Rahel bij wereldtop in windy Dubai; Verlosser Bart doet het weer in Israman; Scheltinga’s vroeg in vorm – Wim’s Tri Journaal 101

 

VRIJDAG – Kunnen we niet elk weekeinde uitbreiden met de vrijdag erbij. Vier dagen arbeid, drie dagen sportwedstrijden. Wielrenners zijn het wel gewend, triatleten vooral wanneer ze in het Midden-Oosten actief zijn. En dat gebeurt steeds vaker. Neem bijvoorbeeld deze laatste vrijdag van de maand. Niet één, maar twee topwedstrijden in een werelddeel wat we nog wel eens associëren met dood en verderft, terrorisme en oorlog. Gelukkig zijn ook hier gebieden waar het veilig is. Automatisch ook in trek bij toeristen en bij organisatoren van sportevenementen.

Rahel Bellinga
Rahel Bellinga

Het was al heel vroeg deze vrijdagmorgen dat de 70.3 in Dubai werd beslecht. Het seizoen begon, daar waar het vorig jaar eindigde: met de winst van Daniela Ryf. Ze zette alvast de schatkamer in Zwitserland op een kier voor het volgende miljoen. Landgenote Caroline Steffen hield Ryf nog het langste bij, maar moest ook het hoofd buigen. Brons ging naar de Finse Kaisa Lehtonen. TV De Schieter-triatlete Rahel Bellinga werd in het zeer sterke deelnemersveld prachtig twaalfde op slechts een half uurtje van de wereldtoppers vandaan. De nationaal kampioene op de halve afstand kwam nota bene als 93e uit het water, maar denderde vervolgens naar een 16e plaats na het fietsen (negende fietstijd) en passeerde dus nog vier tegenstandsters. Rahel wil naar de WK’s later dit jaar en maakt hiermee een goede aanvang. Joyce Hoornik werd zevende dames 50, Harmke Westervelt veertiende dames 40. Finn Zwager was beste Nederlander bij de mannen en vijfde M45. Door stevige rukwinden moest het zwemparcours een paar keer worden aangepast en uiteindelijk ingekort van 2000 tot 1200 meter.

 12592713_10207701203701444_1008219937642389852_n

Daar hadden ze 2000 kilometer westwaarts in Eilat geen last van. Maar daar kampen de deelnemers weer met sterk wisselende temperaturen. Een graad of achttien bij start en finish, maar tijdens het fietsen in de bergen amper twee graden. Diederik Scheltinga: “Het was hard werken. Ik kon mijn handen niet meer bewegen, dus ook geen bidonnetjes aanpakken. Drie uur fietsen op 1 bidon. Haha.” Voor de Scheltinga’s was het de eerste keer dat ze aan de Israman deelnamen. “Het was een super zwaar parcours, ik kom nog fietskilometers tekort”, hijgde Evert na afloop, “Maar geweldig om te doen.” Edo van der Meer was er al vaker. Aan een nieuwe titel viel niet te denken. Edo eindigde pal achter Robert de Korte. Vier Nederlanders bij de eerste tien. Niet gek voor een eerste wedstrijd en ook voor Team4Talent met zilver en brons een prima start van een hopelijk mooi seizoen. Winnaar werd overigens de kleine Amerikaan Benjamin Collins.

 12596898_1059682754053444_1627218974_o

En daarna stonden de mannen klaar om Bart Candel op de hele naar de overwinning toe te schreeuwen. Het lukte nog ook. De Canyon Fusion-atleet maakte wel een heel speciale week door. Dinsdag nog zijn bull in ontvangst genomen, afgestudeerd dokter in de geneeskunde, woensdag in het luchtruim naar Tel Aviv, busje door woestijn en aankomst Eilat. Even bijkomen om dan vrijdag in alle vroegte de Golf van Akaba (uitloper van de Rode Zee) in duiken. Samen met de Portugees Sergio Marques kwam de oorspronkelijk Dongenaar als eerste uit het water. Na 110 kilometer door de Negev woestijn kwam eeuwige Israman-rivaal Petr Vabrousek onze man voorbij. Bart: “Ik besloot hem te laten gaan en op twee minuten afstand te blijven hangen. Bij de marathon kon ik dat vrij eenvoudig weer rechttrekken. Het ging nooit vanzelf vandaag. De stunt van vorig jaar herhalen leek twijfelachtig, zo kort na mijn afstuderen en met veel minder training. Op karakter heb ik het vol weten te houden. Het maakt mijn tweede zege wel heel speciaal”, jubelde de uitgelaten winnnaar, die in de uren daarna als een wrak door de badplaats banjerde. “Die bergen doen wat met je.” Om dat de demonstreren een foto van Bart voeten. Minder smakelijk dan de frivole tri-foto’s in de afgelopen WTJ’s maar wel illustratief.

12660405_1059683337386719_91965042_n

Op het NK langlaufen 10 kilometer klassiek in Reit im Winkl werd Machiel Ittmann opnieuw derde. Björn Haring werd opvolger van Machiel op dit onderdeel. Insiders weten dat ook Haring triathlons gedaan heeft. Nils Boomsma werd vierde en Aart van de Breevaart Bravenboer vierde veteraan.

12642727_10207088363560526_6835768507361609999_n

Er is nog veel meer nieuws, zoals de nieuwe Challenge in IJsland. Maar de wedstrijden gaan even voor. En dat zijn er zondag dus nóg meer….

CZ5pkyyUcAAESCL.jpg large

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.