Bellinga 12de, wereldkampioenen top in Dubai

Jan-Frodeno-703-Dubai

In de 70.3 Ironman van Dubai hebben de twee topfavorieten de wedstrijd met overmacht gewonnen. De twee wereldkampioenen van Hawaii, Jan Frodeno en Daniela Ryf, pakten meteen hun eerste zege van 2016. Jan Frodeno domineerde de wedstrijd bij de mannen van start tot finish. De Australiër Josh Amberger werd tweede. De Belg Aernouts moest er nog een sprint uitpersen tegen Terenzo Bozzone om derde te worden. Bij de vrouwen werd het een strijd tussen Daniela Ryf en Caroline Steffen, al moest die in de slotfase nog stevig doorlopen tegen de verrassend sterke Finse Lehtonen. Rahel Bellinga werd knap 12de in dit sterke deelnemersveld.

Omwille van stevige rukwinden werd het zwemmen ingekort tot 1,2 kilometer. Na twee rondes van 600m kwam Frodeno als eerste uit het water om daarna de leiding niet meer af te staan. Aernouts sprong als 12de op de fiets op een kleine 3 minuten achterstand op Frodeno.

De eerste 45km waren wind in de rug en Aernouts kon opschuiven naar de 8ste positie met slechts een minuut achterstand op de 5de. Na het keerpunt kregen de atleten de wind vol op kop en Bart hield zich gedeisd in een groep van 7 man. Op het einde versnelde de Belg en kwam T2 binnen in 4de positie vergezeld van de Nieuw-Zeelander Terenzo Bozzone. Door de versnelling was de voorsprong van Jaroslav Kovacic, die derde was, geslonken tot 2 minuten. Ondertussen had Frodeno zijn voorsprong opgebouwd tot 3 minuten ten opzichte van de Australiër Josh Amberger.

Podium Dubai

Aernouts en Bozzone vonden elkaar tijdens het lopen en kwamen steeds dichter bij Kovacic en het daarbijbehorende podium. Op 9km van de meet gingen ze op en over de Sloveen. Jan Frodeno liep op dat moment onbedreigd naar de winst en boekte zijn eerste zege van het seizoen. Amberger finishte tweede op een kleine 7 minuten van de Duitser. Aernouts en Bozzone konden elkaar niet lossen en moesten sprinten voor de laatste podiumplek. Onze Belg zat duidelijk nog wat frisser en kon op die manier zijn eerste podium van het seizoen binnenhalen.

Na de wedstrijd droeg wereldkampioen Frodeno zijn zege op aan de te vroeg overleden Franse triatleet Laurent Vidal.

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Rahel Bellinga kwam als twaalfde uit het water en hield die positie vast tijdens het fietsen en het lopen. De Nederlandse kampioene op deze halve afstand finishte in 4u35’22. Ook de Belgische Tine Deckers presteerde sterk in Dubai. Ze kwam als 10de uit het water, 2min45 achter leidsters Daniela Ryff en Caroline Steffen. Op de fiets kon de Belgische atlete tijd goedmaken op het leidende duo en schoof plaatsen op. Halfweg reed Deckers al in 5de positie en die plaats hield ze ook vast tot aan de wisselzone. Tijdens het lopen moest ze nog een plaatsje inleveren.

De eerste Nederlandse man was Finn Zwager. De in Dubai woonachtige age grouper moest slechts 600 meter zwemmen wegens de wind en de sterke stroming. Hij werd 70ste overall en pakte de vijfde plaats bij de M45.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.