Koningsdag: “van Zuilichem Vlietloop Oud Gastel”, een uitdaging voor triatleten in seizoenstart!

Minder dan vier dagen nog en dat staat Oud Gastel toch een andere Koningsdag dan anders te wachten. Nog even de laatste informatie en dan stomen we op naar 27 april! Het wordt een groot feest met sowieso 1 wereldtopper aan de start.

32e Van Zuilichem Vlietloop: Ironman-topatlete Yvonne van Vlerken is erbij!

Ze heeft er heel veel zin in. Yvonne van Vlerken uit oorspronkelijk Krimpen aan de Lek. Ze won drie keer de Gastelse/West-Brabant Triathlon begin deze eeuw. Daarna begon Yvonnes grote triomftocht over de wereld: zes Ironmans wist ze te winnen, ze werd tweede op Hawaii, stond ontelbare keren op het podium van een Ironman, dook als enige vrouw ter wereld tien keer onder de magische negen uur grens en boekte diverse wereld- en Europese titels. Een grootheid dus, die al jaren terug naar Oostenrijk verhuisde en de hele wereld over reist voor wedstrijden. Maar laat ze nu toevallig eind april bij haar ouders in Krimpen doorbrengen en via deze Nieuwsbrief (of was het facebook?) vernam dat er in het mooie Oud Gastel een nieuw loopevenement is ontstaan. Aan onze triathlon kan ze door haar drukke wedstrijdprogramma met hoofddoel Hawaii 2016 vooralsnog niet mee doen. Maar tegen de Vlietloop zei de blonde atlete spontaan ‘ja’.
Prachtig om Yvonne aan de start te zien natuurlijk. We zijn benieuwd hoe kort ze gaat eindigen al hoeft ze voor ons niet per se voluit te gaan. Alleen al haar deelname is een feestje.
Het effect van de omzetting in afstanden is toch best groot. Het is lang geleden dat we in de voorinschrijving al ruim 130 deelnemers hadden. En daar zitten eigenlijk nog niet zo veel circuit-gangers bij, dus die kijken nog even de kat uit de boom.
Weerman Piet Paulusma verwacht een koud weekeinde, maar ook dat het op Koningsdag bijtrekt en ’s middags de zon tevoorschijn komt. Dat zou mooi zijn, want de inspanning van alle atleten is groot.
Hoe het ook zij: de 32e Van Zuilichem Vlietloop gaat een heerlijk loopfeestje worden. Niks geen terugrekenen meer van mijlen naar kilometers, gewoon 5, 10 en een halve marathon.

De Oranjeloop blijft gewoon bestaan

Natuurlijk blijven we aan de toekomst denken. Dus kan ook de jeugd volop aan de bak. Aan de Oranjeloop verandert in zoverre iets, dat we drie kwartier eerder van start gaan. En ook dat de laatste startserie alleen uit leerlingen van groep 7 en 8 basisschool bestaat. Van de middelbare scholieren verwachten we dat ze voor de 5 kilometer gaan. Dat is voor hen sfeervoller en sportiever dan de vele rondjes door het dorp. De 5 kilometer is – meer dan de 5 Engelse Mijl in voorgaande jaren – vooral een recreatieve loop. Er is geen prijsuitreiking aan verbonden.
Deelname aan de Oranjeloop blijft ook dit jaar GRATIS en hoewel het Oranje-programma groeit en groeit, past de Oranjeloop daar precies tussenin. Omwille van verdere activiteiten is de huldiging van de winnaars eerder dan voorgaande jaren. Alles afgestemd op het totale programma van deze Koningsdag, woensdag 27 april. De 34e editie van de Oranjeloop vangt aan om 12.30 uur.

Voorinschrijven voor Van Zuilichem Vlietloop kan nog steeds
Trouwens het programma voor de andere hardlopers, trimmers, wedstrijdatleten, recreanten, levensgenieters enzovoorts begint ook al om 13.30 uur. Dat is de eerste nieuwe afstand, de 5000 meter. In de voorinschrijving betalen de deelnemers 3,50 euro, op de dag zelf 50 eurocent meer. De parcoursen zijn inmiddels allemaal mooi in beeld gebracht op onze website www.tveerke.nl
De starts en finishes op de Markt, het lopen door nog meer straten van hartje Gastel en later de weidse polderwegen, de Vliet die als het ware ‘meeloopt’ en het passeren van Borchwerf waar een aantal belangrijke sponsors gehuisvest zijn: het zijn allemaal nieuwe aspecten in de Van Zuilichem Vlietloop, die na 31 jaar flinke veranderingen ondergaat. Mooi is ook de vele passages over de Markt, zonder daarvoor hetzelfde rondje te lopen. Elke lus heeft een eigen karakter en lengte.
Want als alle 5 kilometer-lopers binnen zijn, maken de atleten voor de 10 kilometer en halve marathon zich op voor de primeur. Voor het eerst hanteren we in wedstrijdverband deze afstanden. En het mooie is: de trouwe atleten aan het Running Center West-Brabant Loop Circuit kunnen kiezen. Zowel de 10 kilometer als de halve marathon maken namelijk deel uit van het WBLC 2016. Dus wie denkt meer punten te scoren op de langste afstand ooit in bijna twintig jaar WBLC: die kiest voor de 21 kilometer. Wie toch op zijn of haar snelheid gokt, pakt de tien! Beide startgroepen gaan om 14.30 uur van start. U kunt via de voorinschrijving aangeven in welk startvak u wilt beginnen.
De inschrijftarieven zijn als volgt. Op de 10 kilometer: 5 euro van te voren, 6 euro op de dag zelf. Op de halve marathon: 9 euro voorinschrijving, een tientje ter plaatse.

Halve marathon: een magische afstand
Niet eerder werd in Oud Gastel een halve marathon gelopen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was die afstand nog vrij gebruikelijk. Later stapten veel organisaties over op 10 kilometers. Maar week in, week uit die afstand doen; dat gaat ook vervelen. ’t Veerke springt graag in op de behoefte om meer halve marathons in de regio te krijgen. We kennen Roosendaal, Etten-Leur, Singelloop Breda en de Brabantse Wal halve marathon. Daar gaat de Van Zuilichem Vlietloop Oud Gastel zich als vijfde in de regio West-Brabant aan toevoegen. Wie weet, wordt ene nieuw circuit met deze vijf gouden wedstrijden ooit geboren. In elk geval doen we qua parcours niet onder voor de andere vier.
Dat is toekomstmuziek. Eerst deze primeur organisatorisch tot een goed einde zien te brengen. De Markt wordt – meer nog dan andere jaren – het hart van de hardloopsport die dag. Publiek ziet de Vlietlopers daar starten, meerdere malen voorbij komen en uiteindelijk finishen. De ambiance is al ruim drie decennia heerlijk, dus daar zal het ook dit keer niet aan ontbreken. Het prijzengeld is opgeschroefd, kortom alle ingredienten aanwezig voor een echt dagje topatletiek!
Inschrijven doen veel atleten uiteraard in de voorinschrijving, dat voorkomt lang wachten in Zaal ’t Hart van Gastel waar op 27 april vanaf 12.00 uur kan worden ingeschreven aan de inschrijftafel.

Van Zuilichem Vlietloop: zowel landelijke uitstraling als razendpopulair bij Gastelse atleten

Het is dé stratenloop voor Gastelse atleten geworden, die Van Zuilichem Vlietloop. Vorig jaar trokken de twee langste afstanden exact 111 Gastelse atleten, nu al zitten we over de helft van dat aantal. En het gros komt er nog bij, want het SC Gastel meisjes-team is weken geleden begonnen met de training en schrijft ook nog in. En dat geld ook voor andere voetballers, korfballers, volleyballers, tennissers, wielrenners of zelfs bargangers. Wellicht krijgen we twee wethouders aan het vertrek, net als bij de Zomertijdloop.
Maar aan de voorinschrijvingen te zien, komen atleten dit jaar niet alleen uit de regio West-Brabant. Die landelijke uitstraling heeft de Verwer & Janssentriathlon al jaren en daar willen we ook best heen met de Van Zuilichem Vlietloop nieuwe stijl!

Agenda ’t Veerke
27 april: 32e Vlietloop: HALVE MARATHON, 5 en 10 km.
27 april: 34e Oranjeloop
9 t/m 12 mei: Begin Avondwandelvierdaagse
1 juni: Eerste Tri-training jeugd
8 juni: Tweede Tri-training jeugd
15 juni: Derde Tri-training jeugd
20 juni: Tridaagse zwemmen
21 juni: Tridaagse fietsen
22 juni: Tridaagse lopen
24 juni: Jeugdtriathlon
25 juni: Verwer & Janssentriathlon

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.