Van Lierde breekt sleutelbeen, van der Linden 12de in Fuerteventura

sleutelbeenbreuk Frederik Van Lierde
Frederik Van Lierde grijpt meteen naar zijn schouder na de valpartij (foto: Ingo Kutsche/Sportfotografie.biz)

Frederik Van Lierde heeft door een val moeten opgeven in de Challenge van Fuerteventura. De wereldkampioen Ironman van 2013 stond nochtans met grote verwachtingen aan de start en ging voor niets minder dan winst in deze halve triatlon. Die ambitie zette hij meteen kracht bij in het zwemmen. Na de 1,9km zwemmen kwam Van Lierde als derde uit het water met slechts enkele seconden achterstand op leider Baldellou. Bij de vrouwen zagen we een mooie wedstrijd van Angelique van der Linden.

Dankzij een snelle wissel kon Frederik als eerste aan het fietsen beginnen. De atleten moesten tijdens het fietsen over 4 hellingen, waardoor het parcours selectief genoeg was om het verschil te maken. Dat deed onze Belg dan ook. Na 38km had hij al een voorsprong van 1’20” op dichtste achtervolger Hyldelund en 3’20” op Clarke. Nadien sloeg het noodlot dus toe en moest Van Lierde noodgedwongen opgeven. Heel erg jammer, want door de sterke prestatie op de fiets zag de situatie er goed uit voor de West-Vlaming.

De ex-wereldkampioen Ironman greep meteen naar zijn schouder en het vermoeden van een sleutelbeenbreuk werd een paar uur later bevestigd na een bezoek aan het hospitaal. Zondag gaat Van Lierde al meteen onder het mes. Voorlopig is nog niet duidelijk hoe lang hij buiten strijd zal zijn.

“Ik werd geraakt door iemand die de weg overstak bij de laatste bevoorrading tijdens het fietsonderdeel op de halve triatlon in Fuerteventura. Het was een ongelukkig ongeval, want zonder valpartij had ik de zege binnen mijn bereik,” reageerde Frederik. “Ik voelde me zeer sterk vanaf de start van de wedstrijd. Na het zwemmen kon ik meteen alleen ontsnappen en na 70 km fietsen bedroeg mijn voorsprong meer dan 4 minuten. In plaats van een overwinning zit ik hier nu met een gebroken sleutelbeen, maar ook met een pak motivatie om aan mijn herstel te werken. Eerst volgt morgen (zondag) een operatie,” aldus Frederik.

Will Clarke, van het Belgisch-internationale BMC-Etixx team pakte de tweede plaats na een spannende race waarin de top-5 een paar keer haasje over speelde. Uiteindelijk haalde Andi Boecherer het in 3u59’09, met slechts 26 seconden voorsprong op Clarke. Timo Bracht werd derde. Mark te Riele was de eerste Nederlander. Hij werd 50ste in 5u05’54, goed voor een derde plaats bij de M40.

Angelique van der Linden 12de

Bij de vrouwen klopte Anja Beranek de Britse Emma Bilham en wereldkampioene duatlon Emma Pooley. De Nederlandse Angelique van der Linden had een tijdje uitzicht op een top-10 plaats. Na een degelijk zwemnummer rukte ze op naar een 10de plaats in de 90 km fietsen. Dankzij een snelle wissel begon ze als negende aan het lopen, maar ze verloor nog een paar plaatsjes. In 5u48 werd de atlete van TV Arnhem knap 12de, meteen ook goed voor winst in haar F45 categorie.

Fuerteventura F 2016

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.