De kwalificatie-eisen voor de paratriatleten, voor Maaike, maar ook voor Rachel – Wim’s Tri Journaal 127

triathlon_w_rings_text

DINSDAG – Het is maart en dan komen de wedstrijden snel dichterbij. Vragen als: zijn de olympische kandidaten goed de winter doorgekomen of gaat Cameron Brown voor de twaalfde (!) keer zijn Ironman Nieuw-Zeeland winnen, worden snel duidelijk. Tout le monde vliegt nu naar Abu Dhabi. Is trouwens ook niet helemaal waar, want de wereldkampioenen Javier Gomez en Gwen Jorgensen slaan nog over. Zij kunnen zich dat permitteren. Onze Nederlandse kanjers nog niet. Rachel start onder nummer 4, Maaike onder nummer 32. Onze zuiderburen spelen de kaart Marten van Riel, Katrien Verstuyft en Claire Michel.

Marten van Riel
Marten van Riel

Omdat het altijd weer een hele procedure is richting Olympische Spelen heeft technisch directeur Adrie Berk de zaakjes voor eenieder nog eens op een rijtje gezet. Voor olympisch begint het laatste stukje van de road to Rio aankomende zaterdag in Abu Dhabi. Voor paralympisch een paar weken later in Zuid Afrika. Abu Dhabi en Gold Coast in april zijn voor Maaike Caelers belangrijke wedstrijden, maar ook Rachel Klamer weet pas eind mei hoe de vork in de steel zit. In Abu Dhabi worden ze bijgestaan door bondscoach Louis Delahaye, aan de Gold Coast wacht John Hellemans ze op. Daarna wordt duidelijk welke races met name Maaike nog nodig heeft.

Rachel Klamer (foto Joel Filliol)
Rachel Klamer (foto Joel Filliol)

Of in de woorden van Adrie:

“Rachel heeft voldaan aan een top 6 in Chicago en moet tot 15 mei zorgen dat ze een quota plaats voor Nederland behoudt.  Theoretisch kan zij niet meer uit de top 50 wegzakken, door het puntentotaal dat zij nu heeft. NOC*NSF wijst Rachel pas aan, als de ITU de quota plek aan Nederland heeft toebedeeld. Dus eind mei.”

“Maaike heeft nog twee kansen voor een top 6. Dit kan in Abu Dhabi en in Gold Coast.  Dan zal zij ook nog een quota plaats voor Nederland moeten halen op ranking.  Daar heeft ze ook tot Yokohama tijd voor.  Een top 6 in Yokohama of Cape town levert Maaike dus alleen veel ranking punten op, maar niet hetzelfde als een top 6 in Abu Dhabi of Gold Coast.”  De NTB en NOC*NSF (en in overleg met de atleten) hebben in 2015 en 2016 2 races aangewezen voor de ‘top 6 kwalificatie’ Dit is naast de reguliere kwalificatie middels een top 25 in OS kwalificatie ranking.

12341171_10207014068962862_4457387849461784797_n

Een andere kans voor Maaike is dus voldoen aan deze top 25 in ranking per 15 mei. Omdat Maaike vorig jaar weinig punten gescoord heeft door blessures, wordt dit een lastigere opgave. Dan zal Maaike na Gold Coast nog bijna wekelijks een wedstrijd in WTS of world cup moeten doen of juist gokken op enkele wedstrijden en dan een super resultaat neerzetten. Deze opties worden pas na Gold Coast belangrijk of niet.

Geert Schipper en Jetze Plat
Geert Schipper en Jetze Plat

Voor paratriathlon zijn we nog maar een half jaar bezig met de paralympic ranking.  Daar zijn nog veel opties open.  Belangrijk is dat atleten op het EK Lissabon een top resultaat halen, want dit geeft naast het resultaat op de WK in Chicago de meeste punten. Daarnaast nog een World Para Event winnen en de kans op een top 6 (zonder wereldkampioen) of een top 7 (inclusief wereldkampioen) wordt groot.  Sjaak van de Berg is meer afhankelijk van resultaten in dit jaar, omdat zijn WK score lager is dan de top 7. Hij zal ook meer wedstrijden in andere werelddelen gaan doen. De ranking wordt na alle continentale kampioenschappen al wat duidelijker.  Jetze Plat en Geert Schipper zijn onze mannen vooralsnog, voor de Paralympics dichterbij komen.

Morgen meer, want het was dinsdag internationale complimentjesdag. En daar zijn we natuurlijk erg druk mee. O nee, met het uitpluizen van oude wintertriathlonuitslagen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.