Angelique top in Fuerteventura; BAM Gierman; Joeps 2e EK; meer Mirandabad; Kaapstad enz. – Wim’s Tri Journaal 172

sleutelbeenbreuk Frederik Van Lierde

ZONDAG – Waar te beginnen als er zoveel sport tegelijk gebeurt. Ik had dit weekeinde al een beetje dat ‘Olympische Spelen-gevoel’. Kent u vast wel, het is de onmacht om in twee weken tijd zoveel mogelijk sport te kijken. Waarom smeren ze die Spelen niet over twee maanden uit, denk ik dan. Hoe dan ook, het begon zaterdagmorgen al met die smerige valpartij van Frederik van Lierde. Weg overwinning en weg eerste seizoenshelft. Een sleutelbeenbreuk herstelt op zich snel, maar toch. De Belgische Ironmanwinnaar 2013 had zijn zinnen gezet op Challenge Fuerteventura, nu werd het Andi Boecherer voor Will Clarke en Timo Bracht. Anja Beranek maakte er een German Double van. En de Nederlanders? Ze waren met zevenen op het eiland en daarvan deed Angelique van der Linden (TV Arnhem) het met een twaalfde het best. Inez Stark was zeventiende en bij de mannen kwam Mark te Riele als beste landgenoot na ruim vijf uur over de streep.

13043614_930943530337634_3448689127258717635_n

Dan naar het ijzig koude IJsselmuiden. Nou ja, dankzij de zon was het af en toe wel te doen in ons kikkerlandje dit weekend. De kleine wedstrijd werd gewonnen door Marcel BAM Gierman, die er BAM zijn 55e overwinning BAM boekte. Mannetjesputter hoor, die Marcel. Maar met 55 vingers de lucht in, heeft ie recht van spreken. Michel Dubbelboer en Han Peter Lucas vergezelden hem op het podium. Marleen Stoel uit Enschede won de vrouwenrace met ruime voorsprong op Saskia Berris en Jacobien Ruitenberg. Het team van Sportschool Sonnenberch was het sterkste trio. En de burgemeester dan? Die werd keurig 168e op een klein uurtje van Gierman. De edelachtbare Bort Koelewijn liet nog precies 1 trio achter zich. Maar petje af hoor. Niet de primeur, die gaat naar Yvo Kortman, die jaren geleden mee deed in zijn eigen Oisterwijk. Misschien kunnen we een NK voor burgemeesters en wethouders introduceren.

13043721_10209580921584147_2401596502243938582_n

Intussen waren de Europese kampioenschappen crossduathlon in het Transsylvaanse Targu Mures begonnen. De eerste medaille ging naar bondscoach Johan Neevel, zilver bij de M50. Op zondag kwam een kwartet paratriatleten in actie. Reitze Bok en Rob Noordzij sloten de rijen, maar vanwege de categorie-indeling leverde dat wel goud voor Reitze en brons voor Rob op. Maar het volbrengen van deze race op een pittig parcours is al een prestatie op zich. Eén ding hadden de duatleten mee: het was 23 graden en zonnig, dat konden we in Nederland niet zeggen. Joep Staps was onze man voor de elite, maar een valpartij en twee aflopende kettingen deden de Tilburger de das om. Hij werd 9e elite, twaalfde in totaal. Joep heeft er met twee EK’s een druk weekje op zitten. Bondscoach Neevel had er vrede mee. Materiaalpech is overmacht. Topfavoriet Kris Coddens had z’n dag niet: de Belg werd vijfde.

13090621_1157598580926416_753917075_o 13063809_1157596390926635_220907376_o

Zondagmorgen stond collega Ruud de Haan vroeg op z’n frisse post naast het De Mirandabad in Amsterdam. Hoewel in de ochtenduren niet alles op rolletjes liep – koploper Jardy van den Heuvel werd vier keer verkeerd gestuurd op het loopparcours – herstelde de organisatie zich later op de dag snel. De Eredivisiewedstrijden kenden een tamelijk vlekkeloos verloop al heb je het weer nooit in de hand natuurlijk. En als er dan mooie strijd wordt geleverd, dan zijn we de missertjes gauw vergeten. Desalniettemin: ook deelnemers in het voorprogramma hebben recht op goede wedstrijden. Die middagwedstrijden hebben we natuurlijk al opgepikt. Canyon Fusion en Ferro Mosae hadden beiden in vijf jaar Eredvisie nog nooit gewonnen. Dat maakt de ouverture meteen spectaculair zeker als er dan slechts 1 tel in zit tussen het team van Edo/Youri/Jeffrey/Ynze/Marco en dat van Rings Specialized Forte. De baantraining moet haar vruchten hebben afgeworpen, want op de fiets ging het team ongenadig hard. Titelhouders Squadra Kalas zijn ook sterk vernieuwd, knap dus die derde plaats. Tja en dat Canyon Fusion ook nog nauwe banden met trikipedia.nl heeft, maakt het wel een hele speciale dag.

Ferro Mosae hotseat Mirandabad

Ferro Mosae is met Danne/Maya/Sarissa/Rani staat Maastricht plots met een ijzersterke formatie in de Eredivisie. Al in het zwembad lagen ze ver voor en die marge werd alleen maar groter al deed Hellas er alles aan om de zoveelste winst naar zich toe te trekken. De Utrechtse formatie verloor nog maar zelden, maar vandaag was er geen kruit gewassen tegen Ferro Mosae. Op enige afstand werd het uit slechts drie vrouwen bestaande Kijani uitstekende derde. Vreugde en verdriet lagen na afloop natuurlijk dicht bij elkaar. Maar ook dat is topsport. We komen er vast nog op terug komende week.

De 3e Divisie Noord ging naar Hellas 4 en Zuid was voor TV Rijnmond. De recreatieve uitslag is door de vergissingen op het parcours wellicht wat discutabel. Hoe dan ook: Joep Lebouille en Romy Spoelder kregen de zegebloemen mee naar huis. Een kleine groep deed de run-bike-run. Winst voor Stefan Minkhorst Channah Brandsema en het duo de Hulsjes uit Ede.

In het Australische Penrith was toen Sjaak van den Berg al lang klaar. Hij klokte de elfde tijd in een wereldveld, liet in zijn groep nog vijf man achter zich. En al die mensen zien we 23 juli in Rotterdam, wordt een feest!

Rachel 4

Snel over naar Kaapstad, waar Rachel Klamer haar tweede vaderland geen nieuwe sensatie à la Gold Coast kon bezorgen. Het kan in de World Triathlon Series alle kanten uit, dat weten we. Nu kwam Rachel prima uit het water, sleurde af en toe lekker op kop zodat Flora Duffy niet te ver weg kon komen, maar Rachels loopbenen waren andere dan twee weken terug. Genoegen nemen met een 22e plaats kan ze wellicht niet en terwijl ik dit tik, komt de bevestiging:

rachel

We weten hoe Rachel ernaar verlangd om terug in Nederland te zijn. Welcome home!

O nog snel de winnaars: in haar eerste seizoenswedstrijd Non Stanford (waar halen die Britten het allemaal vandaan?) voor Jodi Stimpson (geen Rio voor haar nota bene) en dappere, dappere Flora Duffy. Bij de mannen nog steeds de Spaanse Armada, maar nu voor de verandering Fernando Alarza. Jonathan Brownlee komt in vorm: tweede en drie die verrassende Fransman Dorian Coninx.

13046184_10209474384960733_375710460_n

Chris Brands zocht het in Italië. De Trapaniman is een minder bekende halve triathlon. Massimo Cigana maakte zijn favorietenrol waar en ouwe tijger Chris werd prachtig derde. Goede winnaars ook op de Teamtriathlon met de 2e Divisies in Arnhem, waar het ogenschijnlijk iets beter weer was dan in Amsterdam. En een week na het EK kwam Lesley Smit als vijfde binnen op de GP Parthenay, een grote Franse duathlon. Morgen meer daarover, want we lopen al helemaal uit de pagina. Misschien wil ik dan ook mijn euforie over Twan Poels wel kwijt. Wat een kanjer daar in Luik-Bastenaken-Luik!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.