De races van het weekend; WK wintertriathlon; Canins; Familienieuws; Ruud op 25e IM Lanza – Wim’s Tri Journaal 111

DONDERDAG – Kort na carnaval de 111e aflevering. Toeval bestaat niet. En het volgende weekeinde dient zich al weer aan. Wat staat er op de rol?

12742623_1066005473421172_1509270255409423647_n

Onze zuiderburen zijn aan de beurt voor twee wedstrijdjes: de crossduathlon in Zelem en de bike & run in Knokke-Heist. Voor veel Belgische atleten aardige opwarmertjes voor het seizoen. De Aziatische Spelen zijn bezig in India en daar staat ook triathlon op het menu. Er zijn twee hele triathlons in Cuba en de Mango Monsterrace in Amerika. Groots is ook de Kiwi-race in Kinloch, maar in de hiërarchie hoort het wereldkampioenschap wintertriathlon bovenaan het lijstje te staan. Ook nu verzucht ik weer: was Marianne Vlasveld er nog maar bij. Twee wereldtitels, twee keer zilver, twee keer brons. Het kon niet op in de beginjaren van deze sport. Trouwens het allereerste jaar won in het Italiaanse Mals nóg een Nederlandse een (bronzen) medaille. We zouden er een prijsvraag van kunnen maken, maar nadat Ruud vorige week met deze dame terugblikte op haar loopbaan is dat wellicht vrij eenvoudig: het was Katinka Wiltenburg in een race die gewonnen werd door het Italiaanse sportfenomeen Maria Canins. Ze was toen al 48 en is inmiddels 66 lentes. Maar nog altijd staat deze tweevoudig Tour de France-winnares op de lange latten.

Pavel Andreev
Pavel Andreev

De meeste succesvolle wintertriatleet op de WK’s was en is Pavel Andreev. De Rus won de laatste vier kampioenschappen op rij en is hard op weg naar de lustrumtitel. Nicolas Lebrun volgt al op enige afstand met drie titels en dan zijn er vier wintertriatleten, die in de sneeuw twee keer hun volkslied mochten aanhoren. Overigens weten maar weinig mensen dat ‘Mister Challenge’ Zibi Slufzick in 2001 in het Zwitserse Lenzerheide ’s werelds beste was in de hardloop-ATB-langlaufcombinatie. Zibi loopt daar ook niet mee te koop overigens, maar vraag het hem toch maar eens in Almere dit jaar 😉

12743618_1066006723421047_2073482059407335157_n
Sigrid Mutscheller-Lang

Bij de vrouwen is de Duitse Sigrid Mutscheller-Lang ongeëvenaard de beste. Zes keer was zij de beste, daar blijven Canins, Vlasveld en ook Karin Möbes, Helena Erbenova en titelverdedigster Borghild Løvset met dubbele titels ver bij achter. Erbenova en ook Carina Wasle kennen we overigens ook uit de crosstriathlons. Die combinatie ligt kennelijk meer voor de hand dan wegtriathlons met wintertriathlons.

kienle

Veel familienieuws uit Duitsland de laatste tijd: de Frodenos hebben sinds gisteren een klein Frodootje (voor de nieuwe Lord of The Rings-trilogie) en vandaag is Sebastian Kienle met zijn geliefde Christine Schleifer in het huwelijk getreden. Christine houdt het overigens bij hardlopen, maar niet onverdienstelijk.

Nog wat Challenge nieuws. IJsland hadden we al vermeld. Wel snel aanmelden, want er mogen maar 300 deelnemers mee doen. Challenge ontdekt Scandinavië nog meer want in het land van de 1000 meren, Finland dus, wordt de Challenge Turku uitgerold. De kalender breidt nog dagelijks uit.

Lanzarote 605

Ironman nieuws. Niet direct een nieuwe race, maar toch wel weer trots dat maatje Ruud ook de 25e editie van Ironman Lanzarote mag speakeren. Als nu ook de livestream beetje beter kan worden, geniet het thuisfront er ook van.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.