Een Rotterdam Special; voor de Brownlees wacht na de Spelen het Ironman-avontuur – Wim’s Tri Journaal 135
DONDERDAG – Toernooidirecteur Rob Barel maakte na de presentatie in Rotterdam nog een sentimental journey naar geboortestad Amsterdam, waar zijn lange, glansrijke carrière begon aan de Amsterdamse Bosbaan. Toernooidirecteur. Dan denk je aan Richard Krajicek bij ABN Tennistoernooi. Terechte titel. Rob is toch een beetje de Krajicek van de triathlon. Of de Johan Cruyff. Was hij het niet die in zijn laatste actieve voetbaljaren nog de roemruchte transfer van Ajax naar Feyenoord maakte? En doet Rob nu niet hetzelfde? Pioniersvrouw in onze sport Nannie van Toorenburg zei het treffend: ‘een Amsterdammer aan het hoofd van een Rotterdamse organisatie? Het is je vergeven, Rob.’
Dat ze de smaak te pakken hebben in de Maasstad moge duidelijk zijn. De 010-wedstrijd is doorgedrongen tot de Eredivisie competitie en nu komt er op 1 mei nog het leuke initiatief van Olaf Brouwer: de Knock Out Mile 2016. Een ultrakorte triathlon onder de rook van de Erasmusbrug. 115 meter zwemmen, 1000 meter fietsen en 400 meter lopen. Kindertriathlons zijn langer, maar hier mogen de Usain Bolts van de triathlonsport aan meedoen. In 20 startseries strijden 160 triatleten om een van de 32 kwartfinale plekken. De 24 tijd beste mannen en 8 tijd beste vrouwen gaan door naar de kwartfinale. En daar begint het knock-outsysteem voor een een plek in de finale. De 4 snelste finishers per serie gaan steeds door. Het is de mini-versie van het WK want ook hier wordt in de Veerhaven gezwommen, langs de Maaskade gefietst en gelopen op het Veerhavenplein. Team Untltd en de Stichting Wieler Promotion Rotterdam staan garant voor de organisatie. Geen extreem hoge inschrijfgelden: 20 euro per persoon. Hier komen de snelle wisselaars het best uit de verf. Spectaculaire format, lijkt me.
Vanuit Spanje volgde Rijnmonder Marco van der Stel de ontwikkelingen in Rotterdam op de voet. De ETU Cup dit jaar en de Grand Final van het WK volgend jaar vormen een enorme stimulans voor de landskampioen. Marco zal in het voorjaar voor trikipedia.nl het parcours in ‘zijn Rotterdam’ gaan verkennen en zijn ervaringen met ons allemaal delen. Prachtig!
Deze aflevering lijkt geheel gewijd aan Rotterdam (hoewel dus geen provincie-special). Ik trof de oude uitslagen nog aan van de Rotterdam Airport Triathlon van 27 mei 1989. Die wilde ik u niet onthouden. Bovendien schoot me de naam van de organisator weer te binnen. Johan van Campen. Er was een prijzengeld van 35.000 gulden, voor die tijd heel wat. KLM, NMB Bank, Adia Keser, Shell en AA Drink waren de grote sponsoren. En er werd gerekend op 70.000 toeschouwers. Op dat laatst verkeken Van Campen c.s. zich schromelijk. Op het immense vliegveld liepen de deelnemers moederziel alleen. Achter de hekken op zo’n veertig meter van de streep stonden een paar honderd toeschouwers. In de weken daarna werd niet tot nauwelijks nog iets van de organisatoren vernomen. Het was een mooi, maar eenmalig avontuur.
Tot slot: op CNN Sports een prachtig dubbelportret van Alistair en Johnny Brownlee. Zijn ze in staat om weer zo’n coup te plegen als in Londen 2012? De broertjes, die in hun jonge jaren amper het hoofd boven water wisten te houden, weten het zeker. Ze staan er nog een keer in Rio. Daarna is het voor Alistair wel goed geweest op de Olympische afstand. Hij verlegt de focus op de Ironman. Johnny ook, maar dat pas vier jaar later na Tokyo 2020. Hem zien we dus nog in Rotterdam 2017!
http://edition.cnn.com/2016/03/09/sport/brownlee-brothers-triathlon-olympics/index.html