Happy Birthday to all of us; Wanaka; Zwemloop Bergen op Zoom en zilveren feestje in Waalwijk – Wim’s Tri Journaal (117)

CbgdWrqWAAA7BT-.jpg large

DONDERDAG Hieperdepiep, hoera! Het is onze gezamenlijke 38e verjaardag beste triathlonvrienden. 38 jaar geleden doken een handvol atleten in de Waikiki Beach voor – ook toevallig – 3,8 kilometer zwemmen. Afijn, de rest is history. De 27-jarige Gordon Haller, taxichauffeur in Honolulu won in 11.46.58 uur. De journalist vroeg zich af of Haller niet de rol van Bionic Man over kon nemen. Was dat in ons land niet ‘De man van zes miljoen’? Hoe dan ook 38 kaarsjes uitblazen op de taart. Niet gering. Gefeliciteerd, in eerste instantie Ironman natuurlijk.

72574_140134469479061_1144672029_n

We gaan een beetje voorbeschouwen. Over de alom via Facebook aangekondigde Elfstedentocht van morgen hoeven we het niet te hebben. Die paar nachtjes nachtvorst redden dat niet. En toch kan het soms nog laat winteren, kijk maar naar zestig jaar geleden. Op 14 februari 1956 die vreemde Elfstedentocht met vijf, later gediskwalificeerde winnaars en op 19 februari morgen dus de eerste Vliettocht in mijn West-Brabant. Daar waar nu de triatleten in het water lagen, stonden ze er zestig jaar geleden op. Goed, op schaatsen komen we over enkele weken wel terug. Dan zijn immers de nationale kampioenschappen wintertriathlon in Groningen nog.

Cbcp_5pW0AApAnX

First things First. Het komende weekeinde. Te beginnen ver van huis met de Challenge Wanaka. Zeven keer al won Gina Crawford die race, maar dit keer moet ze vol aan de bak om Yvonne van Vlerken te kunnen weerstaan. Tachtig keer stond Yvonne al op internationale podia, schrijft de organisatie in de voorbeschouwing. We weten dat het motortje van Yvonne even haperde, dat ze bijtijds gas terug genomen heeft en nu klaar is voor de hele triathlon in Wanaka, Nieuw-Zeeland. Het is de tiende editie met een prijzenpakket van 80.000 dollar en ruim 1600 deelnemers. Favoriet bij de mannen is viervoudig winnaar Dylan McNiece, ooit als eerste uit het Weerwater in Almere gekomen. Joe Skipper en Maik Twelsiek gaan het de Kiwi lastig maken. Challenge heeft trouwens ook nog een halve triathlon op de Philippijnen.

Kirsten Nuyens

In de Benelux zijn de startmogelijkheden ook best groot: zaterdag de traditionele zwemloop van Bergen op Zoom vanuit zwembad De Schelp. Daar waar deze week de koning en koningin nog rondliepen gaan nu de bekende zwemlopers uit het circuit van start. Rob Musters en Kirsten Nuyes zijn de gedoodverfde favorieten. Er zijn voorts crossduathlons in Herentals (bij de Keizer zeker?) en in Hofstade. Maar de Nederlandse specialisten trekken uiteraard massaal naar de Maresia-crossduathlon op zondag. Het is immers de 25e editie van deze Midden-Brabantse wedstrijd. Reden om er wat uitvoeriger bij stil te staan.

12746503_1069821359706250_1596331158_n

Wie Maresia zegt, zegt Ad Schoonderbeek. Al jaren geeft de aimabele Waalwijker kleur aan duursport in de Langstraat. Na Pijnacker was Waalwijk zo’n beetje de tweede organisatie in Nederland met een crossduathlon. De andere wedstrijden zijn jonger. Ambities zijn er heus bij Maresia, dat jarenlang een bloeiende jeugdafdeling kende, maar om per se een NK in huis te halen? Nee, dat vinden ze niet nodig. Toppers kwamen toch wel. Zo won Riikka Vreeswijk-Kelja de crossduathlon maar liefst zeven keer, was Rob Barel twee keer de beste en won Ingrid van Lubek drie maal. Andere namen op de erelijst: Armand van der Smissen, Wim Nieuwkerk, Royce Kortekaas, Rorik Schouten, Yeray Luxem, Hendrik Venema, Arie de Jong en Waspikker/Maresiaman Erik van der Heijden. En zondag is het rijtje toppers groter dan ooit. Bij de vrouwen met titelverdedigster Inge Heus en Miriam van Reijen als voornaamste kanshebsters. Bij de mannen staat een heel rijtje kleppers klaar: Joost Christiaans, Erik-Jan Spijkerman, Christiaan Solleveld, Ferdinand Oldeman, thuisfavoriet Erik van der Heijden, Joep Staps, Jarrich van Woersem en topatleet Colin Bekers, die zijn debuut maakt. Vanwege de zilveren uitgave zijn oud-winnaar benaderd en uiteraard geven Rob Barel en Armand van der Smissen daar gehoor aan. Noblesse oblige. Wordt mooi dagje topsport, daar rond de surfvijver aan de Drunenseweg.

163528_395933767114526_536855151_n

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.