Als je een speler ziet sprinten, is hij te laat vertrokken; Frodo op Lanza; Leve de Koning – Wim’s Tri Journaal nummer 14….7

12674578_1092620424093010_1890385151_n

DONDERDAG – Bewijsmateriaal ontbreekt, maar triatleten die twee jaar terug aan de Ironman Barcelona meededen beweerden hem langs de kant te hebben zien staan: Johan Cruijff.  Wat zou zijn analyse van de triathlonsport geweest zijn?, vroeg ik me af toen ik hem eerder vanavond in de koersauto naast Erik Breukink druk gesticulerend zag zitten. Johan had immers overal verstand van, hij wees Breuking zelfs de weg. Helaas ontbrak het ons – gewone stervelingen – aan voldoende hersens om Het Orakel van Betondorp te kunnen begrijpen. Ik heb hem maar één keer ontmoet, dat was toen hij oud-bondscoach George Knobel in zijn laatste dagen in Roosendaal kwam opzoeken.

Toch vreemd, terwijl ik zit te kijken hoe een broer van me naast een groot wit kruis loopt in zijn woonplaats Amersfoort, dat vandaag die andere ‘Verlosser’ het tijdelijke voor het eeuwige leven inruilt. Johan was naast een begenadigd voetballer (ik kan niet zeggen of het de grootste was, want ik heb de ballen verstand van het spelletje) ook een man met het hart op de juiste plaats. De straatvoetballer wilde dat iedereen kon sporten. Zo ontstonden de Cruyff-courts en vanzelf ook de Johan Cruyff Colleges en Universities. En precies daar ontstaat de link, want menig triatleet heeft zijn of haar opleiding langs een JC genoten. Oud-juniorenkampioen en collega-speaker Arjan Schilder bijvoorbeeld.  “Ik heb met hem contact gehad tijdens een Cruijff forum in het Olympisch stadion. Verder liet hij zich niet vak zien. Hij was wel geïnteresseerd in alle sporten. Op het Cruijff Foundation Toernooi heb ik zelfs nog tegen hem gevoetbald. Inspirerende man.”

12895454_1092621744092878_1575283493_n

Lars Karmelk doceert op de school. Hij zegt van de op 68-jarige leeftijd overleden sportheld “Ik denk dat Cruijff je met zijn uitspraken triggert om dieper na te denken en het tegelijkertijd simpel te houden. Zijn quote: je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie dan met de  visie van een ander, vind ik een hele mooie. Hoe ik als coach te werk ga, is dat je eerst een visie moet hebben en dan een plan, in plaats van een plan zonder visie.”

Ook oud-waterpolokampioene en triatlete Rianne Guichelaar geeft les op het JC College. Omar Brons en Bryan de Kraker volgden er school, zoals Shirin van Anrooij nu doet. Luc Huntjens studeerde er vorig jaar af en ook NTB-bondscoach Jordi Meulenberg was vertrouwd met de JC University. Hij zegt erover: “Ik heb weinig met voetbal en met Johan Cruijff, maar wat mij opviel toen ik de eerste keer op kantoor kwam en later tijdens de lessen was de Cruijffiaanse gedachte en gevoel. Je hebt direct in de gaten dat er een natuurlijke leider is. Daar werd je vanzelf in meegezogen.”

Cruijffs naam is ook verbonden aan de ICAN Triathlon in Amsterdam (zwemmen in de Amstel dit jaar mensen!). Dat heeft alles te maken met het afstudeerproject van organisator René Visser. Vandaar dat ICAN ook geld inzamelt voor de Cruyff Foundation. Het nieuws moet ook bij de Amsterdamse organisator hard aangekomen zijn. RIP Johan, forever nummer 14…

Met al die droevige en dieptragische gebeurtenissen van de afgelopen week komen we nauwelijks aan triathlonnieuws toe. Maar dat is er wel. Lees maar gauw verder:

Jan_Frodeno_2015_Ironman_European_Championship_Frankfurt.jpeg

De 25e jubileumuitgave van Ironman Lanzarote krijgt wat ze verdient: een prachtig veld met dito speaker. Nadat eerder al Timo Bracht en Miquel Blanchard hadden toegezegd, maakte niemand minder dan Hawaii-champ Jan Frodeno vandaag bekend af te zien van deelname aan de Ironman Zuid-Afrika wegens een kuitblessure en daarom zes weken later zijn opwachting te maken op het vulkanische eiland. Met oud-wereldkampioen Olympische afstand Ivan Rana wordt nog onderhandeld over deelname. Alles om Kenneth Gasque een mooi feestje te bezorgen.

Verder nog even de twee Nederlandse deelnemers van de 70.3 Ironman San Juan vermelden: Romar Arendsz 202e en Albert Megens 352e. Omdat er zo weinig landgenoten waren, blijven ze niet onvermeld.

12476176_1092620160759703_816177238_n

Tot slot. Onze koning is overal. Hij biedt ons houvast in bange dagen. Staat ie gisteren op de Haagse Markt, vandaag was hij al weer in het diepe zuiden: Maastricht. Nog preciezer: op het eiland van de Gouverneur van Limburg. Daar waar vorig jaar zomer de Ironman-atleten de landlap namen over een rode loper. We hadden er zelfs geluidsinstallatie zodat de toeschouwers na 1900 meter zwemmen wisten dat Martijn, Bas en Mark in de kopgroep zaten. Bij het zien van de eerste foto’s met het koningspaar dacht ik: verrek, die rode loper ken ik.

Als Willem-Alexander dan ook nog voor de microfoons van de royalty-watchers verkondigt dat ‘Johan van ons allemaal was’, tja dan kunnen de Oranjes toch echt niet meer stuk.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.