Even wat verdieping in de flinke stapel uitslagen; Plus Amersfoort, Nieuwkoop en Sevilla – Wim’s Tri Journaal 155

12928284_524349404419640_6955804483154734959_n
Foto Inge Huitema

MAANDAG – De beste verslaggevers zijn ter plaatse live getuige van een wedstrijd. Dat ervaren wij ‘thuisblijvers’ nog wel eens. Er is via dat wereldwijde web heel veel binnen te halen, maar je ziet of hoort niet alles. En de echte beleving ontbreekt, de verhalen uit eerste hand idem dito. Dat merkten we zondag met de juniorenrace in Quarteira enigszins. Valpartijen waren daar aan de orde van de dag. De korte regenbui maakte het Portugese wegdek spiegelglad, waarop de organisatie zelfs besloot de klim uit het parcours te nemen. Van de Nederlanders bleef alleen benjamin Quinty overeind. Ook Kirsten (later toch tiende) kwam ten val. En de sterk fietsende Rianne kon na de valpartij niet verder door een beschadigde fiets. Hiermee is het verhaal enigszins genuanceerd.

Chaos ook in de run-bike-run van Geel, waar de voorrijder bij de eerste run rechtdoor reed ondanks de roep van de koploper om af te draaien. Na 30 man werd de seingever wakker en ging de rest wel rechtsom. Daarna trad de Wet van Murphy in werking, zodat de uitslag eigenlijk van geen kanten klopte. Na grondige reconstructie wie wel en wie geen 2 runs gelopen had bleef Thomas Derboven wel als winnaar overeind, maar schoven de Nederlanders behoorlijk op: Joep Staps naar brons, Alexander Picard vierde, Armand van der Smissen negende (stond ergens op 30) en Sietse de Jong als beste junior op een elfde plaats. De Geelse organisatoren beloven beterschap voor 2017. Komt goed!

Geen verwarring in de Triathloon. Ook daar geen ervaring met zwemmen, maar des te meer met kanovaren. Rob Barel mag zich ook daarin specialist noemen, want hij in het Drentse Loon voor de zesde (!) keer op zes deelnames. Dit keer was het hard peddelen om titelverdediger Robert Beute voor te blijven. Debutant Joost Christiaans werd derde. De Zuidlaarse atlete Mirjam Bijlsma was er de laatste jaren niet bij, maar kwam nu haar vierde Triathloon-winst ophalen. Nicole Clerx en Marike Bremmer vergezelden Mirjam op het podium.

Lars-Baeyens-wint-Roosendaal

Dan de zwemlopen. In Valkenburg was Lars Baeyens dus achter Jeffrey Reijnders tweede om daags erna Roosendaal te winnen. Jesse Lormans deed ook de dubel: derde Valkenburg, tweede op de korte Roosendaal. Trouwens nummer vier in Valkenburg was oud-gediende Aart Kruis. Fiona Meuffels was beste vrouw in Zuid-Limburg, jeugd- en juniorenzeges gingen naar Hielke Schurer, Kim van ’t Verlaat, Mischa Hermans,Cyntia Kugler, Jari Stappaerts en Emily Hilven. Bij zwembad De Stok in Roosendaal konden Lars Baeyens en Ironman Maastricht-deelneemster Annika Spronk juichen. Op de halve afstand deden Jens van Looveren en de pas in Roosendaal woonachtige Lynn Lossie dat. Broer en zus Janne en Roos Englebert deden dat op de nog  kortere afstand en nog  een broertje-zusje combinatie Hilde en Stijn Koole was succesvol op de mini-afstand.

Richard Kramer drukt zijn neus steeds nadrukkelijker aan het venster. Na geslaagde wintertriathlons blijkt de Hoogkarspelaar nu ook een run-bike-run expert. Anders win je immers niet de Westfriese run-bike-run in Hoorn. Vorig jaar was de laatbloeier al beste 40-plusser op het NK wintertriathlon. Hij klopte in het Land van de Broertjes Bontekoe Emiel van Tongerlo en Toine Groot. Maar de echte winnaar was misschien wel paratriatleet Geert Schipper, want hij scoorde de snelste tijd. Talisa van der Fluit versloeg nipt Eline Lute-Kuin. Op enige afstand volgde Marieke van Lierop als derde.

12966391_1101961283158924_659933393_n
Foto Marc van der Kort

De Van Keulen Zwemloop in Amersfoort werd een prooi voor Frank Heestermans, een jaar terug nog debuterend op Ironman Zuid-Afrika. Frank liet masters Rick Nijhoving en Bob de Vries achter zich. Maar eigenlijk was Mirjam Weerd zijn grootste concurrente. De thuisfavoriete werd knap tweede overall en met Jony Heerink en Henrieke Prins was ook dat een fraai podium. Niek Heldoorn en Tanya ten Velden wonnen de halve afstand, Gjalt Panjer en Selina Franken de mini.

12957256_1101961873158865_1692341195_n

De broers Van Heteren sloegen toe in de Nieuwkoopse zwemloop: Frans won, Jan werd derde met Tonny Blom daartussen. Ingrid Eelkema mocht zich winnares noemen. Er was trouwens nog een langere afstand met Pascal Valentijn die samen met – wederom een – paratriatleet Daniel Knegt als winnaars over de streep kwamen. Rinke Nijland was snelste zwemloopster en dan de korte afstand met Tijmen Lek en Tineke van Diggelen.

12965968_1101964019825317_1453448495_n

Tot slot nog terug naar het buitenland. Chris Brands weet altijd wel weer een wedstrijdje te vinden, waar vrijwel niemand ooit van gehoord heeft. Zo was hij zondag op de DX2 halve triathlon van Sevilla te vinden. De ouwe tijger werd vierde op drie minuten van de Spaanse winnaar Eduardo Chorda. Ana Lopez de San Roman werd winnares.

Kunt u het allemaal nog bijhouden?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.