Inschrijven; volle races; nieuwe races; Sarah doet triathlon; NK langlaufen en het weekeinde – Wim’s Tri Journaal 106

Deel Parc Fermee London triathlon
Deel Parc Fermee London triathlon

DONDERDAG – ‘Geen weg terug. Ik heb me ingeschreven voor….’ Beginnende triatleten gebruiken dit openingszinnetje met grote regelmaat op Social Media. Het zijn dan ook de maanden van het inschrijven. Organisaties, die nog niet vol zitten, werven via dezelfde Social Media en voor sommige evenementen (Rotterdam bijvoorbeeld) is het inschrijfburo nog maar net geopend. Anderen moeten hier en daar al het bordje ‘vol’ verkopen. Weer anderen hebben de luxe om het aantal deelnemers op te rekken. Zo schijnt de Stadstriathlon Weert al aan 2500 deelnemers te zitten. Datzelfde aantal was tot dusverre het nationaal record, in handen van de Challenge Almere-Amsterdam. Een beetje Holten ‘doet’ ook al gauw 1600 atleten. Of Rotterdam daar boven gaat zitten, de tijd zal het leren.

12642438_1062583087096744_6526510140313010845_n

Internationaal gaat het nog veel verder: 6500 in Chicago, 8000 in het Noosa Triathlon Festival in Australië, 10.000 in de Hamburger race en 13.000 in het London Event. En dan zijn we waarschijnlijk nog niet compleet. De vraag is: waar ligt de grens? Hoeveel mensen moet je op één dag over hetzelfde parcours sturen zonder de veiligheid op het spel te zetten? Ik zou inzetten op meer evenementen, meer keuzemogelijkheden. In ons land groeit het aantal races wel, maar niet spectaculair. Naast het genoemde Rotterdam (23/24 juli) tel ik er een stuk of vijf: Luttenberg (29 mei), Cuijk (3 juli), Hardenberg (9 juli), Middelburg (27 augustus) en de duathlon van OIdebroek (8 oktober). Daarnaast vermelden we in oktober al de nieuwe Squadra Evenementen in Oost-Brabant. Drie zwemlopen in Nuenen en Eindhoven en de Squadra Triathlon Toer eind augustus begin september met tijdrit, aquathlon, zwemwedstrijd en triathlon Nuenen als ingrediënten. Vergelijkbaar met de Twentse Triathlon Tour dus, die toevallig een week eerder is.

Sarah na het volbrengen van haar OD triathlon
Sarah na het volbrengen van haar OD triathlon

Beginnende triatleten. Zij zijn er legio. Ik sprak gisteren een ervaren marathonloper, die na zijn zoveelste keer 42 killometer Rotterdam of Etten-Leur nu aan ‘iets nieuws’ toe is. Dat nieuws is steeds vaker triathlon. Zo zapte ik vanmiddag op RTL 4 langs een Obese-programma waarin de 150 kilo wegende Sarah eerst heel wat pondjes kwijt raakte om vervolgens de Jersey triathlon af te leggen. Goed, ze deed 5.42 uur over de Olympische afstand, maar de bewondering is er niet minder om. All inclusive, dat is triathlon inmiddels wel.

Diana Gorter tijdens NK Langlaufen
Diana Gorter tijdens NK Langlaufen

In alle drukte waren we het laatste NK langlaufen in Reit im Winkl helemaal vergeten. De 25 kilometer marathon skating was een prooi voor Max Teeling en Anna van der Rhee, maar de resultaten van ‘onze’ mensen mochten er ook wezen: zilver voor Machiel Ittmann, brons voor Nils Boomsma en een zevende plaats voor de inmiddels al ‘snelste langlaufende banketbakker’ genoemde Frans van Heteren. Thomas Naasz werd twaalfde. De Oceanus-triatletes Diana Gorter en Annika Fangmann deden het met een vierde en zesde plaats in een veld van 25 ook voortreffelijk.

Het weekeinde nadert. Opvallend weinig zuidelijke wedstrijden dit keer. We kunnen naar het hoge noorden in Norg voor de crossduathlon. Favorieten onder meer Joost Christiaans, Raimond van der Boom en Ferdinand Oldeman. In Alphen aan den Rijn doen ze rondom de wielerbaan van Avanti hetzelfde. De broertjes Raymond en Martin Pet en Vincent Beijk zijn favoriet. Inge Heus is dat bij de vrouwen.

En hier? Hier gaan we zoetjesaan kiel en rode zakdoek te voorschijn halen. Alaaf!

carnaval.php

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.