Podium en selectie EK voor Van Reijen

Miriam Mallorca

In de allereerste Powerman Mallorca heeft de ruime Nederlandse delegatie van zich doen spreken. Op de lange afstand zorgde Miriam Van Reijen voor dé topprestatie door derde te eindigen, goed voor een eerste podium in 2016 én een selectie voor het EK Powerman in Kopenhagen. Op de korte afstand zagen we in Can Picafort mooie dingen van Joep Staps bij de mannen en Lesley Smit bij de vrouwen.

Bij de vrouwen won de verrassende Mavi Garcia in 2u53’52 de Powerman Mallorca. De Spaanse haalde het voor specialistes Susanne Svendsen (Denemarken) en Miriam Van Reijen. Die volgde in de eerste 10 km lopen nog redelijk goed in het spoor van Garcia en Svendsen, maar op de fiets verloor ze terrein op de twee dames voor haar. Svendsen moest Garcia op de fiets eveneens laten gaan, maar verzilverde haar tweede plaats na 2u57’06. Van Reijen werd derde in 3u00’20.

Miriam Van Reijen Mallorca

“Deze Powerman Mallorca was zo zwaar, en zo gaaf,” reageerde Miriam. “Doel gehaald: 3e plek en EK kwalificatie!” Marina van Dijk werd 8ste in 3u08’33 en mag ook een ticket boeken naar Kopenhagen. Achteraf was er blijkbaar nog discussie voor de jury in verband met Miriam Van Reijen, maar ze behield haar derde plaats, al staat ze (voorlopig) nog niet in de officiële uitslag.

Picard doet ervaring op

De Belg Kenneth Vandendriessche was topfavoriet zaterdag, maar hij werd tweede achter een sterke Soren Bystrup in de allereerste Powerman Mallorca. De wedstrijd vond plaats in Can Picafort, bij Ferrer Hotels, mede-sponsor van het Powerman-circuit én van Kenneth zelf. De Europese kampioen is er kind aan huis, maar ondanks zijn voorkennis van het parcours moest hij zijn meerdere erkennen in de Deen Bystrup, vorig jaar nog derde op het WK in Zofingen achter Gael Le Bellec en de Belg Seppe Odeyn.

Powerman Mallorca

Al in de eerste loopronde ging Kenneth in de aanval, met Yannick Cadalen. Samen met de Fransman bereikte hij na een snelle eerste run (29’32 op 10 km) de wisselzone met een minuut voorsprong op de andere favorieten. Tijdens de 60 km fietsen kreeg hij halfweg het gezelschap van Soren Bystrup. De Deen reed in de slotronde weg van Kenneth, die het slachtoffer werd van een valpartij, en pakte een minuut voorsprong. Die marge stond Soren niet meer af en hij won in 2u32’56 de allereerste Powerman van Mallorca. 1’17 later kwam Vandendriessche als tweede over de streep. De Spanjaard Miguel Angel Fidalgo hield nog net voldoende over om wereldkampioen Le Bellec af te houden voor het brons.

Alexander Picard, nog redelijk onervaren op de langere afstand, was de beste Nederlander bij de mannen. Hij deed het meer dan behoorlijk met een 15de plaats in 2u49’12. Daarmee liet hij ervaren atleten als Lukas Baumann en Marco Corti achter zich en kwalificeerde hij zich eveneens voor het EK in Denemarken. Raimond Van der Boom werd 28ste in 2u55’02.

Mallorca Powerman uitslag

Ook podium op korte afstand

Sophie VD Most Mallorca

Terwijl in de Powerman 10 km moest gelopen worden, 60 km gefietst en 10 km gelopen stond er voor de deelnemers aan de korte afstand de helft van deze afstanden op het programma. Joep Staps startte bijzonder sterk en kwam na vijf kilometer lopen als tweede in de wisselzone. Op het zware fietsparcours verloor hij terrein, maar met een sterke slotrun liep hij naar de vierde plaats. De winst ging naar de Spaanse Xterra wereldtopper Roger Serrano. Bij de vrouwen zaten Sophie Van der Most en Lesley Smit goed voorin. Smit bleef in een uitstekend ritme en pakte een bijzonder mooie tweede plaats achter de ongenaakbare Tine Holst. Sophie Van der Most kwam 14 seconden te kort voor het podium en werd vierde. Ann Schoot Uiterkamp werd 7de en Fleur Baljet 8ste. Jan Van Der Meijs werd 23ste.

Mallorca Powerman Sprint uitslag

Joep Staps Mallorca

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.