Award; Limburgs geld; hulde aan Michiel van Niekerk; Enschede; de Veloopzwem en Sean Kelly Wim’s Tri Journaal (141)

 

1923412_487871014752860_4017796266319458760_n

DONDERDAG – De Wouter Duinisveld-Award! Nu al een prijs om u tegen te zeggen en – hoewel ik geen Hagenees ben – maakt het me toch nieuwsgierig wie de prijs in navolging van Wouter himself de komende jaren zal krijgen. De prijsuitreiking kreeg terecht veel aandacht in de media onder meer in AD Haagsche Courant, waarin Team4Talent team-manager André Kwakernaat de bijzondere positie van de 38-jarige sportman duidelijk maakt. “Als Wouter mee doet in een wedstrijd wachten alle toppers uit ons team na hun finish op hem.” Waarop Wouter gevat reageerde: “Wel drie uur lang.” Elke finish van Wouter is echter het wachten meer dan waard. Het was vorig jaar één van de (vele) hoogtepunten in de eerste Ironman Maastricht.

http://www.1limburg.nl/provinciegeld-voor-triathlonsport-limburg

We blijven nog even in Limburg want daar is het voor sport altijd genereuze provinciebestuur bereid 74.000 euro uit te trekken om de triathlonsport in de provincie een ‘duwtje in de rug’ te geven. Het geld gaat naar het project Stimulering Triathlon Limburg voor onder meer clinics op 33 basisscholen in de provincie. Ook moet het geld een impuls geven aan triathlonevenementen als de Ironman Maastricht en de halve van Stein. Triathlon speelt volgens het provinciebestuur een belangrijke rol in het sportbeleid: mensen aan het sporten krijgen en talenten de kans geven zich verder te ontwikkelen. Dat laatste kan op het trainingscentrum in Sittard. Ik weet toevallig dat bestuurders van andere provincies zijn aangesloten op onze site, dus ik hoop dat ze aan de Limburgse initiatieven een voorbeeld willen nemen….

253533_414290008630037_500470883_n

Een voorbeeld van hoe een official betrokken kan raken bij een evenement, wil ik hier ook niet onvermeld laten. Michiel van Niekerk, komende zaterdag actief wintertriatleet in Enschede, maar inmiddels ook internationaal race-official, kreeg vorig jaar de wedstrijd in mijn Oud Gastel toegewezen. U weet wellicht nog van de zware smak, die de leider in de 1e Divisiewedstrijd Devi Wolthuizen (zondag in RBR-series Hilversum!) maakte. Het ongeluk had een lange nasleep. Voor Devi die moest herstellen van zijn verwondingen, maar ook voor de organisatie die een aantal vergeefse pogingen deed om de geleden schade door verzekeraars vergoed te zien. Daar was de gedupeerde triatleet in kwestie niet mee gebaat, dus op enig moment hebben bond en organisatie een voorschot uitbetaald. Toch zat het met name Michiel, gepokt en gemazeld in het assurantiewereldje, niet lekker dat verzekeraars elkaar de bal toe bleven spelen. Het lag allemaal ingewikkeld: de vrijwilliger, die de voorrij-bus van een sponsor  bestuurde en een manoeuvre moest maken waardoor de snel naderende Devi Wolthuizen in het nauw kwam. Getuigen werden opgeroepen, de schade opgemeten. Afijn, ver na het evenement beet Michiel zich nog steeds vast in het dossier. Met succes. De kwestie is opgelost, verzekeraar staat alsnog garant. Zo’n official verdient van onze redactie een dikke pluim. Hulde aan Michiel. Van mij mag hij alsnog in Rio worden ingezet!

10509759_1086741654680887_4467838876948906087_n

Het wintertriathlon-seizoen wordt zaterdag (bij plus 15 graden!) afgesloten met de Winter Triatlon Twente (WTT). Toch trekt ook deze laatste wedstrijd zo laat in het seizoen behoorlijk wat deelnemers. Zelfs nu het geen NK is. Het volledige vrouwenpodium van het NK is present: Eline Lute-Kuin, Geke Venema en Annelies Vrancke aangevuld zelfs met Laura Gorter. Viervoudig winnaar Teun Sweere hoopt op de IJsbaan Twente zijn lustrumzege te boeken. Zijn vaste rivalen ontbreken ditmaal en tweevoudig Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage houdt het bij de sprint-afstand.

1927864_1086743171347402_7246563403363109926_n

Verder nog de uiterst populaire Grand Raid Nisramont (kayak, MTB, trailrun) met 24 Nederlandse teams en daarin o.m. Rob Barel,   Hendrik Venema, Carlos Baltus, Riikka Vreeswijk en een heel zwikkie ‘Challenge Almeerders’.  Er is de crossduathlon in Geel, er zijn drie ITU-races, twee 70.3 Ironmans en twee halve Challenges. Maar de prijs voor de mooiste naam van een evenement gaat dit weekend naar de Belgische kustplaats De Haan. Daar wordt (misschien al wel voor de 83e keer…) de Veloopzwem gehouden. In combinatie met een familiebezoek ga ik in elk geval kijken.

Tot slot: het is vandaag St. Patricks Day. Ieren hebben er meer mee dan wij Nederlanders. Het is hun nationale feestdag, dan drinken ze groen bier bijvoorbeeld. Bij Ierland en sport denk ik eerst altijd aan Sean Kelly, die ik ooit voor een criterium in het zuiden op vliegveld Zaventem op moest halen. Ik kon geen woord van zijn streektaal-Iers volgen, maar we hadden een zeer geanimeerd gesprek. Op de eerste startlijsten van Maastricht zag ik trouwens Sean Kelly staan. Dacht even dat de rassprinter zijn lange adem gevonden had, maar nee: in Ierland wonen honderden Sean Kelly’s. Hieronder staat de toekomstig Ironman.

10304974_1086740361347683_853139321672263107_n

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.