Frodeno en Gullit; Frodeno en Yvonne; Kitzbühl draait om de hete Schnitzel heen; Rachel fietst bij mist binnen en is blij met trikipedia.nl (omgekeerd niet minder!) – Wim’s Tri Journaal 168

13059362_1110694858952233_1937865912_n

DINSDAG – Dat de dubbel van Jan Frodeno de hele sportwereld is gaan verbazen blijkt uit de hoeveelheid prijzen, die Frodo sinds Hawaii heeft gekregen. Het is ook echt uniek: Olympisch goud en de Kona kroon. Ik denk dat het nog heel lang duurt voor iemand hem dat na doet.  Maandagnacht kreeg hij de zeer prestigieuze Laureus World Sports Award uitgereikt. Hij kreeg de prijs in de categorie Action Sports Person of the Year. ‘Hallo Berlin. Wahnsinn’, schreeuwde de 34-jarige Ironman-kampioen het uit toen hij in Berlijn deze Sport-Oscar kreeg uitgereikt. Samen met tennissers Novak Djokovic en Serena Williams stond hij op het podium. Ook Niki Lauda was er om de Lifetime Achievement Award in ontvangst te nemen. En Jan schudde in de Duitse hoofdstad ook de hand met Ruud Gullit. Hij was er om de Spirit of Sport prijs in ontvangst te nemen, die postuum werd toegekend aan Johan Cruyff. Wat een gala moet dat geweest zijn. In de zaal zaten 600 topsporters uit de hele wereld. Danke Jan, onze sport is weer een fikse stap verder in de erkenning.

13000367_1299333700080205_4618971101319916508_n

Frodeno kondigde overigens een dag later op de persconferentie in Roth aan een serieuze aanval op het officieuze wereldrecord van zijn landgenoot Andreas Raelert uit 2011 te willen doen. Dan moet hij onder de 7.41.33 uur duiken. Niet ondenkbaar nu hij Challenge Roth op zijn programma heeft staan. Maar eerst zien we hem nog in actie in de 25e Club La Santa Ironman Lanzarote. Op die persconferentie ook Per Bittner, die voor het eerst een sub-8 uur wil scoren en tussen hen in onze eigen Yvonne van Vlerken. En wat denk je dat Yvonne zei op de Pressekonferenz?  “Naturlich freue ich mir auch auf meine come-back nach Roth, aber zuerst macht meine Teilnahme im Vlietloop in Oud Gastel mir sehr viel Spass.” Frodo keek even in zijn agenda. ‘Hm, volgende week woensdag. Heb ik dan wat te doen?’ De Duitse pers had even moeite met het spellen van het woord Vlietloop en wist ook niet dat 27 april bij de westerburen een echte sportdag is. Sowieso zou ik als organisatie van het NK paratriathlon in Zwolle volgende week op Koningsdag proberen de aandacht van de Koninklijke familie te betrekken. Het thema van Koningsdag is immers water en sport!

 

De tijd dat elke prominente Nederlander de marathon van New York wilde lopen, lijkt een beetje voorbij. Triathlon, dat is de volgende stap. Holten mocht zich al verheugen in de deelname van Beau van Erven Dorens, nu heeft ook QMusic-deejay Wietze (van het legendarische duo Mattie en Wietze) zich aangemeld voor zijn debuut. Try before you die, zou ik zeggen. Dus Katja Schuurman, kom op meid!

12

Zijn we dit jaar in Nederland jammer genoeg drie evenementen (Stein, Knock Out Mile en Zaanstad), in het buitenland vallen er ook regelmatig wedstrijden uit. Zelfs op het hoogste niveau, want het Oostenrijkse Kitzbühl moest deze week de toewijzing van een World Cup wedstrijd terug geven aan de ITU. De oorzaak blijft een beetje schimmig, temeer daar een juniorenwedstrijd op dezelfde dag in het ski-oord wel door kan gaan. Organisator Herwig Grabner zegt dat ondanks alle inspanningen om tot een oplossing te komen, dit uiteindelijk niet gelukt is. “Wij denken dat het het beste is nu alle federaties en atleten in te lichten, zodat ze hun wedstrijd- en reisprogramma’s kunnen aanpassen. We hopen in de toekomst terug te keren als ITU-race.” Ook Marisol Casado toonde zich teleurgesteld, temeer omdat het stadje een rijke traditie heeft in ITU-wedstrijden. We herinneren ons allemaal nog de indrukwekkende foto’s van klimmende triatleten. “We blijven hoe dan ook sleutelen aan nieuwe formats, dus zetten we de tijdritformule voor junioren in Kitzbühl wel door.” Voor ons – eenvoudige buitenstaanders – klinkt het gek dat je wel junioren, maar geen elites kunt ontvangen. Maar goed, soms spelen er ‘hogere machten’.

Rachel 5

Er kwam vanochtend taart op de redactie van trikipedia.nl. Zo blij waren we met de nieuwe blog van Rachel Klamer. Ze stuurde er bovendien prachtige, exclusieve foto’s bij. Dat maakt zo’n dinsdag tot een feestje. Rachel liet ons nog weten dat ze na het vele reizen en trainen de blog in Zuid-Afrika nu makkelijk kon schrijven. Waarom dat? “Geloof het of niet, ik fiets binnen. Er hangt mist hier en dan is het niet veilig om buiten te fietsen.

13022355_1110750572279995_1988944201_n

Auto’s zijn normaal al gevaarlijk en met mist zien ze je helemaal niet. Bovendien worden fietsers hier met regelmaat overvallen.” Tja, de ene wereld is de andere niet. Overigens bedankt Rachel ons net op de vele leuke reacties, die ze op haar blogs krijgt. Ze werkt aan haar eigen site. “Maar trikipedia.nl first!”, laat ze weten. Ik ga morgen toch maar eens naar Rio-tickets googlen, denk…

Komt er een triathlondag op de Olympic Experience in Scheveningen/Den Haag. We wachten de witte rook nog even af, maar hou de datum 20 augustus alvast in de gaten. Morgen gaan we voorbeschouwen, hoor. Op de Eredivisie in het Amsterdamse Mirandabad (wie is toch Miranda?), op WTS Cape Town met Rachel, op het EK Crossduathlon enzovoorts, enzovoorts.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.