Maya Kingma start sterk in Quarteira

Maya Kingma Quarteira

Maya Kingma heeft haar seizoensstart niet gemist in Quarteira. Tijdens de eerste ETU European Cup van het nieuwe seizoen 2016 speelde de jonge Nederlandse triatlete een hoofdrol. Het zwemonderdeel verliep in naar plaatselijke normen redelijk rustig water. Kingma pakte tijdens de 1500 meter zwemmen de koppositie.

Maya kwam als eerste in de wisselzone, samen met de Braziliaanse Pamela Oliveira en de Britse tandem Lucy Hall en Jessica Learmonth. Die wisselden bijzonder snel en slaagden er in om een klein gaatje te slaan op Oliveira en Kingma.

Die kregen het gezelschap van een groep van een twintigtal achtervolgsters, met daarbij onder ander de Belgische Charlotte Deldaele. Ondanks het numerieke overwicht van de chase pack werd de voorsprong van de Britse leidsters alleen maar groter. Er kwam nooit een echte achtervolging op gang. En dus werd het na 40 km fietsen duidelijk dat de rest van de dames voor de derde plaats zouden strijden.

Hall Learmonth Quarteira

Kingma begon sterk aan het lopen, ging de strijd aan voor de tiende tot de vijftiende plaats met onder andere Deldaele en een paar sterke Franse dames. Uiteindelijk moest ze vrede nemen met een 17de plaats. De winst ging enigszins verrassend naar de lager gerankte Jessica Learmonth. Die liep sneller dan favoriete Lucy Hall. De Francaise Leonie Periault werd derde.

Jasmijn Van Der Burg verloor twee minuten in het zwemonderdeel en kwam in een tweede achtervolgende groep terecht. Pien Keulstra volgde pas na vier minuten in het zwemmen en haar groep liep een achterstand van meer dan zeven minuten op tijdens het fietsen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.