Wintertriathlons: EK maar ook Gouda; ploeteren in klei; T4T Clinic; Oelalaaa die VZC-dames toch! – Wim’s Tri Journaal 96

 

ZONDAG – Het laatste duwtje daar gaat het vaak om. Na hand- en volleybal was het bij waterpolo vrijdag toch nog net niet. Maar geen nood, in de herkansing maken de teams het allemaal waar. Ik voorzie toch een grote vrouwendelegatie voor Rio inclusief natuurlijk Rachel.

12507649_10154291762726494_2985884577206101735_n

Olympisch zijn de meeste duursportvarianten nooit geworden, al is wel gelobbyd voor de team-relay, duathlon en wintertriathlon. De laatste dan op de Winterspelen. Had een goede ontwikkeling geweest, want de laatste jaren wil het met de wintertriathlons internationaal niet meer zo vlotten. Het EK in het Estse Otepää was daar zaterdag een goed voorbeeld van. De Russische hegemonie bij de elite was bijna compleet. Het mannenpodium bestond volledig uit Poetins onderdanen en bij de vrouwen wist alleen de Oostenrijkse Romana Slavinec met brons het Russisch bolwerk te doorbreken. Pavel Andreev was intussen aan zijn vierde Europese titel toe. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met pionier Paolo Riva uit Italië en de Zweed Andreas Svanebo. Olga Parfinenko prolongeerde haar titel.

12571095_1057347340953652_950997893_n
Lilian Leijn
12607294_1057347307620322_1945949153_n
Stephan van Eijk

En toch hebben de Nederlanders wel iets op met de loop-, mountainbike-, en langlaufcombinatie. Frank Hamelink wees me op een geslaagde wintertriathlon in Gouda, georganiseerd door de plaatselijke langlaufvereniging. Zo’n 20 deelnemers deden mee. Lag er sneeuw dan? Nee, maar de club beschikt wel over uitstekende borstelbanen. 3 of 6 rondjes hardlopen, 2 of 3 rondjes ATB en 6 of 10 rondjes op de langlaufpiste. Op de lange afstand waren Stephan van Eijk en Lilian Leijn superieur, zij zijn vooral in het lanflauf en biathlonwereldje bekend. Op de korte afstand was de voor ons bekende (winter-)triatleet Martin Veenhuizen winnaar en Do Witteman beste bij de vrouwen. Overigens houdt de langlaufvereniging al sinds 2013 bij voldoende sneeuwval deze wintertriathlons. Maar als de witte deklaag uitblijft, prikken ze gewoon een moment om de blauwe borstelbaan op te gaan. Volgend jaar goed in de gaten houden dus.

12571183_1057350540953332_1103810573_n
Lindy van Anrooij (foto Wim van den Broek)

Veldrijden zal het als Olympische sport ook nooit maken, vrees ik. We zijn er net als de Belgen dan wel goed in, het trekt drommen toeschouwers zoals dezer dagen in mijn West-Brabant, maar eigenlijk is het raar dat het Olympische mountainbiken minder tot de verbeelding spreekt dan cyclo-cross. Landelijke en regionale sportjournalisten zijn helaas maar moeilijk uit het vaste stramien van voetbal, wielrennen, schaatsen te trekken. Evengoed was het genieten op de Rucphense zandgronden en de klei van de Brabantse Wal. Met Mathieu van der Poel in de hoofdrol, met een sterke Tom Meeusen en met Lindy van Anrooij in Rucphen uiteindelijk op een zestiende plaats.

12625759_1057348137620239_1174344166_n
Paul Kaye haalt 3voudig kampioene Jodie Swallow binnen.

Terug naar onze sport. In het Zuidafrikaanse ‘cowboy-stadje’ Buffalo City was zondag de tweede 70.3 Ironman van het jaar. Matt Trautman won voor het tweede jaar op rij en Jodie Swallow is al vroeg in vorm. Twee Belgische en één Nederlandse deelnemer: Janneke Hampsink uit Noordhoek werd na 6.13.57 uur sporten 85e bij de vrouwen en zeventiende in haar agegroup F35.

Team 4 Talent clinic 13 april 2016
Team 4 Talent clinic 17 april 2016

Alvast in de agenda noteren en rood cirkeltje erom: de altijd grandioze Team4Talent Clinic. Dit jaar op 17 april. Aan de vernieuwde opzet wordt door Bas, Mark, Evert, Martijn, Youri en alle andere teamspelers nog hard gewerkt. De locatie blijft gelijk: het KNVB Sportcentrum in Zeist, hartje Nederland! De clinic is voor alle niveaus geschikt. Inzet en enthousiasme, daar gaat het om. De toptriatleten geven goede tips mee, kortom een niet te missen Team4Talent Clinic. Binnenkort meer.

De VZC dames in vol ornaat
De VZC dames in  “vol ornaat”

 De uitsmijter komt deze wat grauwe zondag van Alida Hagen. Zij vrolijkt ons allen op met de vrouwelijke tegenhanger van de trainingssessie van de toptriatleten in Spanje. Onder het mom ‘wat-Jorik-kan-kunnen-wij-ook’ tonen de VZC-dames hoe ze deze zachte winter hun fietstraining aanvangen…..

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.