Tjardo en Jarrich morele winnaars in La Roche

Visser Woersem Baltus Venema Grand Raid 2016

Vorig jaar kwamen ze zich al eens amuseren in de Grand Raid, een multisport-evenement in Berismenil, maar zondag stegen Tjardo Visser en Jarrich Van Woersem boven zichzelf uit. Ze reden helaas twee keer lek in deze teamwedstrijd, de eerste keer toen ze op kop lagen met een mooie voorsprong. Het werden aan de wissel van mountainbiken naar lopen 14 minuten achterstand, maar op karakter knokten ze terug naar een mooie elfde plaats. Daardoor waren Carlos Baltus en Hendrik Venema in hun derde Grand Raid de beste Nederlanders op plaats 10. In de mixed categorie kregen we wel een Nederlandse zege. Favoriet Rob Barel moest afzeggen nadat zijn maatje Mark Hamersma ziek geworden was.

Berismenil is een deelgemeente van La Roche, in de Belgische Ardennen. En dat betekent dus flink wat hoogtemeters in een wedstrijd die liep over 4 km kayakken, 25 km mountainbiken, 6,5 km trailrunnen, opnieuw 14 km mountainbiken en dan nog 6 km run & bike. Van Woersem en Visser vormden Team Challenge Almere. Ze deden het uitstekend in het kayakken en rukten al snel op naar de leidersplaats op het technisch moeilijke mtb-parcours. Na de steile afdaling van de Maboge sloeg het noodlot toe.

Jarrich Tjardo Grand Raid downhill

Een eerste lekke band kostte de Nederlanders meer dan zeven minuten. Na een tweede lekke band leek het “game over” maar het Nederlandse duo zette door en raapte in de resterende onderdelen nog flink wat tegenstanders op. Vooral in de trailrun kwam ze weer dichter bij de top-10 maar het verschil was te groot met Baltus en Venema. Die zakten voor de derde keer af naar La Roche, maar moesten dit jaar een flink stuk harder knokken voor een top-10 plaats.

Dat had alles te maken met de zware bezetting. De wedstrijd eindigde na een uitputtingsslag van 3u24 met een millimeterspurt tussen de Waalse winnaars Sylvain Denis/Johan Goubau en favorieten Yeray Luxem/Thibaut Debusschere. Bart Van Looveren vormde duo met ex-veldrijder Bart Aernouts. Zij pakten de derde plaats.

Riika Vreeswijk Kelja grand Raid 2016

In de mixed categorie ging de zege naar de ongenaakbare Riikka Vreeswijk-Kelja. De Nederlandse veterane pakte met haar franstalige collega Romaric Delepine een 15de plaats overall. En ook nog een woord van respect voor Tjerk Tjallema, die door het uitvallen van zijn maatje het volledige parcours alleen aflegde en daarmee eeuwige roem vergaarde bij het legertje TVA-supporters…

Grand Raid uitslag 2016

Jarrich Van Woersem kon de pech relativeren. “We kwamen hier eigenlijk meer voor de fun dan voor de competitie, maar het ging goed. Na de twee lekke banden toch besloten om door te gaan en blij dat we nog elfde geworden zijn. Het was enorm zwaar en ik ben blij dat ik voldoende rust had genomen voor deze wedstrijd. Met de gezondheid is het door mijn allergieën niet optimaal, dus hebben we besloten om dit jaar minder wedstrijden te doen. Ik focus me alleen nog op de eredivisie-wedstrijden,” aldus Jarrich in een korte reactie.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.