Small steps forwards voor Rachel; Saskia wint in Bloemfontein; Wierden en Herderen en veldloop – Wim’s Tri Journaal 137

12814435_984925924888171_8963160832463531762_n

ZONDAG – Eigenlijk deed er de klassering van Rachel Klamer weinig toe, daar in dat verre Mooloolaba. Ze finishte en dat brengt haar weer net even dat tikkie zelfvertrouwen terug, waar ze na de teleurstelling in Abu Dhabi zo naar snakte. Voor de statistici: Rachel finishte als 26e in deze eerste World Cup van het seizoen. De World Cups zijn, zoals u weet, het op één na hoogste niveau in de triathlonsport. Meestal blinkt Rachel in deze races uit, maar de in de woestijn opgelopen verkoudheid speelde haar nog steeds  parten. En dan werkt zo’n golf in de surf van de Pacific ook niet in je voordeel. Op karakter, zeggen ze dan en dat was het ook. Rachel kwam als 21e uit de Mooloolaba-waves en miste daarmee dus de aansluiting bij de voorste groep. Niet in paniek raken, gewoon zien hoe hard de concurrentie in dit Olympische jaar fietst. En zie, de winst ten opzichte van vorige week: Rachel klampt aan en kan de achtervolgende groep volgen. Bij het lopen rolde er nog een 18.23 minuten uit en dat bij dertig graden Celsius. “Zwemmen heftig, fietsen beter dan verwacht, lopen heet, steken, alles wat maar tegen kan vallen.” Het is trouwens nog een maand tot de tweede World Triathlon Series aan de Gold Coast. Dat moet een geruststellende gedachte zijn: Small steps forwards, zoals ze zelf aangaf. Dat Mario Mola en Jodie Stimpson andermaal de besten waren, bewijst hun vorm zo vroeg in het seizoen. Te vroeg pieken is echter ook niet goed. We zullen zien. Wat een suprematie trouwens van het Iberisch eiland. Vicente Hernandez en Joao Pereira stonden naast MM op het podium en dan is Javier Gomez er dus nog niet bij. Wat de vele toeschouwers en deelnemers nog lang bij zal blijven waren de verpletterende 31 seconden stilte ter nagedachtenis aan Mooloolaba-winnaar 2012 Laurent Vidal. Eén tel voor ieder levensjaar.

11896105_380028378854604_1430930250988671707_n

Na de perspresentatie in Rotterdam vloog Saskia van den Ouden linea recta naar Bloemfontein, Zuid-Afrika voor een ITU paratriathlon tevens Afrikaanse kampioenschap. Een klein veld, waarin Saskia de zege in de paratri-klasse 3 pakte. In totaal werd ze tweede vrouw. Prima opsteker voor het WK over vier maanden!

10653308_490417487809183_6408660398268751146_n

Op zondag konden we dichterbij huis genieten van de combinatiesport. In Wierden had TV Argo al weer voor de 27e keer het parcours uitgerold voor de ATB RBR Lagerveld, zoals het daar genoemd wordt. Voor Martijn Paalman het jaarlijkse eenmalig uitstapje op de mountainbike. Misschien moet de oud-Holtenaar het vaker doen, want na zijn tweede plaats vorig jaar greep de Step-One atleet nu de volle winst. Hij klopte de al even verrassende Izar van Gool, die titelverdediger Joost Christiaans achter zich liet. Joost vond zijn zege vorig jaar een uitschieter, want het parcours ligt hem slecht. Spannende strijd bij de vrouwen met uiteindelijk op het podium de Texelse Natascha van der Vis voor streekfavoriete Janneke Logtenberg en routinier Simone Hakenberg.

Foto Chris Hofkens
Foto Chris Hofkens

Mooie zonnige wedstrijden dit hele weekend. Tijd om eigenlijk al op de weg te gaan. Dat deden de Belgen reeds in Herderen al was het zwemonderdeel in de ochtenduren vanzelfsprekend in het binnenbad. Daar kwamen nog niet meteen de snelle jongens boven drijven, maar in de middaguren, toen de triatleten op basis van zwemtijden op de fiets uit de startblokken keerde de bekende hiërarchie terug. Pieter Heemeryck heroverde de winst en liet Marco Akershoek achter zich. Marco verliet eerder het Spaanse trainingskamp om zijn titel in Herderen te verdedigen. Lopend was Pieter te sterk, maar Marco was een uitstekende ‘best of the rest’ en dat zal zijn nieuwe Belgische team Zamaro-Wilier deugd gedaan hebben. Stenn Goetstouwers maakte het podium van deze eerste Urban Tri Sport 3 Series compleet. Edo van der Meer sleurde er lekker aan op de fiets, maar moest met de benenwagen nog even passen: zeventiende. En de getalenteerde Joey van ’t Verlaat kon in dit strijdgewoel een 25e plaats bemachtigen. Akershoek senior (Kees dus) was twintigste veteraan.

10297595_1317397808276076_1127255769420772300_n

Dan kort de open Belgische kampioenschappen crossduathlon in Retie, veel meer daarover bij onze trikipedia.be-collega’s. Bart Aernouts en Stefanie Adam zijn twee ijzersterke winnaars. Riikka Vreeswijk-Kelja werd zeer verdienstelijk derde en tevens beste veterane en Claudia Striekwold was goed voor een zevende plaats.

1917901_203582563333934_1435899182539817286_n

Komende dagen nog veel meer. Nu wel even de felicitaties aan de nieuwe Nederlandse kampioenen veldlopen en dan met name hen, die we uit onze sporten kennen: Tamar Veltman (meisjes D), Ruth van der Meijden (vrouwen lange cross), Colin Bekers (M35), Roger Smeets (M40), Her Tesselaar (een week na de wintertriathlontitel nu opnieuw M60) en Sandra de Jonge (V40). Zilver ging naar Coen de Wit (M45) en Andrea Deelstra, brons naar Laura Huijbregts, Nicole Loeve en Shirin van Anrooij. Bij de mannencross kwamen Stefan van Thiel (29e) en Mark Muller (30e) als beste uit het strijdgewoel.

CdbfvCsUIAEG0Wi

Om met Matthijs van Nieuwkerk te spreken: Tot zover, tot morgen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.