Geef acht! Militaire special; Challenge Roth strikt Frodo; Triathlon Aalten na 16 jaar terug; RTriLateNight – Wim’s Tri Journaal (112)

 

VRIJDAG – Eens per jaar waag ik me op militair (oefen-)terrein. Op 12 februari komen jaarlijks de oud-Koreastrijders bijeen op de Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal. Vanuit journalistieke hoofde ben ik daar vaak bij. Hoewel mijn lichting (september 1964) overbodig was, is mijn respect voor defensie best groot. Deze mensen maken mede dat we in ons land al ruim zeventig jaar in vrijheid kunnen leven. Vrijdag was de herdenking opnieuw. Het was precies 65 jaar geleden dat de Slag om Hoengsong werd herdacht en bij die slag vervulde een oud-plaatsgenoot van me een grote rol. Commandant van de VN Marinus den Ouden sneuvelde 12 februari 1951. Postuum kreeg hij later de Willemsorde uitgereikt.

12729295_1067088339979552_6595570518111475753_n

Deze hoogste dapperheidsonderscheiding wordt maar zelden uitgereikt. Toevallig gebeurt het op 15 maart weer, maar dan aan het (ook in Roosendaal residerende) Korps Commando Troepen. De twee laatste individuele militairen waren Marco Kroon en Gijs Tuinman. De laatste legt de link met deze site of met de sport. Tuinman was immers een aantal jaren een niet onverdienstelijk tri- en duatleet met als hoogtepunt het brons op het NK duathlon in Venray in 2004 toen een andere militair Paul Verkleij won. Gijs wil graag nog eens een wedstrijdje doen, al beseft hij dat zijn leven een andere wending heeft genomen sinds hij de Willemsorde draagt. Op de kazerne in Roosendaal bijvoorbeeld springen ze meteen in het gelid zodra de 36-jarige majoor arriveert.

Nóg een commando, die ik tegen kwam was Matthijs. Fameus waren zijn zwem- en fietskwaliteiten. In menig race (Stein onder andere) kwam hij als eerste van de fiets, om daarna in elk geval zijn top tien klassering veilig te stellen. Matthijs zei me dat het wel weer kriebelt. Oud Gastel? “Ja, daar was ik paar keer tweede. Dus als ik mijn come back maak, ga ik voor de winst.” Andere succesvolle militaire triatleten uit ons landje?

12742801_1067088383312881_3776009558233687667_n

Ze zijn er volop natuurlijk. Rik van Trigt is wellicht de meest bekende. Maar ook Bas Borreman, Rick Nijhoving, Sjaco Kramer, Henk Elbertsen, Wim Korving en Jan Bos en bij de vrouwen Maria Oorsprong-Alta, Andrea Jochems, Ellen van de Maagdenberg en Angelique van der Linden. Om er een paar te noemen.

001_rb-image-1778685

Iets minder triathlons deed een andere plaatsgenoot van me, Kees Matthijssen. Hij woont inmiddels in Almere, zoekt me tijdens de Challenge altijd wel even op, mits hij in ons land is. Generaal Matthijsssen is bij bovengenoemde militairen ongetwijfeld geen onbekende. Hij was majoor en commandant tijdens de val van Srebrenica, commandant van de Nederlandse troepen in Zuid-Irak en Uruzgan en momenteel commandant van de Luchtmobiele Brigade. Ook Kees belooft al jaren nog eens mee te doen in zijn geboortedorp. Maar ja, het zijn drukbezette mensen deze (hoge) militairen.

12715818_1067088446646208_5556013808655249587_n

Twee mooie ‘nieuwtjes’ tot slot. Challenge Roth is door het dolle heen, nu niemand minder dan Jan Frodeno zijn deelname heeft bevestigd. Over startgelden wordt even niet gesproken…. En ook goede ontwikkelingen in de Achterhoek, want na een afwezigheid van zestien jaar keert de triathlon van Aalten op 19 juni weer terug op de kalender. Begin deze eeuw moest de race vanwege de MKZ-crisis worden afgeblazen en een jaar later was een datum lastig te vinden. Toen doofde het tri-vuurtje, maar organisatoren van weleer met vers bloed erbij pakken te draad weer op. Geen halve dit keer, wel een kwart en een 1/8e.

12714151_1066942189994167_258754174_n

Allemaal mooie berichten, die u overigens binnenkort ook in het nieuwe tv-programma RTriL Late Night kunt zien. Onder eindredactie van Carlo van Lienden met twee kersverse presentatoren….

Vergeet morgen John en Pascal Valentijn niet op Happy Valentine!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.