Winst voor Eline Lute-Kuin en Teun Sweere bij wintertriathlon Enschede; damesrace een thriller!

20160319_143339_resized
Teun Sweere voor de 5e maal winnaar in Enschede

De vijfde keer winst voor Teun Sweere om Emschede, het lijkt alsof het geen moeite kost, maar de man uit Zevenbergen moest een achtervolging opstarten na het looponderdeel. Verrassende  leider na het looponderdeel was Max van Boxtel uit Amsterdam. Met een voorsprong van 1.47 begon de Amsterdammer aan de 50 kilometer fietsen. Richard Klamer en Teun Sweere kwamen als nummer 2 en drie de wisselzone in, terwijl Jeroen Lute een achterstand incasseerde van bijna 4 minuten. Teun Sweere draaide een mooi strak schema in de 7 ronden (50 kilometer) en wist de koppositie tijdens het fietsen te pakken. Met een voorsprong 2.30 op Richard Kramer kwam Sweere de ijshal binnen, Jeroen Lute en  Max van Boxel volgden op ongeveer 4 minuten. Sweere is de man van de wat tragere wissel, sokken aan, terwijl de andere mannen op blote voeten in de schaatsen gaan. De voorsprong voor de man uit Zevenbergen, bedroeg 4 ronden op het ijs. Er ontstond een groep 4 mannen, Sweere met vier ronden voorsprong, vervolgens Kramer, die 1 ronde had op Lute, die op zijn beurt weer 1 ronde had op van Boxel. Even leek het er op dat Kramer een ronde gelapt zou worden en zijn tweede plaats zou verspelen, echter de atleet uit Hoogkarspel wist de ruim halve ronde achterstand weer terug te pakken. Dat was ook het moment dat van Boxel de groep definitief moest laten gaan.

v.l.n.r. Jeroen Lute (3), Richard Kramer (2) en winnaar Teun Sweere.
v.l.n.r. Jeroen Lute (3), Richard Kramer (2) en winnaar Teun Sweere.

Teun Sweere voor de 5e maal winnaar in Enschede, Richard Kramer (1H40) op de tweede plaats en Jeroen Lute op plaats drie.

De dameswedstrijd werd een heuse thriller met in de hoofdrollen Laura Gorter ,Eline Lute Kuin en beresterke Friese veterane (D50) Geke Venema. In het looponderdeel nam Eline Lute Kuin de voorsprong van 50 seconden op Laura Gorter en 3 minuten op Geke Venema. Tijdens het fietsen knabbelde ronde per ronde Gorter seconden af van die voorsprong, zodat zij met een luttel aantal seconden voorsprong op Eline Lute Kuin de ijsbaan betrad. De snelste fietstijd werd echter gerealiseerd door de veterane Geke Venema. Dit resulteerde in het kampioenschap veters-strikken.

20160319_141214_resized
van voor naar achter Eline Lute Kuin, Geke Venema en Laura Gorter onder toeziend oog van Jan Roelof Kruithof

Gorter en Lute Kuin begonnen bijna gelijktijdig aan het schaatsonderdeel, een kleine voorsprong voor de aanvallende Laura Gorter. Veterane Venema begon met een ronde achterstand. Terwijl Gorter de aanval bleef zoeken en een halve ronde voorsprong verdedigde, ontstond achter haar een groep mannen, met daarin ook Venema en Lute Kuin. Haar perfecte vorm etalerend was het bijna altijd Venema die het tempo aanvoerde in de achtervolgende groep. Dat Gorter tot het uiterste ging, bleek wel dat zijn kon aansluiten bij de groep leidende mannen en dreigde een ronde te pakken op Eline Lute  Kuin. Er ontstond een tactisch spel, de mannen reden niet meer, immers Jeroen Lute behoorde tot de kopgroep. Langzaam maar zeker werd de voorsprong van Gorter teniet gedaan. Het bleef een status quo tot twee ronden voor het einde toen de aanvallende Laura Gorter opnieuw de aanval koos. Eline Lute Kuin pareerde en in de voorlaatste bocht plaatste zij de beslissende demarrage. Winst voor Eline Lute Kuin, een tweede plaats voor Laura Gorter (in het kleinste verschil in een wedstrijd bij de dames in een wintertriathlon ooit) en en een fantastische derde plaats op 1 ronde voor Geke Venema.

Eline Lute Kuin opgevangen na de finish door Jeroen Lute
Eline Lute Kuin opgevangen na de finish door Jeroen Lute

Volledige uitslag http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2016/mar/19/enschede/index.html

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.