IJzingwekkend spannend in Enschede; prachtprimeur in Hilversum; Geel en Hanneke is mamma! – Wim’s Tri Journaal 143

20160319_141214_resized

ZONDAG – Zelfs als je er niet bij bent, kun je op afstand toch genieten van onze sport. Social media is wat dat betreft een mooi medium, waar het enthousiasme van af spat. Zo kon ik, terwijl er volop te na-klussen was in huis, toch volop meeleven met de winteratleten, die in Enschede voor de laatste keer deze ‘winter’ de gladde ijzers aantrokken. Dat aantrekken bleek trouwens haast bepalend voor de einduitslag bij de vrouwen, want Eline Lute-Kuin, Laura Gorter en ook super-master Geke Venema (later dit jaar ziet ze Sarah) kwamen vrijwel gelijktijdig de ijshal Twente binnen gerend. Wedstrijdje schaatsen onderbinden/veters strikken, zei Ruud, die er bovenop stond. Grappig want zo was het ook in de beginjaren van triathlon, toen klittenband nog niet was uitgevonden.

Eline Lute Kuin opgevangen na de finish door Jeroen Lute
Eline Lute Kuin opgevangen na de finish door Jeroen Lute

Hoe dan ook: landskampioene Eline trok op het Twentse ijs aan het langste eind, maar het was een secondenspel. Zelden eindigde een wintertriathlon zo spannend of het moet die keer met Martin (Karremans) Breedijk en Jan van der Marel geweest zijn op de baan in Geleen. Laura werd op niet meer dan honderd meter achterstand tweede en Geke zat ook al in dezelfde laatste baan van deze bloedstollende of moeten we zeggen: ijzingwekkende finale. Mooie strijd dames, houden we van! En dat er dan tactisch nog wat speelt en de mannen daartussen door ook nog hun rolletje meespelen; het zij zo.

v.l.n.r. Jeroen Lute (3), Richard Kramer (2) en winnaar Teun Sweere.
v.l.n.r. Jeroen Lute (3), Richard Kramer (2) en winnaar Teun Sweere.

Bij de mannen dan toch nog Teun Sweere. De Zevenbergse specialist boekte zijn vijfde winst in Twente, maar had dat ook nodig. In de laatste keer Assen en het NK Groningen pakte de student uit Delft er steeds net naast. Nu was het wel raak: Richard Kramer (geen familie van Sven) en Jeroen Lute finishten op enige achterstand. Revelatie was de nog jonge Max van Boxel, net als de meeste wintertriatleten een B-marathonschaatser. Max liep ver voor de rest uit, zakte terug bij het fietsen, maar herstelde zich prima op het ijs. Hij debuteerde met een vierde plaats. Sterk was ook de vijftigjarige Fred Boelens op een achtste plaats, maar ja: het is geen Geke hè.

Delftse studenten doen het goed, want Wouter Tel was iedereen de baas op de korte afstand, waar de onverwoestbare Martin Veenhuizen de tweede plaats greep. Linda Klein won bij de vrouwen. Zij studeert voor de verandering op de Landbouwhogeschool in Wageningen. Op de kortste afstanden voor de jeugd was Tessa Huttenhuis alle jongens te vlug af. Gian Klaas was vier minuten na Tessa eerste jongen. Bram Oort en Mette Goolkate wonnen de allerkortste afstand. Het zal weer even duren voor de volgende wintertriathlon: zonder Assen begint het seizoen eigenlijk pas in 2017 weer.

984098_1567494983578076_2134617115416112615_n 156008_1567495020244739_1103469741468377375_n 12523877_1567494993578075_895481114279627433_n

De dag erna verzamelt de duathlonelite zich in het Gooise Natuurreservaat voor al weer de 24e run-bike-run van TV Hilversum. Een primeur, want voor het eerst gaan ook de duatleten in teamverband wedstrijden afwerken. De teamcompetities uit de triathlon hebben er een broertje bij gekregen. En het werkt meteen: landskampioen Squadra Kalas neemt ook deze series in haar programma op. Het leek meteen goed te gaan met de zege voor Marco van der Stel, een vierde plaats voor Tim van Hemel, maar helaas een lekke voor Devi Wolthuizen die vanwege het aannemen van een wiel een DSQ kreeg. Hellas ging nu met de winst aan de haal. De individuele winst bij de vrouwen ging naar landskampioene én Helleen Jony Heerink. Puike podia met naast de inderdaad debuterende Marco Maikel Zuijderhoudt op twee en Alexander Picard op drie. Bij de vrouwen werd Jony vergezeld door Lesley Smit en Marina van Dijk. Maar belangrijker nog was de teamuitslag: 1.Hellas; 2.Keep On Running Hammer; 3.TC Twente. Bij TTW Hof van Twente was iets mis gegaan met het op het laatste inwisselen van teamleden. Zo leert iedereen snel dat met de reglementen van de Series niet te sollen valt. Raimond van der Boom en Carla van Rooijen wonnen de masters-serie, Coen Smiers en Fleur Baljet waren de snelsten in het bijprogramma.

10309642_1323677827648074_2157435060964116799_n

In de crossduathlon van Geel was het niet Eindhoven-de-gekste, maar Eindhoven-boven bij de vrouwen. Achter de Vlaamse Leen Hannes noteerden Claudia Striekwold en Annelies van der Zwart (beiden uit de Lichtstad) de tweede en derde tijd. Mannenwinnaar was de kersverse Belgisch kampioen Seppe Odeyn. Beste Nederlander was Hans van Delft, die derde master 50-plus finishte. De Veloopzwem in De Haan (vreemd dat Ruud daar niet speakerde trouwens) werd gewonnen door Louis Naeyaert en Ine Couckuyt. Enige Nederlander Kobus Bosman werd tweede zestigplusser.

Morgen de rest van de wedstrijden dan maar? Want dan kunnen we eerst op kraamvisite bij Hanneke de Boer. Mees (die gedurende negen maanden Pluk heette) is een pracht van een zoon. Hanneke twitterde het als volgt:

mees2

Namens de redactie van trikipedia.nl zeggen wij Lokwinske Hanneke en Rob mei de berte van Mees.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.