Royalties, koning, keizer, admiraal; Jochem en Frank; de kortste nacht van Nederland – Wim’s Tri Journaal 115

CbVuJmkUkAA6E5J

DINSDAG – De rest van het land zal er niet wakker van liggen, maar mijn woonstreek was vandaag in de ban van het Koninklijk bezoek. Hoe je ook over het koningshuis mag denken, in het kielzog van Willem-Alexander en Máxima wordt zelfs de meest doorgewinterde republikein enthousiast. Ossendrecht, Bergen op Zoom en Sprundel werden vereerd met een bezoek. Sportieve plaatsen ook, want in Ossendrecht werd het koningspaar verwelkomd door de kersverse wereldkampioene Talitha de Jong, die speciaal was overgevlogen van een trainingsstage in Spanje. Dat gold voor meerdere renners. Ook wielervedetten van weleer als Jan Janssen, Rini Wagtmans, Johan van der Velde en Adrie van der Poel mochten Wim-Lex en Max de hand schudden. En wij van pers? Wij keken toe, registreerden wat we zagen en zwijgen in de krantenkolommen over wat we van de Koninklijke gesprekken opvingen.

12742299_1068702446484808_3157479783202867685_n
Baron Rodolphe von Berg sr.

Intussen zit ik te bedenken bij welke triathlon de koning zich laat zien. Ik weet dat één van de lakeien van de koning een gedreven triatleet was. En natuurlijk kent Willem-Alexander onze sport uit zijn IOC-tijd, hij heeft nog meegestemd in 1994 toen de Olympische status behaald werd. Zijn broer Constantijn en neef Maurits deden samen met Jan van der Marel in 1993 mee aan de legendarische trio-triathlon van Rosmalen. Voor Koninklijke betrokkenheid bij onze sport moeten we verder naar het buitenland. In België is baron Rodolphe von Berg vanuit de adelstand aan triathlon begonnen. En daar was hij bijzonder sterk in. Ook Rodolphe junior opereert in het internationale ITU-circuit, woont en traint in Boulder en komt uit voor USA-team.

Prins Frederik
Prins Frederik

Prins Albert deed enkele keren mee aan de kwart triathlon van Monaco, maar dé grootste prestatie van een royalty was uiteraard de Ironman-finish van de Deense kroonprins Frederik in zijn eigen Kopenhagen. Naar verluidt heeft de troonopvolger nog altijd plannen om Hawaii te halen. Kan ie mooi King Kamehameha ontmoeten….

12742059_1068703306484722_715359884356997372_n

 

Terwijl de triathlontoppers vandaag naar communicatie- en marketingplannen luisterden, gaan wij onverdroten voort met het eveneens positief uitdragen van onze sport. Zo kondigde Frank Heldoorn in samenwerking met trikipedia.nl een schaatsclinic aan met niemand minder dan oud-Olympisch kampioen en huidig triatleet Jochem Uytdehaage. Dat alles op 12 maart op het Leisure World Ice Center in Dronten.

inzet-hollandsschaatsgoud13

Daarnaast zijn de liefhebbers weer verzekerd van de Nacht van de Triathlon, dit keer in het hoofdkwartier van de redactie dezes site: ’t Veerhuis in Oud Gastel. 8 oktober is dat de place to be. Loopclinics, lezingen, interviews en beelden op big screen. Het is er allemaal. Warm aanbevolen ook bij onze Belgische fans!

poster nacht

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.