Nog zo gezegd: niet met kinderen; 3D-triatleet; 70.3 IM Texas; de Nacht; Joeps dubbel en Richard – Wim’s Tri Journaal 162

12988152_1106841716004214_712816475_n

DINSDAG – Wat er ophef maakt de NOS toch van die verkeersregelaar, die kort voor de finish op de Coolsingel dat jongetje tegen houdt, waardoor ook papa de marathonloper nog niet direct over de streep kan. Veel atleten hebben alle commotie via social media al zwaar overdreven genoemd en wij uit de triathlonwereld kunnen dat beamen. In Ironmans is het meenemen van de hele kroost over ‘the magic carpet’ streng verboden. Challenge doet er iets makkelijker over, maar ook daar is het zo goed als taboe geworden. Bij drukke wedstrijden is het riskant. Zo’n uk kan zo maar onder de voet gelopen worden. Gewoon niet meer doen dus.

12992276_1106842109337508_17155024_n

Vanavond nog bijna in Venlo aangeschoven voor het eerste 3D-vijf gangen diner. Het moet niet gekker worden. Ik voorzie toch binnen nu en drie jaar de eerst 3D-triatleet. Wij hebben nou eenmaal iets met dat getal 3, dus laten we ook hierin maar het voortouw nemen.

Er was ook nog de 70.3 IM van Texas, in 2012 een van de laatste sportieve wapenfeiten van Lance Armstrong. Lionel Sanders prolongeerd zijn winst, Sarah Haskins was beste vrouw en in die categorie was de enige Nederlandse deelneemster Cathelijne Huis in ’t Veld 261e. Op de Ironman Zuid-Afrika blijft het een zoekplaatje naar nationaliteiten. Jan van Berkel rekenen we tegenwoordig niet meer tot de Dutchies, maar hij werd wel fraai 12e in 8.38.31. Verder nog Finn Zwager (10.16), Hans Korbijn (10.37), Rik Hak (10.55) en Auke Geurts aangetroffen. Maar of we daarmee compleet zijn???

"THE IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIPS" - KAILUA-KONA, HAWAII - OCTOBER 10: Nearly 2,000 competitors enter Kailua Bay for the mass swim start at sunrise during the Ironman World Championships in Kailua-Kona, Hawaii on October 10, 2009. The first Ironman Triathlon was held on February 18, 1978 in Honolulu, Hawaii, and even though the location was moved to the Big Island in 1981 the race format remains unchanged, and the Hawaiian Ironman is still regarded as the most honored and prestigious triathlon event to win worldwide. Although thousands of professional and amateur athletes from all nations compete in an Ironman event each year, only very talented athletes realistically compete for a spot in Hawaii, and just finishing an Ironman race is often the highlight of many triathletes' career. Athletes with disabilities now compete in the event in the physically challenged category, and are required to meet the same cutoff times as able bodied competitors. Considered one of the most grueling races in the world, competitors must endure “ho’ o mumuku” crosswinds over 45 mph, 95 degree temperatures in the lava fields and a scorching sun in completing a 3.86 km swim, 180.2 km bike, and a 42.2 km marathon within an 17 hour time cutoff to be called an "Ironman".

De Ironman-cyclus is nog maar net op gang, een stuk of acht Nederlanders hebben zich tot dusverre voor Kona gekwalificeerd. En intussen is trikipedia.nl al druk doende met de organisatie van een eerste eigen evenement op 8 oktober. Voor iedereen, die niet op Hawaii is die dag, valt er met de Nacht van de Triathlon toch veel te genieten. Dat het plaats vindt in Oud Gastel, vlakbij ons hoofdkantoor, heeft ook te maken met te verwachten Belgische supporters. Het Westbrabantse dorp ligt op 20 kilometer van de Belgische grens en het zou mooi zijn om ook Zuiderburen als Ironman-fans te ontvangen. We ontvangen u allen om 15.00 uur met koffie en thee. Daarna starten de loopclinics onder leiding van onze pionier Gregor Stam, Edo van der Meer, Guido Vroemen en Lars Karmelk. Op elk niveau zijn er clinics. Er is sportvoeding aanwezig van sportvoedingtriathlon.nl

Het triathlonbuffet in ’t Veerhuis start om 17.00 uur. Een uurtje later start de live verbinding met Hawaii en onze verslaggever ter plaatse Hans Cleemput. Verder is er die avond een bijzondere lezing, er is de Trikipedia-quiz  en er komt een triathlondichter….

’t Veerhuis blijft open tot de laatste kijkers een bed op zoeken. All in prijs bedraagt 30 euro per persoon.

12992810_1106842629337456_1865539648_n

Kijken we al naar het weekend? Ja, een beetje. Het EK in Kalkar bijvoorbeeld met de eerste genoemde twaalf Nederlandse duatleten. Moet haast wel tot medailles leiden, zou ik zeggen. Ik licht er één man uit: Joep Staps van het RTC Tilburg. Samen met een volslagen onbekende Roemeense duatleet doet hij de komende week ‘de dubbel’. Dat wil zeggen: zaterdag EK Kalkar op de weg en exact een week later EK crossduathlon in het Roemeense Targu Mures. Joep zegt: Makkelijk gaat het niet worden, maar het gaat me wel lukken om daar te knallen. Het wordt een gekke week. Eerst Kalkar, dan terug naar Nederland, koffer uitpakken, twee wasjes doen en dan koffer weer inpakken. Goed uitrusten van Kalkar en nog wat op de mountainbike rijden. Twee EK’s in 1 week tijd, dat is nieuw voor me. Maar ik ben er klaar voor.”

Een mooie uitdaging voor Joep. Veel succes in beide EK’s.

12966824_1106841649337554_684477550_n

Tot slot uit de ziekenboeg: Richard Murray heeft zijn operatie achter de rug. Tijd om thuis te herstellen en te genezen. “Prettig om te merken dat het sleutelbeen weer terug op haar plaats zit.”

De WTS in het eigen Cape Town gaat aan hem voorbij, maar gelukkig kan hij dan Rachel extra goed coachen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.