Klamer alweer top in Gold Coast

Rachel Klamer finish Gold Coast Delly Carr
Rachel Klamer 5de in Gold Coast (foto: ITU/Delly Carr)

De World Triathlon Series wedstrijd van Gold Coast in Australië heeft ons drie dingen geleerd: aanvalslust wordt beloond, Gwen Jorgensen is niet onklopbaar én Rachel Klamer hoort nu definitief tot de wereldtop. Rachel werd opnieuw vijfde in een spannende, spectaculaire wedstrijd. De zege ging naar Helen Jenkins die voor het eerst sinds 2012 weer een WTS race wist te winnen.

Klamer zette alweer een solide zwemproef neer en stapte in het zog van de leidsters op het strand in Gold Coast. Ze maakte deel uit van een grote kopgroep. Op het bijzonder technische parcours, met per ronde 16 (!) scherpe bochten, zagen we een aantal mooie aanvallen. Uiteindelijk was de breakaway van Flora Duffy, Andrea Hewitt en Helen Jenkins succesvol. Ze slaagden erin om een gat van anderhalve minuut te slaan.

Helen Jenkins Gold Coast

Jenkins begon meteen sterk te lopen en ze werd verder niet meer bedreigd. Haar vorige WTS zege was in San Diego 2012. Achter Jenkins gingen Duffy en Hewitt de strijd aan met een nog sterk terugkerende Gwen Jorgensen. De wereldkampioene kreeg de twee te pakken in de slotfase en in een spannende spurt pakte Jorgensen het zilver voor een alweer sterke Andrea Hewitt. Flora Duffy, vandaag de meest aanvalslustige op de fiets, werd vierde.

Rachel Klamer was de snelste van de rest van de achtervolgsters. Met een derde looptijd (35’37) bewees de Nederlandse dat ze stilaan podiumambities mag beginnen koesteren binnen de WTS en waarom niet in Rio op de OS?

Voor Maaike Caelers werd het een wedstrijd in mineur. Ze verloor meer dan een minuut in het zwemonderdeel en viel uit tijdens het fietsen. Ook bij Rachel verdween de vreugde twee uur later. Haar vriend Richard Murray kwam hard ten val in de beginfase van het fietsen bij de mannenwedstrijd.

“Super race, boven mijn verwachting,” reageerde Rachel. “Later uitgebreide update, maar nu eerst plannen maken om Richard zo snel mogelijk behandeld of thuis te krijgen na zijn valpartij, met zeer waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen.”

[lightbox full=”http://”]

[/lightbox]

Gold Coast V 2016

Mario Mola won bij de mannen na een spannende strijd met Johnny Brownlee. Die kreeg in de laatste kilometer last van de hitte en zwalpte alsnog als derde over de streep. Fernando Alarza pakte zo onverwacht maar meer dan verdiend een tweede plaats, die hem heel dicht bij Rio brengt, waardoor Spanje met Gomez, Mola en Alarza een bijzonder gevaarlijk collectief zal vormen op de OS.

De Belg Marten Van Riel speelde een actieve rol tijdens de 40 km fietsen. Toen Alistair Brownlee in de aanval ging, trok Van Riel samen met Richard Varga in de tegenaanval. Hun breakaway duurde echter niet lang. Marten bleef attent voorin, wisselde goed en nadien volgde een indrukwekkende 10 km lopen. Daarin streed hij de hele tijd mee voor de zesde plaats. Hij werd 8ste, zijn beste resultaat ooit.

Gold COast M 2016

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.