Uitputtingsslag; zelfmoord van sportlegende Mirra; nieuw leven; groei; en Yvonne in Geelong – Wim’s Tri Journaal 107

12674432_1062965407058512_1135215738_n
De zwempolonaise

VRIJDAG – Een uitputtingsslag, waar maanden voor geoefend wordt. Alles ontzien, uren spenderen in het bouwkot om uiteindelijk vanaf vanavond aan de vijfdaagse beproeving te beginnen. Ja, beste mensen: het is tijd voor carnaval. U vraagt zich af of die Brabander desondanks zijn WTJ’s doorzet. Een vraag waar ik inderdaad geen antwoord op heb, niets zo onvoorspelbaar als de vastenavondviering. Dankzij Carlo Pullens – ook Brabander – kunnen we toch een carnavals-link leggen met onze sport: de polonaise in het zwembad.

12665687_1062965723725147_119588742_n
Dave Mirra

Het is goed om eens per jaar de teugels te laten vieren en te stappen in een wereld van plezier en jolijt. Waarmee overigens niet gezegd dat de harde werkelijkheid uit het oog verloren wordt. Buitengewoon tragisch is bijvoorbeeld de dood van de Amerikaanse BMX-legende en zakenman Dave Mirra. De 41-jarige Freestyle fietser schoot zichzelf dood even buiten zijn woonplaats Greenville. Mirra werd door de politie gevonden in zijn vrachtwagen. Hij won meer titels in het fietscrossen dan wie dan ook: 24 medailles op de X-Games, de Olympische Spelen voor extreme sporten zeg maar. Voor Dave Mirra was zelfs een computergame ontworpen. Na die grootse BMX-carrière stapte hij over op triathlons.

 Cad7rh-XIAABTku.jpg large

Vorig jaar debuteerde hij op de Ironman Lake Placid, die hij in 11 uur aflegde. Zijn doel was zich dit jaar voor Hawaii te plaatsen. Hij was ook een verwoed rallycrosser. Op Twitter staan vele reacties op zijn dood: ‘Vaarwel Dave Mirra, een ware pionier, icoon en legende. Ons hart is gebroken.’, zegt skateboarder Tony Hawk. En ook Jan Frodeno is geschokt:

frodeno

Dave Mirra laat een vrouw en twee kinderen na…

 

 

12650679_1062965573725162_1470030867_n
De buik van Hanneke de Boer

Verdriet en vreugde. Dood en nieuw leven. Het ligt soms vlak bij elkaar. Zo zie ik met grote regelmaat foto’s voorbij komen van Hanneke de Boer, wiens rood-witte Trivio-tenue steeds meer begint de knellen vanwege haar zwellende buikje. Hanneke wordt moeder, zoveel moge duidelijk zijn. Haar zwangerschapsverlof is begonnen. Geniet ervan Hanneke en natuurlijk zien we mamma De Boer ooit weer in de races.

index

Groei, het woord valt regelmatig in deze Journaals. Omroep Flevoland constateerde het vandaag ook. Of liever: maakte er een bericht van, want Sportservice Flevoland concludeerde dat er vorig jaar 4000 mensen aan triathlonevenementen in Flevoland hebben meegedaan. Uiteraard zitten daar de 2500 van Challenge Almere-Amsterdam bij. Al met al een stijging van liefst 20 procent.

yvonne

Over Alphen aan de Rijn en Norg hebben we het al gehad. Als het iets minder warm is dan vorige week kan de ITU-wintertriathlon in het Spaanse Vinnesa nu wel doorgaan en op de vierde 70.3 Ironman van het jaar, in het Australische Geelong, gaat alle Nederlandse support uit naar Per Bittner. Vorige week al tweede in Melbourne en duidelijk in de winning mood. Bovendien krijgt hij alle support van lief Yvonne van Vlerken, die de wedstrijd wijselijk aan zich voorbij laat gaan om zich te richten op Challenge Wanaka over twee weken. In Geelong geboortestad van Olympisch triathlonkampioene Kate Allen (toen overigens voor Oostenrijk uitkomend) zijn de favorieten Craig Alexander, Melissa Hauschildt en Annabel Luxford.

Bo van Heeringen
Bo van Heeringen

Bo van Heeringen werd twee jaar geleden besmet met het triathlonvirus. Gisteren kreeg ze van haar man Diederik Scheltinga het ultieme verjaardagskado; deelname Ironman Maastricht. Het aantal deelnemers in het zuiden van Nederland groeit en groeit. Binnenkort meer daar over.

 

Rest mij nog : ALAAF! Of als u het niks vindt: prettig weekeinde!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.