Akershoek: “Ik mik op top-20 in Quarteira”

Marco Akershoek Quarteira 2015
Marco Akershoek in Quarteira in 2015

Aanstaande zaterdag 2 april gaat het Europese triatlonseizoen definitief van start met de eerste ETU European Cup in het Portugese Quarteira, een plaats bekend om de stevige inlandse wind die van over de altijd woelige oceaan komt aangeblazen. Voor Nederland staan Marco Van der Stel, Menno Koolhaas en Marco Akershoek aan de start bij de mannen. Akershoek blikt alvast vooruit op de eerste belangrijke afspraak richting WK U23 in Mexico later dit jaar.

“Zaterdag sta ik voor inmiddels de derde keer aan de start van de ETU Cup in Quarteira,” vertelt de Canyon Fusion-atleet. “Vorig jaar kwam ik  met het lopen wat laat op stoom en was het, het begin van een mooi seizoen. Dit jaar ga ik voor een stapje hoger, nu ga ik er voor om ook het eerste deel van het lopen goed te volbrengen zodat er een top 20 resultaat uit de bus komt rollen. Daarnaast wil ik ook dit jaar weer naar het WK U23 dat wordt gehouden in Cozumel (MEX). Het WK afgelopen jaar ging niet als gehoopt en dat wil ik graag nog eens over en beter doen.”

Akershoek had het vizier al langer op Quarteira staan. Hij onderbrak zijn Spaanse stage voor de Belgische seizoensopener in Herderen en werd er prompt tweede achter de onhoudbare Pieter Heemeryck. “De eerste stap richting WK ga ik in Quarteira zetten. De trainingen de afgelopen weken zijn redelijk tot goed gegaan en ik ben er van overtuigd dat ik op dit moment goed genoeg ben om een goede prestatie neer te zetten. Ik ben nog niet 100% maar het seizoen is nog lang en er komen nog veel mooie wedstrijden op weg naar het WK (mits ik mij plaats natuurlijk). Ik verblijf in Quarteira samen met mijn Belgische team (zijn Zamaro-Wilier ploegmaats Tom Suetens (elite) en juniores Yorben Verboven, Jarne Verhaegen en Lone Meertens zitten ook in Portugal – red.) en er zal daarnaast ook een hele grote Nederlandse delegatie zijn, kortom genoeg bekenden,” aldus Marco.

Ook bij de vrouwen zet Nederland drie atleten in met Maya Kingma, Jasmijn Van Der Burg en Pien Keulstra. Bij de meisjes juniores gaan Kirsten Nuyes, Rani Skrabanja, Quinty Schoens en Rianne De Croock van start. Het Oranje-team bij de jongens juniores wordt gevormd door Finn Timmermans, Youri Keulen, Rens De Boer, Davy Heijsteeg en Pim Lebouille.

De elite vrouwen mogen als eerste aan de slag. Zij beginnen aan hun kwarttriatlon om 13u45. De start van elite mannen is om 16u30. De meisjes juniores starten zondag om 8u45. Om 10 u. is het de beurt aan de jongens.

Aan de andere kant van de wereld is er ook nog de ITU World Cup van New Plymouth (Nieuw-Zeeland), dit jaar evenwel zonder Nederlandse deelnemers. Maaike Caelers en Rachel Klamer treden de week nadien wel weer aan in de WTS manche van Gold Coast in Australië.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.