De 150e van The Voice of Ironman; Transition; Ammerstol en nog zo veel meer – Wim’s Tri Journaal 124

Mike Reilly
Mike Reilly

VRIJDAG – Ironman Nieuw-Zeeland is voor de lange afstand toch wel de openingsklassieker. Bijzonder ook weer, omdat Mike Reilly, ‘The Voice of Ironman’ aan zijn 150e Ironman-race toe is. Om hem als het idool van elke speaker te bestempelen gaat wat ver (hij heeft ons opgezadeld met die vier woorden, die we tot in den treure uitspreken), maar zijn carrière die in 1989 begon dwingt alom respect af. So Mike, congratulations! Op naar de 200! We hebben trouwens één ding gemeen: hij vond de meest magische finish, die van zijn eigen zoon Andy. Dat gevoel herken ik wel.

safe_image.php

Altijd even wennen: nieuw bondsblad, nieuwe stijl, nieuwe naam zelfs. Transition. Hoofdredacteur Roel Kerkhof legt haarfijn uit waarom alle veranderingen. Lekker dik leesnummer en – anders dan vroeger – lees ik het niet in één adem uit. Je pikt er nu een verhaal uit, legt het blad terzijde en pakt Transition morgen of op de vrije zondag weer ’s terug. Zo komen de periode tot het volgende nummer wel door. Complimenten aan de samenstellers en redacteuren; aan alles valt te zien dat er veel aandacht aan besteed is. Ik schrijf blad, maar het is een magazine geworden. Glossy haast.

Wij van trikipedia.nl maken nog geen eigen blad, maar wij gaan dan ook voor het snelle nieuws. Ook dat is topsport van de bovenste plank, maar we sluiten niet uit dat in de toekomst print ook nog op ons pad verschijnt.

12734227_1073988192622900_4801222533843607315_n
Hein Vergeer in de triathlon van Ammerstol

Sportief gezien was het de dag van de déjà-vu met de Elfstedentocht. Namen van triatleten, zoals gisteren genoemd, zag ik bij tijd en wijle terug. En wat was Jan Kooiman toch sterk, die dag. Ammerstol was dankzij Jan ook altijd een triathlon waar de hele schaatstop aan meedeed. Bij de eerste editie in 1984 werd Jan nog derde. Op de grote rijnaak de Lek op en – afhankelijk van de stroming – 1 of 2 kilometer verderop ervan af springen: het soms ijskoude september-water in. Hoogtepunt in Ammerstol was het NK in 1993. Zestien keer organiseerde vrijwel het hele dorp dit evenement. Daarna was de sjeu eraf. In 2006 hield de club nog een grote reünie, maar terugkeren? Nee, dat niet meer.

12778895_1073989595956093_1508186452139347693_o
Start triathlon Texel

Eenzelfde jammerlijk verhaal, maar dan recenter kunnen we opzetten over de Texel Triathlon. Na 31 jaar lijkt het doek te vallen over dit mooie Wadden-evenement. Organisator Benno Bakker zegt er alles aan gedaan te hebben, maar zijn oproep om het stokje over te nemen vond geen gehoor bij de Texelaren. “Het is zo’n mooi evenement. De draaiboeken liggen klaar. Men kan er als het ware zo instappen”, verzuchtte Bakker deze week.

Gelukkig ook nieuwe initiatieven, we melden het al eerder, zoals in Middelburg. Remy Vasseur manifesteert zich steeds meer als een Zeeuwse tri-ambassadeur. Drie jaar was de provincie tri-loos, nu komt er op 27 augustus de Top Triathlon Zeeland. Onder de paraplu van zijn bedrijf B4Sport/Events vult hij het hiaat op. Er wordt gezwommen in het kanaal van Middelburg van roeivereniging De Honte tot aan de Cyclehub. “Het wordt een wedstrijd voor toppers, maar vooral ook voor recreanten”, aldus Remy over de nieuwe sprint-race.

12799021_1073988629289523_8196144192474230189_n
Run-bike-swim Voorthuizen

Vrij uniek is ook de run-bike-swim in Voorthuizen. De omgekeerde wedstrijd is overigens wel verantwoord, want het zijn maximaal veertig teams die mee mogen doen. Bezweet in het water plonzen, waar altijd voor gewaarschuwd wordt, is er dus niet bij. Maar het concept lijkt ons wel leuk, daar op de Veluwe. In de agenda noteren we 28 maart.

Tot slot: de FIFA heeft een nieuwe baas. Gianni Infantino, wel weer een Zwitser. Ik zag al een felicitatie van ITU-hoofd Marisol Casado aan haar nieuwe collega. We zullen zien. De bal is nog steeds rond.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.