Sander Verheuvel: “Paralympics zijn nog mooier”

Sander Verheuvel erediv moto

In Rio krijgen we straks te maken met een absolute Nederlandse triatlonprimeur. Voor het eerst mag een Nederlandse referee voor de ITU naar de Olympische Spelen. Sander Verheuvel is geselecteerd als Technical Official voor de Paralympics in augustus. Sander stelde maandagavond zijn apres-ski heel even uit om ons te woord te staan. “Ondanks onze medaillekandidaten op de Paralympics ga ik niet anders jureren. Ik blijf altijd onpartijdig.”

trikipedia.nl: Sander, hoe voelt het om als TO naar Rio te mogen? Is dit hét hoogtepunt van je internationale referee carriere?

Sander: Geweldig, een echte eer! Na het begin van mijn carriere als Nederlandse official ben ik ongeveer 10 jaar geleden begonnen met het jureren van internationale wedstrijden in Nederland, met Holten, Horst en Almere. Daarna ben ik door de ETU en ITU gevraagd voor wedstrijden in het buitenland. Ik heb inmiddels al wat mooie wedstrijden gehad in het buitenland met onder andere de WTS Hamburg, Karlovy Vary, Kiev en WTS Stockholm. Maar de Paralympics is wel de kroon op mijn carriere als Technical Official… tot nu toe 😉

Sander Verheuvel start Kiev

Jij bent de eerste Nederlander als TO op de OS in triatlon, als we ons niet vergissen?

Yep, ik mag als eerste Nederlandse official op het gebied van triathlon naar de Paralympics. Ik was genomineerd met nog 4 andere Nederlandse officials, maar ik mag als enige echt naar de Paralympics in Rio. Kitty van Bloois was aangewezen als tweede reserve bij de Paralympics.

Ben je blij met de Paralympics, of was je liever op de olympische triatlon TO geworden?

Ik had aangegeven voor zowel de OS als Paralympics beschikbaar te zijn. Misschien zijn de Para Spelen nog wel mooier, aangezien triathlon er voor het eerst op het programma staat. Trots!

Bij de Paralympics zijn er een aantal Nederlandse medaillekandidaten. Doet dat jou wat of ga je dan bijvoorbeeld extra streng zijn?

Er zijn zeker meerdere Nederlandse medaiile kandidaten en dat maakt het nog specialer voor mij. Maar ik ga niet anders jureren dan ik normaal doe. Je moet onpartijdig blijven. Bij een eventuele medaille voor de Nederlandse atleten zal ik na de wedstrijd natuurlijk wel gaan deelnemen aan de feestvreugde.

Sander Verheuvel TO

Kan je even kort uitleggen wat de taken van de TO inhouden, waarom je het graag doet en welke impact jullie hebben op de wedstrijden en de sport?

De taken van een TO zijn heel divers en veelzijdig. Om er maar een paar te noemen op de wedstrijddag zelf: inchecken atleten, trisuits checken op correctheid, naam land en atleet, sponsorloop, fietsen en wielen controleren, wisselzone en parcoursen checken, parcoursen vrijgeven voor de wedstrijd, mount- en dismount-line bemannen om te kijken of er niet te vroeg of te laat gestopt wordt etc.

Ik ben zelf official geworden toen mijn dochters Amber en Britt geboren werden. Had toen wat minder tijd om te sporten en wilde toch betrokken blijven bij triathlon. Aanvankelijk kostte dat inderdaad minder tijd, maar tegenwoordig met alle wedstrijdvoorbereiding nationaal en internationaal, gaat er toch zo’n 20 uur vrije tijd per week inzitten. Maar het blijft heel leuk om te doen.

We proberen als officials de wedstrijd eerlijk te laten verlopen. Dat we wel eens in de ogen van de atleet een vervelende beslissing moeten nemen, komt voor, maar ik probeer altijd in gesprek te blijven met diezelfde atleten, ook na afloop. Sommige beslissingen hebben een grote of minder grote invloed op het wedstrijdverloop. Ik probeer bij twijfel altijd wel de beslissingen in het voordeel van de atleet te nemen. We blijven tenslotte allemaal mensen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.