Stein wikt en weegt; de hardloopwedstrijdjes – Wim’s Tri Journaal 146

11990641_1091645064190546_3361255668123342950_n

WOENSDAG – To Stein or not to Stein. That’s the question. Mensen, die de laatste tijd regelmatig het voormalige mijnwerkerstadje bezoeken of er wonen, hebben zich vast al eens afgevraagd of de triathlon niet in verdrukking komt. Het heeft niets met organisatorische of financiële perikelen te maken, maar alles met de enorme bouwput waar Stein nog maanden in zit. Het Julianakanaal wordt verruimd. Dat betekent dat de werkhaven vol schepen ligt en op de kades een grote berg stenen. En die zijn niet te beklimmen. Over klimmen gesproken: al heel lang was bekend dat de Snijdersberg niet in het parcours kon worden opgenomen. Normaal gesproken klauteren de triatleten vier keer de col op, hiervoor in de plaats was al de Moorveldsberg in de nieuwe route opgenomen. Andere obstakels zijn de bouwwerkzaamheden op het voormalige Superconfex-terrein aan de Mauritsweg, waar atleten en toeschouwers normaliter hun auto’s parkeren. Een alternatief parkeerterrein dichtbij de start lijkt niet voorhanden. Tenslotte is ook de bouw van het gloednieuwe winkelcentrum (het oude brandde in 2009 tot de grond toe af) in het nadeel van de organisatie. Problemen zijn er om opgelost te worden, dat weet elke organisator. Maar als hier en daar ook de veiligheid van toeschouwers en/of atleten in het geding komt, dan weet ook elke organisator dat er soms pijnlijke beslissingen genomen moeten worden.

Uiterlijk deze week doet het gemeentebestuur uitspraak over de mogelijkheden van het evenement. Het stichtingsbestuur heeft ook de hulp ingeschakeld van het provinciebestuur, dat onlangs nog met een extra financiële injectie de triathlonsport en de –evenementen stimuleerde. Harrie Impelmans heeft goede hoop dat alles nog op z’n pootjes terecht komt. En als Harrie het zegt, wie zijn wij dan om dat tegen te spreken. trikipedia.nl duimt voor de Ocean Lave Triathlon Stein. Een klassieker, die sinds 1984 op de kalender staat, mag niet verloren gaan.

De organisatie vraagt via Facebook om begrip en enig geduld, omdat vandaag dagblad De Limburger een artikel wijdde aan de twijfels over het doorgaan van Stein. In die verklaring zegt de stichting dat er nog volop overleg plaatsvindt, waardoor nog geen uitsluitsel kan worden gegeven. ‘Als bestuur zetten we er alle vaart achter om hierover zo snel mogelijk meer duidelijkheid te verschaffen.’

Tot zover Stein. We volgen de hardlopende triatleten nog steeds. De nieuwe Vuurtoren Trail op Ameland bijvoorbeeld, weer zo’n evenement uit de koker van de ijverige Stichting Sportpromotie Ameland (Casper van de Kamp c.s.). De 60 kilometer werd gewonnen door de onvermoeibare Irene Kinnegim en derde tussen de mannen. De Duitse triatlete Birgit Schonherr werd tweede. Ingrid Prigge won de Haaksbergse Engelse Mijlenloop. Cornelis Scheltinga won het Arnhemse Rondje Nederland, vriendin Sharon Zuijdervliet werd tweede. René Vosters behaalde brons op de Kempen Run in Hapert. Colin Bekers won de Drunense Duinenloop, Wout Graafmans werd achter topbiljarter Jan Arnouts derde bij de masters 50-plus. Marion van der Wansem finishte als tweede in dit fraaie Brabantse natuurgebied. In mijn gemeente won Erwin Langeler de Halderbergeloop te Oudenbosch. Henk Elbertsen werd tweede in Anna Paulowna. Vincent Bruins en Eelco van der Wind waren de rapsten in Hollandia’s Dijkenloop te Hoorn. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Morgen weer een Tri Journaal derhalve.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.