Love-couple Gwen en Patrick; Maaike benauwd in Kinloch; Quintet Pavel; Schoorl en Katinka’s trail – Wim’s Tri Journaal 113

CbIW1bhVAAAjsXQ

ZONDAG – Op deze Valentijnsdag mooi verhaal gelezen op NBC Sports van tortelduifjes Patrick Lemieux en wereldkampioene Gwen Jorgensen. Bijzonder om te lezen hoe Patrick zich wegcijfert ten faveure van Gwens sportcarrière, terwijl hij toch als professioneel wielrenner best ver had kunnen komen. “It was not that hard of a decision. I knew I would be a better caretaker than I would ever be a cyclis”, aldus Lemieux, die de begeleiding van zijn vrouw wel als een 24/7-job ziet. Het verhaal heet ‘Happy wife, happy life’ en dat is zeker van toepassing op Gwen, die er aan toevoegt dat triathlon weliswaar een individuele sport is, ‘but not in my family’.

CbImaLjUsAAuO0u

In Kinloch, Nieuw-Zeeland begon voor Maaike Caelers het wedstrijdseizoen 2016. Een belangrijk jaar voor de Weertse, want de Spelen in Rio zijn nog niet binnen handbereik. Maaike maakte indruk bij het zwemmen, hield de kopzwemmers goed in het vizier, maar moest helaas na een flinke astmatische aanval bij het fietsen afstappen. Het pollenseizoen is in Nieuw-Zeeland dit jaar nogal extreem. Bovendien werd het land dit weekeinde weer opgeschrikt door een aardbeving bij Christchurch, gelukkig zonder grote gevolgen. Kinloch was overigens voor Ryan Fisher en Rebecca Spence. Topjuniore Nicole van der Kaay werd tweede, ongetwijfeld is ook zij een nazaat van Nederlandse emigranten.

12743734_948763511867974_7160041549012800241_n

Zijn vijfde wereldtitel was tevens het zwaarst bevochten. Slechts vierhonderdste van een seconde scheidden de Russische wintertriatleten Pavel Andreev en Evgeny Kirillov bij de finish van elkaar. Zo spannend was een WK wintertriathlon nog nooit. Pavel trok toch weer aan het langste eind en schreef daarmee in het Oostenrijkse Zeltweg geschiedenis. Met brons behaalt de Italiaan Giuseppe Lamastra voor het eerst eremetaal. Een Russische dubbelslag ook bij de vrouwen met Yulia Surikova en Olga Parfinenko, die ten opzichte van het EK in Otepää stuivertje wisselen. Romana Slavinec mag voor eigen publiek met brons de eer redden. En halen de Belgen met Dennis van de Perre nog goud in de agegroupers, voor ons Nederlanders is Zeltweg net een besneeuwde brug te ver geweest.

 

foto HellasTriathlonEredivisie
foto HellasTriathlonEredivisie

Geen combi-wedstrijdjes in eigen land dit weekeind, dus togen nogal wat triatleten naar het Noord-Hollandse Schoorl voor onder meer het NK 10 kilometer. Jorik van Egdom noteerde een ijzersterke 30.46 goed voor de twaalfde plaats op het NK (18e overall), maar ook Menno Koolhaas (31.29), Marco van der Stel (32.20), Marco Akershoek (32.56), Maikel Zuijderhoudt (33.20), Alexander Picard (33.55) en Pim Molenaar (34.15) presteerden sterk en nestelden zich allen bij de bovenste honderd. Aansprekende prestaties verder: Roger Smeets (M40) kampioen in 40.37 met Marco Glastra zevende; Her Tesselaar brons (M60) in 48.02 en Bert Streumer goud (M70) in 50.17. Maar ook de langere afstanden waren in trek. Albert Timmers was tiende op de halve marathon, Tanya ten Velden zevende en Laura Hak twaalfde. En op de 30 kilometer werd Martijn Dekker vlak achter Marcel Laros zesde senior, Hans Bader won het mannen 50-klassement. Mireille Baart was net boven de twee uur goed voor de vrouwenzege. En dat alles op het grootse loopevenement ‘Groet uit Schoorl’.

katinka

Tot slot: Katinka Wiltenburg denkt (dankzij trikipedia.nl) al weer aan combinatiesporten. Vandaag liep ze met zus Marjon een trail in Chateauneuf du Faou. Ze was nog eerste vrouw ook! En passant meldt ‘kleine kokette Katinka’ dat er op en rondom de camping eigenlijk een prachtig parcours uit te zetten is voor een crossduathlon. Wedden dat we over twee jaar voor het EK crossduathlon naar camping Kerisole gaan?

 

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.