We are one – Wim’s Tri Journaal 145

12887371_1090774784277574_1417418146_o

DINSDAG – Het is natuurlijk spierballentaal van al die hoogwaardigheidsbekleders: wij zullen niet zwichten voor terreur, angst mag ons niet regeren. Maar je zal er maar staan. In de vertrekhal van Brussels Airport/Zaventem om acht uur vanochtend. Of een uurtje later niets vermoedend in de Brusselse metro stappen. De Tri Journaals lenen zich niet voor politieke statements, voor een analytische kijk op een toch niet te begrijpen wereld. Toch. Toen ik op 13 november vorig jaar even stil viel bij het maken van deze bijna dagelijkse rubriek, dacht ik nog: dat gun ik die terroristen niet nog eens. En nu, nu het onze zuiderburen betreft, nu het feitelijk ook onze directe collega en inspirator Hans Cleemput raakt, nu ik zo vlak aan de grens met België de gebeurtenissen met ingehouden woede volg, nu kan ik niet anders dan louter hierop in te zoomen. En onze welgemeende steun vanuit heel Nederland op onze Belgen-vrienden te laten neerdalen.

Henk Westbroek zong het al. Van alle landen waar hij zou willen wonen, bleef uiteindelijk België over. “Omdat iedereen daar lacht.” Vandaag viel er weinig te lachen. Geen Belgenmop, die het tij kan keren. Hoe moet het geweest zijn voor Tine Deckers? De topatlete, die na haar schitterende zege in San Juan op een mooie aankomst op Zaventem had durven hopen. Voor Frederik van Lierde, gezeten in datzelfde vliegtuig wat nu moest afbuigen naar Schiphol? Voor vertrekkende sporters zoals Pierre Balty, Christophe de Keyser en Erwin Vanderplancke met bestemming Mauritius. Allemaal gelukkig niet op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Dat gold vreselijk genoeg wel voor 34 andere, volstrekt onschuldige, mensen. New York, Madrid, Djakarta, Londen, Parijs en nu Brussel. Laten we het nooit gewoon vinden. WE ARE ONE.

Thé Lau zong het al: iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Niet door iedereen goed begrepen, geloof ik.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.