Is Miriam nu wel of niet derde?; Topprestaties op Mallorca; Hendrik zesde; Henri triatlonpionier – Wim’s Tri Journaal125

ZONDAG – De foto van Susanne Svendsen, Mavi Garcia en Miriam van Reijen kort na de finish liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Dit waren de eerste drie van de allereerste Powerman Mallorca. Maar wie de uitslagen naploos, zag ook dat Miriam tegen een DSQ aangelopen was. Wat was er gebeurd? De topatlete was meteen na het startschot op kop terecht gekomen al kwamen kort daarna Garcia en Svendsen voorbij. Een snelle wissel en met de nodige risico’s ging ze de Deense nog even voorbij. Her was van korte duur. ‘Miss Fiets kwam hard voorbij en zou uiteindelijk nog dik drie minuten weg rijden.’ Bij de tweede wissel voelde de Amsterdamse dat ze ‘olifantenpoten’ had en dat de nummer vier niet ver achter haar lag. Miriam wist ook wel hoe het kwam: ze had onwijs veel gegeven bij het fietsen en dat leek zich uit te betalen. Met de derde plaats was ze überblij, zoals ze het zelf omschreef. Kort daarna was het snel met de pret gedaan. Een official kwam vertellen dat ze gediskwalificeerd was wegens ‘unofficial aid’. Ze had op de tweede run een gelletje aangenomen van Christophe Veuskens. ‘Van euforisch blij werd ik intens verontwaardigd en verdrietig. Ze pakte me verdorie mijn derde plek af. Iedereen vond het onterecht.’ Ook bondscoach Armand van der Smissen, die haar gemoedstoestand wist te herstellen met de boodschap dat ze haar kwalificatie voor het Europees kampioenschap dubbel en dwars verdiend had.
Verrassend was wel de winnares. Van Mavia Garcia had buiten de atletiek nog nooit iemand gehoord. Susanne Svendsen is inmiddels een ouwe rot in het vak. Voor Marina van Dijk vond het niet ‘haar dag’. Bij het fietsen had ze naar eigen zeggen te veel laten liggen. De achtste plaats in het topveld was toch de moeite waard en ook voor de Amersfoortse lonkt begin mei het EK in Kopenhagen. Mooi podium ook bij de mannen met Soren Bystrup (al lang bezig, maar toch pas aan zijn vierde Powerman-zege toe), Europees kampioen Kenneth Vandendriessche inclusief buikschuiver op twee en Miguel Angel Fidalgo op drie. Een ervaring rijker voor Alexander Picard, die vijftiende werd. Raimond van der Boom finishte als 28e.
In de door XTerra-man Roger Serrano gewonnen sprint afstand bleef Joep Staps slechts 27 seconden van het podium verwijderd. Bij de vrouwen liefst vier Nederlanders in de top tien. Achter Tine Holst werd Lesley Smit (in Schoorl ook al zo sterk) schitterende tweede. En ook de prestaties van Sophie van der Most (4e), Fleur Baljet (6e) en Ann Schoot Uiterkamp (8e) mogen er wezen. Armand coachend en ondanks de rugklachten deelnemend aan de sprint kan tevreden terug zien op de geslaagde missie. Miriam van Reijen keert op 22 mei terug voor haar debuut op een 70.3 Ironman.
Even geen crossduathlon in Nederland, dan maar naar de winterduathlon van Berendrecht. Zo heten die wedstrijden bij onze zuiderburen. De lopersgroep Putte (grensplaats) richten het evenement in, waar vooral de moutainbikers op het selectieve parcours goed uit de voeten/wielen komen. Hendrik Venema was er namens de Oranje-specialisten, maar op de MTB moest de Nijmegenaar het afleggen tegen de Belgische specialisten. Wouter Wuilmus was superieur, hij kandideert zich meteen voor de nationale titel, die over twee weken wordt betwist in Retie. Silke Baumer was snelste vrouw. Trouwens we waren er zelf ook. Ruud en ik scoorden bij de duo’s een niet onaardige negende plaats…..
Tot slot: steeds weer wordt gezocht naar de oorsprong van triathlon. Hawaii 1978 had even de primeur, maar weldra kwam een race in San Diego 1974 bovendrijven. En toen volgden berichten uit de rest van Amerika en ook Europa. Jaren vijftig vorige eeuw al zwem-fiets-loopwedstrijdjes. En nu duikt er een foto op van Henri Desgrange, deelnemer aan een triathlon. De organisator van de eerste Tour de France in 1903 duikt op uit een meer en schijnt op weg te zijn naar zijn vélo. We schrijven 1922. Wow, dus over zes jaar kunnen we het grote triathlon-eeuwfeest gaan vieren!