Paardensport lift mee met triathlon; Olympic facts; hardlopen allerlei; tragedie bij Till Schramm – Wim’s Tri Journaal 104

12650427_1061670753854644_142689023_n

DINSDAG – Triathlon is hot, dat merk je aan alles. Anders hoeft een golfer later aan zijn kleinkinderen niet te vertellen dat zijn gouden medaille in Rio niet met putten maar met triathlon verdiend is. En nu wil ook de paardensport de naam al adopteren. Om de Olympische toekomst van de eventingsport veilig te stellen heeft de Britse hippische federatie het voorstel gedaan de naam te veranderen in ‘Equestrian Triathlon’. Deze naam, die immers inhoudt dat de sport uit drie onderdelen bestaat, zou deze hippische discipline het best omschrijven. De sport moet groter, mondialer worden en dan draagt de naam triathlon daar zeker toe bij. Over de copyrights valt altijd te praten…Triathlon komt overigens ook als biljart (driebanden, bandstoten, libre) en denksport (schaken, dammen en bridge) voor.

12650643_1061671603854559_697379190_n
Thomas Bach

Over de Olympische Spelen gesproken. Ze komen wel dichterbij nu. ITU-president en IOC-lid Marisol Casado sprak afgelopen week met de grote IOC-baas Thomas Bach. Het ging over het handhaven van triathlon op het Olympisch programma in Tokyo 2020 in relatie tot de stormachtige ontwikkelingen die de sport doormaakt. Het ging ook over anti-dopingmaatregelen (wellicht ook over mechanische doping) en de overeenkomst die Ironman onlangs maakte met Lagardere Sports. “Samen kunnen we werken aan een van de meest attractieve sporten ter wereld”, zei Casado tegen Bach.

12650343_1061671637187889_275598376_n
Sydney first Olympics met Whitfield

Nog meer Olympic facts. Op de vraag van John Preece aan Chrissie Wellington ‘als je nog één triathlon zou doen, welke zou het dan worden?’ was het smiling antwoord: ‘de Olympische mannenrace!’

Met steeds meer du- en triathlons komen de hardloopwedstrijden wat meer op het tweede plan. Toch vermelden we nog wel wat aansprekende resultaten. Hier komen ze:
Bob Martens was lekker op dreef in de 19 kilometer lange Hivernal Trail van Heerlen. Fenne Loots werd tweede bij de dames. De Safaritrail in Arnhem was een prooi voor leeuw Hidde Bekhuis. Frank Heestermans en Gaby van Caulil verorberden de Safari-Run Leeuwenloop het beste. Coen de Wit vrat zijn tegenstanders in de M45 met huid en haar op. Ad Verheijen won de bedrijvenloop in de Mastboscross van Breda. In deze Bredase topwedstrijd haalde Ruth van der Meijden brons binnen. Johan Lek en Janien Lubben trokken de Hondsrugcross in Emmen naar zich toe. Albert Timmers won de Beeckestijn Cross te Velsen-Zuid. Jessica Glasbergen won en Lucienne Groenendijk werd derde in de Hubo Kaagloop van Wervershoof. Winnaar van de Lengkeek Kruin Gorscross in Oostvoorne was Jacco Langerak, vorig jaar sterk in de Ironman Maastricht. Frank Timmermans en Jack Niessen glorieerden in de Vlakwatercross van Venray. Linda van Bemmel deed dat in de Bosloopcompetitie van Harderwijk en tot slot waren Florian Schmidt en Gerard Terwisscha de nummers 1 en 3 op de Trailrun G4M Noord-Nederland.

 12687926_1061672973854422_7274463257006281809_n

Triatleet (nou vooruit ook ex-schaatser) Jochem Uytdehaage richtte twaalf jaar geleden de Stichting Sporttop op. Daarin worden krachten, expertise etc. van oud-topsporters gebundeld bij de ontwikkeling van nieuwe talenten. Vandaag lanceerde Jochem het nieuwe Sporttop-magazine. Gelijk besteld natuurlijk. Chris Brands is trouwens binnen de stichting de mentor triathlon.

12659701_1061670233854696_932312989_n
Natalie van Coevorden

Wel gemeld dat Yvonne van Vlerken uitstapte in haar eerste race van het seizoen, ook verteld dat vriend Per Bittner tweede werd in deze Challenge Melbourne, die ten tijde van de Australian open Grand Slam tennisfinale werd gehouden, maar niet wie er gewonnen had. Welnu, dat waren Tod Skippsworth en Ellie Salthouse. Tweede werd Natalie van Coevorden, wiens grootvader in de jaren vijftig vorige eeuw vanuit Drenthe naar Australië emigreerde. Ach, zo zit overal wel een Nederlands tintje aan.

 12650269_1061670357188017_109660460_n

Triest nieuws tot slot: Henry, het jonge zoontje van de 30-jarige Duitse triatleet Till Schramm is vorige week vrijdag totaal onverwachts gestorven. Till, winnaar van onder meer de Ostseeman en de Cologne 226 deelt het ondraaglijke verdriet op Facebook:

“Meine Frau, Ich, Henry selbst und mindestens 20 Ärzte haben 30 Stunden gekämpft und leider verloren. Der Schmerz ist unerträglich und der Verlust nicht greifbar. Bitte lasst mich und meine Familie einfach in Ruhe trauern und betet dafür, dass es meinem ganzen Stolz im Himmel gut geht. Das Schicksal reißt den wohl tollsten Menschen, den ich je kannte, von uns. In tiefer Trauer, Till”, so der 30-Jährige.

Ons medeleven gaat uit naar de familie Schramm en de Duitse triathlonfamilie.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.