“Nu ben ik zelf één van die mensen” – Rachel’s Road to Rio 2

Rachel Klamer stage run Tommy Zaferes
Rachel Klamer’s looptraining op Mallorca (foto: Tommy Zaferes)

“Inmiddels zit ik in het vliegtuig naar Abu Dhabi, vertrokken vanuit Mallorca, over Barcelona en dan nog via Istanbul. Van een jetlag is geen sprake, maar het is te merken dat reizen wat met je lichaam doet. Het blijkt niet alleen triathlon wat ons bezig houdt: inmiddels lijken we ook wel ons eigen reisbureau te kunnen beginnen. We houden rekening met de kosten, reistijd, frequent flyer miles en een eventueel visum. Door de strenge regels van een aantal vliegmaatschappijen mogen we de komende 2 maanden maar 30kg aan bagage meenemen. Mijn fietskoffer valt nu dus bijna niet te tillen. Ik weet niet hoe we het voor elkaar hebben gekregen, maar mijn 3 tassen handbagage (17kg) zijn inmiddels ook het vliegtuig binnen gesmokkeld. Regelmatig zie ik mensen lopen met veel te grote koffers als handbagage en denk ik: ‘waarom?!’. Nu ben ik zelf ‘een van die mensen’. Als het goed is heb ik over een maand de hoogste frequent flyer status binnen, wat het vliegen net wat makkelijker zal maken.

Rachel Klamer bike Tommy Zaferes
In Abu Dhabi mogen de armstukken wellicht uit voor Rachel (foto: Tommy Zaferes)

Toen ik eind vorig jaar in overleg met mijn coach (Joel Filliol) mijn wedstrijdschema aan het voorbereiden was, leek het allemaal zo makkelijk. De eerste wedstrijden zou ik gebruiken om wat wedstrijdhardheid te kweken en zo toe te werken naar Rio. Ik zou nog niet klaar zijn voor een topprestatie, maar ik zou voldoende fit zijn voor een redelijk resultaat.
Nu is het bijna zo ver: de eerste wedstrijd van het seizoen. Zin in de wedstrijd heb ik zeker, maar de nodige snelheid ontbreekt nog.

Mijn trainingen zijn nog niet constant genoeg: dat wil zeggen dat ik zowel goede als ‘minder goede’ trainingen afwerk. Tijdens de baantraining kan ik het tempo van de andere meiden nog niet bijhouden, maar bij de langere intervallen in het bos gaat dit redelijk. Wat in eerste instantie een prima jaarplan leek, blijkt voor mij nu toch weer lastiger dan gedacht. Met mijn huidige niveau ben ik naar mijn idee niet klaar voor het neerzetten van een super prestatie. Niet dat deze topprestatie gepland stond voor deze tijd van het jaar, maar ik wil altijd goed presteren.
Uiteraard heb ik mijn frustraties bij Joel geuit en zijn reactie was zoals verwacht: ‘het loopt volgens planning, maak je niet druk en je bent niet iemand die de sterren van de hemel loopt tijdens trainingen’. Vertrouwen hebben in je coach, daar draait het uiteindelijk om.”

Joel Filliol briefing Rachel Klamer en rest Tommy Zaferes
Joel Filliol brieft Rachel en de rest van de wereldtoppers in zijn trainingsgroep (foto: Tommy Zaferes)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.