Oranje boven in Powerman Mallorca; it sil heve, riep Jan Sipkema drie decennia terug – Wim’s Tri Journaal 123

De Leeuw brult al op Mallorca
De Leeuw brult al op Mallorca

DONDERDAG – Er staat een rustig duursportweekeinde aan te komen, althans op papier. Een ITU-race in Costa Rica en eentje in Australië, daar zullen we niet meteen de voorpagina’s mee openen. Alle ogen zijn gericht op de Powerman Mallorca, de cyclus met voor het eerst in jaren geen Nederlandse race. De Amsterdam Arena leent zich volgens professioneel organisator Lars Vreugdenhil prima voor een Powerman, maar dit jaar komt het er nog niet van. Het EK verhuist naar Denemarken. Powerman Spain opent het circuit. Can Picafort in het Noordwesten van Mallorca is het epicentrum van de race.

Het belooft best een interessante race te worden. Kenneth Vandendriessche is er, maar ook Gael le Bellec, Soren Bystrup, Pieter Rijnders, Anthony le Duey en Yannick Cadalen to mention a few. Zelfs good-old Pierre Alain Frossard doet mee. En er is haast een heel vliegtuig Oranje-duathlon naar de Middellandse Zee gevlogen. Armand van der Smissen kreeg een flinke ploeg van 18 atleten enthousiast. Van Alexander Picard tot Joep Staps en van Stein Posthuma tot Raimond van der Boom. In het vrouwenveld met Susanne Svendsen en Vicky Gill komt de Nederlandse tegenstand van onder meer Marina van Dijk, Miriam van Reijen, Lesley Smit en Joyce Vrijenhoek.

12742719_1073483832673336_3093211012603845933_n

Als nu ook de ITU de run-bike-runs nog iets meer oppakt, dan komt het allemaal wel goed. Dit jaar zal daar wellicht nog niet veel van blijken. Zo’n Olympisch jaar, dan staat alles in het teken van de Olympische afstand triathlon. Vanaf 5 maart weten we hoe de toppers de winter door gekomen zijn. Dat er voortdurend gesleuteld wordt aan de format om de sport nóg aantrekkelijker te maken, is bekend. Kitzbühl Oostenrijk is daar het volgende voorbeeld van. Op de World Cup-race op 18 juni beginnen de atleten met 30 seconden in het verschil ’s morgens volgens de tijdrit-formule. De dertig beste atleten ontmoeten elkaar later die dag in de finale voor een super-sprint race met wel een gezamenlijke start. ITU en lokale organisatoren garanderen spektakel. We gaan het zien.

12769579_1073213732700346_1461298875_n

Spectaculair of beter wonderschoon wordt het zwemonderdeel op de Challenge Venetië. Tussen de gondeliers gaan de triatleten vanuit de historische stad zo de Laguna Veneta in. Wij vermoeden dat ook waterfietsen en aquajogging tot de vereisten van de Challenge-deelnemers behoren.

12742733_1719385021615213_8154699333987023366_n

Last but not least: wat een lange winters hadden we vroeger toch. Hadden we het vorige week al over die late toertochten van bijvoorbeeld 1956, morgen zit ik vijftien uur aan één stuk aan de buis gekluisterd voor de integrale ‘herhaling’ van de Elfstedentocht van 26 februari 1986. Ik mocht er zelf als beginnend journalistje heen om de Westbrabanders te volgen, maar bleef uiteindelijk in Franeker steken. Alle verkeer in Friesland lag plat, maar we maalden er niet om. Het stuk faxte ik door in het dorpshuis en verder waren we nog in de carnavalsroes van een dag eerder. Daar smaakte een Sonnema best bij.

12746376_1073476059340780_1489864652_n
Jan Roelof Kruithof

Triatleten waren er zeker ook. Axel Koenders was onze favoriet, maar hij moest toch een uur toegeven op Evert.  De allerbeste driekamper is Albert Bakker, de Groninger 5e, trouwe klant op de wintertriathlons. Ammerstol-organisator/deelnemer Jan Kooiman ; zesde. En verder? 22.Piet Eikelenboom; 51.Jan-Roelof Kruithof; 53.Ton de Haan; 74.Auke Brouwer; 105.Barry Adema; 111.Willem Visser; 139.Jos Geijsel; 147.Axel Koenders; 152.Hennie Bruine de Bruin. De Vereniging Friesche Elfsteden geeft uit oogpunt van privacy de namen van toerrijders nooit prijs.

Maar we weten dat Maaslander Willem Nell (stamhoofd van alle Nelletjes) uiteraard meedeed en ook Arthur Mekenkamp (mister Triathlon Liefhebbers) ontdekte dertig jaar geleden het Friese ijs en daarmee de duursport. En als Axel mee doet, kon Gregor Stam natuurlijk niet achter blijven. Het icoon uit Almere voltooide eveneens de Tocht der Tochten, 3 x ; 86 , 87 en 97 . Floris Jan Koole finishte overigens op 15 jarige leeftijd de Elfstedentocht, wellicht de jongste deelnemer ooit. Morgen rond het middaguur weten we of Evert van Benthem opnieuw de winnaar wordt. Maar spannend blijft het…

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.