar: het Zuidafrikaans heeft zo veel Nederlands in zich en ook in de familienamen dat het op voorhand niet te zeggen is wie nou waar vandaan komt. We zien het zondagavond wel.

Marianne Vlasveld
Marianne Vlasveld

Noren, Russen, Esten en Italianen. Dat is zo’n beetje de diversiteit aan nationaliteiten op het Europees kampioenschap wintertriathlon in Otepää in Estland. De Russen Pavel Andreev en Olga Parfinenko zijn de titelverdedigers. Andreev won al drie keer. Het is al weer elf jaar geleden dat ons land successen boekte in de wintertriathlon. Marianne Vlasveld was drie keer Europa’s beste op de loop-ATB-langlaufcombinatie. Dat gebeurde in 1999 in Italie, in 2001 in Oostenrijk en 2003 in Slowakije. Aangevuld met vier keer zilver is Marianne nog steeds een van de meest succesvolle wintertriatleten in de geschiedenis. Op haar laatste EK in 2005 werd ze tweede achter de Duitse Sigrid Lang. Daarna werd het stil voor Nederland op de wintertriathlons.

Maak er een mooi weekeinde van! Tot zondag!

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.