Het weekend begon met pech, maar eindigde met dikke winst voor Thomas Bruins – Wim’s Tri Journaal -131

 

ZONDAG – Een enerverend sportweekeinde achter de rug. Met topsport zoals topsport hoort te zijn: vreugde en verdriet, succes en tegenslag. Het ligt vaak dichtbij elkaar. En natuurlijk gaan we van het beste uit van onze Nederlandse afvaardiging in Abu Dhabi al zal het voor Maaike Caelers en Rachel Klamer een race zijn om snel te vergeten. Nadat alle stofwolken waren opgetrokken stonden Mario Mola en Jodi Stimpson voor de vierde keer met een WTS-bokaal in hun handen. De Spaanse Armada wordt steeds onoverwinnelijker. Wij Nederlanders supporteren uiteraard Richard Murray, de Zuidafrikaanse topper, die schitterend tweede werd. Nou vooruit, we staan ook achter Marten van Riel: prachtige zeventiende plek voor de Belg.

12814667_1722185501335165_1791155124926076014_n

Het gaf Rachel, die al met de nodige twijfels naar het Midden-Oosten afreisde niet de positieve stimulans om meteen te vlammen. In de Arabische jachthaven zwom ze al niet lekker en in het peletonnetje Spirig-Caelers moest ze voortdurend een gaatje laten vallen. Hoofdschuddend stapte ze uit koers. Snel vergeten dus.

1797378_1123329561019985_2986380922852691863_n

Maaike hoeft maar één moment te vergeten van de race namelijk de valpartij kort voor de tweede wisselzone. Als telt niet, maar gezien de kleine tijdverschillen was er veel mogelijk geweest. Het was weer even geleden dat de Limburgse zich met de wereldtop kon meten. Gezien haar loopcapaciteiten was veel mogelijk geweest. Revanche aan de Gold Coast, Maaike én Rachel. Twijfelen hoeft niet, we hebben vaak genoeg gezien dat jullie het kunnen.

12718257_10156565468085551_8544370718914043593_n

De prachtige wedstrijden in het Midden-Oosten ten spijt, van dit weekeinde zal mij toch vooral de twaalfde zege en de negentiende opeenvolgende podiumplaats van de levende tri-legende Cameron Brown bijblijven. Ongelofelijk dat je op je 25e voor het eerst mee doet en derde wordt en alle jaren daarna ook bij de eerste drie zit en dan zaterdag – 43 jaar inmiddels – opnieuw wint en dat nota bene in een nieuw parcoursrecord: 8.07 uur. Fenomenaal. Meredith Kessler is trouwens ook hard op weg een fenomeen te worden. Vijf Ironmans op rij winnen en de Nieuw-Zeelandse binnen de negen uur (8.56), wie dat het de Amerikaanse na? Met Joe Skipper en Lucy Gossage scoorden de Britten twee tweede plaatsen. En de Hollandse inbreng bestond uit reeds lang geëmigreerde Nederlanders: Cor Story was na 11 uur wedstrijdsport tweede bij de mannen 60,

1012050_974956192594380_1296071489020415994_n

Thijs Pauwels hield al na het zwemmen een paar pijnlijke tenen over. De klokken stonden voor hem stil bij 12.10 uur.

foto Christie Brouwer
Podia NK wintertriathlon Groningen (foto Christie Brouwer)

Waar Brown nooit lang hoeft te wachten op zijn volgende IM-zege, zaten er voor Erik-Jan Spijkerman tussen de vorige landstitel en die van zaterdag liefst acht jaar. Vaak genoeg was de Hoornse topatleet goed voor zilver of brons, maar de zege moest hij steeds aan of Teun Sweere of Wim Nieuwkerk laten. Zaterdag was het wel raak en klopte hij zijn eeuwige rivaal Teun en de laatste Asser winnaar Richard Louman. Voor Eline Lute-Kuin was het pas haar eerste titel. Geke Venema boekte zilver en goud in haar leeftijdsgroep, waarmee ze in het eeuwige medailleklassement de koppositie overneemt van Teun. Annelies Vrancke had nog nooit een plak gescoord.

Het wedstrijdverslag is al achter de rug. Rest mij nog alle kampioenen op een rijtje te zetten. 40: Richard Louman; 45: Martin Veenhuizen en Annelies Vrancke; 50: Fred Boelens en Geke Venema; 55: Gerard Terwisscha van Scheltinga; 60: Her Tesselaar; 65: Hans van Wijk; 70: Johan Schrader; Jeugd: Jari Hellegers en Joelle de Ruiter; Junioren: Jobbe Krijnsen en Demi Meek. De korte afstand was voor Jeroen Lute en Yvonna Tinga en Kees Jonkmans en Britt van den Hoven waren bij de allerjongsten de snelsten.

PUTRAJAYA, 6 Mac -- JUARA ... Thomas Bruins dari Australia (tengah) muncul juara diapit oleh naib johan John Leerams Chicano dari Filipina (kiri) dan pemenang ketiga Gael Le Bellec dari Perancis (kanan) bagi kategori Lelaki Elit Powerman Asia di Dataran Putrajaya hari ini. --fotoBERNAMA (2016) HAK CIPTA TERPELIHARA
PUTRAJAYA, 6 Mac — JUARA … Thomas Bruins dari Australia (tengah) muncul juara diapit oleh naib johan John Leerams Chicano dari Filipina (kiri) dan pemenang ketiga Gael Le Bellec dari Perancis (kanan) bagi kategori Lelaki Elit Powerman Asia di Dataran Putrajaya hari ini.
–fotoBERNAMA (2016) HAK CIPTA TERPELIHARA

Net toen we dachten, de zondag zal wel rustig worden, kwam daar Thomas Bruins als een duveltje uit een doosje. De Powermans in Azië liggen onze Dutchie-down-under wel. Na twee derde plaatsen in Putrajaya en Pilipinas de afgelopen jaren pleegde hij vandaag zijn coup in de hernieuwde Powerman Maleisië. Hij moest daar wel even tweevoudig wereldkampioen Gael le Bellec voor verslaan. Bovendien zijn er altijd wel een paar sterke Filippijnen. Maar Bruins was oppermachtig op de tweede run. Le Bellec moest zelfs de Filippijnse kampioen John Leerams nog voor zich dulden. Emma Pooley was onverslaanbaar bij de vrouwen. En zo kan het in de topsport nog steeds alle kanten op. Vandaag pech of geen macht? Morgen de glorie. Laat Thomas Bruins een voorbeeld zijn!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.