Gold Coast nadert; schokkend Amerikaans onderzoek; TC Twente naar EK clubs; Holten; dolfijnen – Wim’s Tri Journaal 158

DONDERDAG – Geen blog meer van Rachel Klamer in de aanloop naar de tweede World Triathlon Series aan de Gold Coast. Alle begrip daarvoor trouwens, want wij van trikipedia.nl willen maar 1 ding: dat onze dutchies waar ook ter wereld zo goed mogelijk presteren. Voor Rachel is het belangrijker een race te doen, die haar vertrouwen terug geeft in plaats van op de laptop het thuisfront op de hoogte te brengen. Meer nog dan voor Rachel wordt het vrijdagnacht precies om twaalf uur een ‘erop-of-eronder’-race voor Maaike Caelers. We weten hoe Maaike als geen ander kan pieken op beslissende momenten, maar ja: er zijn tientallen triatletes uit de hele wereld die op datzelfde moment Rio in het hoofd hebben. Het wordt spannend, hoe dan ook. Wij duimen voor onze meiden en die blog van Rachel? Ach, die zien we te zijner tijd wel verschijnen. Wellicht pas na Cape Town als ze na vele maanden eindelijk weer terugkeert in home-sweet-home Beuningen.

Iets heel anders nu. Een Amerikaans onderzoek aan het Minneapolis Hart Instituut heeft aangetoond dat in de periode tussen 1985 en vorig jaar bij Amerikaanse triathlons 109 deelnemers stierven gedurende de race. Een schokkend aantal, als je het mij vraagt. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers lag op 47 jaar. De laatste jaren is die leeftijd iets omhoog getrokken tot vijftig. 85 procent van hen was man. Zeventig procent van de sterfgevallen vond plaats tijdens het zwemmen of bij het verlaten van het water. Het fietsonderdeel zorgde in Amerika voor 19 doden, vooral door zware valpartijen. Ook opmerkelijk: de helft van de sterfgevallen deed mee aan sprint triathlons. Het waren dus vooral beginners. Hoofdonderzoeker Kevin Harris stelt dat het uit de beschikbare autopsies moeilijk is vast te stellen of verdrinkingsgevallen worden voorafgegaan door een plotselinge hartstilstand of dat er andere oorzaken zijn. Harris adviseert elke (beginnend) triatleet zich goed te laten testen. “Luister naar je lichaam, wees realistisch over het zwemmen in open water en train naar behoren.”

Geen vrolijk nieuws dus. Ik heb het idee dat de aantallen in Europa veel lager uitvallen. Harris legt ook een zwaardere verantwoordelijkheid bij de Amerikaanse organisatoren van wedstrijden. Algemeen bekend is dat de organisatiegraad en de aandacht voor veiligheidsaspecten in Europese triathlons hoger ligt. Maar laat het bericht ons allen weer alert maken. Niet meer, niet minder.

Aan het EK voor clubteams begin september doet voor Nederland niet landskampioen Squadra Kalas, maar TC Twente mee. Vorig jaar kon het eerste EK niet doorgaan vanwege de noodtoestand in Nice. Het noodweer verwoestte grote delen van de Cote d’Azur, waardoor tal van evenementen moesten worden afgeblazen. In het Spaanse Banyoles, waar al jaren een toptriathlon wordt gehouden, probeert de ETU het op 3 september opnieuw. Omdat het om een mixed relay triathlon gaat, heeft de NTB gekeken naar die teams die in de Eredivisie vorig jaar het beste ‘dubbelresultaat’ boekten. Dat bleek TC Twente met respectievelijk een tweede plaats bij de vrouwen en een achtste bij de mannen. Ook Hellas Utrecht mag naar Spanje. Zij waren er vorig jaar ook al bij in Nice en gaan nu op herhaling met eveneens een mixed team. Teamcaptain Guido Gosselink heeft zijn team al klaar: landskampioene Pien Keulstra, haar moeder Brigit Landewe, 1e divisietopper van vorig jaar Devi Wolthuizen en Yannic Stollenwerk. Gosselink had graag ‘zijn ontdekking’ Rachel Klamer opgesteld, maar zij doet na de Spelen mee in de WTS-race in Edmonton.

12932743_942105185844723_6186759728314341631_n

We blijven in Overijssel, want de Stichting Triathlon Holten hield donderdag voor sponsoren en vrienden de jaarlijkse evenementpresentatie. Voor het eerst was het Kulturhus decor van de avond, waar alle sponsoren de sponsorcontracten voor de 32e editie tekenden. Hoofdsponsoren zijn dit jaar wederom VolkerWessels en Vivera. De triathlon – dit jaar op 1 en 2 juli – maakt nu deel uit van ITET oftewel International Topsport Evens. Alle startseries zitten weer nokkievol. Vanwege de Olympische Spelen gaat de ETU-race net als vorig jaar (maar toen vanwege de hitte) over de sprint afstand. Daarmee kwam ruimte voor een 1e Divisiewedstrijd. Voor het erste is er op vrijdagavond naast een 5 en 10 kilometer loop ook de Rabo Kids Triathlon.

Tot slot: laten we niet vergeten dat zwemmen in open water vooral een feest kan zijn. Dat weten dolfijnen als geen ander. Als voorproefje op de Ironman Zuid Afrika (IMSA) verkenden tientallen dolfijnen alvast het zwemparcours. Als Bas, Mark en Rachel zondag ook zo hard gaan, dan zit het wel goed. Het trok veel triatleten naar de pier en onze Zuidafrikaanse collega Paul Kaye legde alles dolenthousiast vast. Dol fijn toch?

https://www.facebook.com/ironmansouthafrica/videos/10154131646319459/

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.