Koningsdag; de tas van Bas; het wonderlijke verhaal van Turia Pitt – Wim’s Tri Journaal 174

 

DINSDAG – Nog triatleten bij de lintjesregen vandaag? Ik heb het niet zo gauw op mijn netvlies. Hier in mijn contreien waren er wel trimlopers, die een Koninklijke onderscheiding kregen, maar verder. Ridders in onze sport zijn en blijven Rob Barel en Jan van der Marel. Maar eigenlijk komt ook Yvonne van Vlerken er wel voor in aanmerking. Misschien morgen in Oud Gastel?

13091936_1114701848551534_718178478645339865_n
Oranje zoekt oranje; Trimates tijdens de Vlietloop

 

De 32e Vlietloop in mijn sportgekke dorpje staat op stapel en dat betekent voor veel atleten, maar ook triatleten even de spiertjes warm lopen voor het inmiddels begonnen seizoen. Tal van triatleten deden al eens mee, maar ook Gianni Romme was er bij. Afijn, het is altijd een leuk spektakel al zal het om te kijken morgen niet meevallen. Naast Yvonne zijn Jeroen van Damme, Dennis Klasen en Huub Maas blikvangers.

13082161_1114700961884956_842393967_n
Lucien Loyens

 

Vroeger was 30 april niet alleen Koninginnedag, maar ook de dag waarop de eerste triathlons plaats hadden. De Oranjetriathlon in Groningen, steevast gewonnen door Jos Everts. Althans in mijn herinnering, maar ook de grote wedstrijd in het Gelderse Wychen, waar alle toppers zich verenigden en mannen als Pim van den Bos en Lucien Loyens er met de winst vandoor gingen. En dan was er in 1991 ook dat eerste NK run-bike-run in Nieuwegein met eerdergenoemde Jan van der Marel en Thea Sybesma als winnaars. Ruud speakerde, want ik was toen al gebonden aan de Vlietloop.

En dat is dus morgen opnieuw, voor de 32e keer. Sinds een dag of twee, trillend op mijn benen. Zong Doe Maar, bij 32 jaar. Nou beetje trillen doen we zeker. Wees welkom.

 

 

Verder houden we het hier kort, morgenvroeg parcours bouwen enz. Doorgewinterde organisatoren weten wat ik bedoel. Nog wel even de tas van Bas gezien, pracht filmpje gemaakt van de Limburger kort voor hij naar IM Zuid Afrika afreisde. Dat kan nooit binnen de gestelde 20 kilo zijn… Ere wie ere toekomt: prachtig gedaan Transition Magazine. Ik kijk uit naar het verhaal en de rest van het blad. Volgende week bij iedereen in de bus.

 

13046345_1114699251885127_1514952665_n
Turia Pitt

 

En wie nog meer indrukwekkende verhalen wil lezen in deze meivakantie, google dan naar de Australische wondervrouw Turia Pitt. Ze noemt zichzelf the luckiest girl in the world. Turia overleefde een vlammenzee die haar in 2011 plots omringde tijdens het lopen van de Kimberley Ultra Marathon. Inmiddels is ze bijna 900 ziekenhuismaaltijden, 28 operaties en 200 ingrepen verder en maakt ze zich op voor haar eerste Ironman (Port Macquarie). Ze noemt zich bosbrandoverlever, mijningenieur en schrijver. Haar verhaal is adembenemend en bloedstollend. Meer dan 65 procent van haar huid verbrandde en ze moest tot drie keer toe gereanimeerd worden op de operatietafel. Het herstel ging met hele kleine stapjes. Ze is trots op haar lichaam, zodra ze bijvoorbeeld haar handen en ellebogen weer kon buigen. Turia werkte vroeger als model. De doktoren zeiden dat ze tien jaar nodig zou hebben om te herstellen en nooit meer zou kunnen hardlopen. Maar ze ging de uitdaging aan. Een jaar na de brand, rende ze weer. Inmiddels deed ze mee aan een zwemwedstrijd van 20 kilometer, fietste van Sydney naar Uluru (3180 km) en trainde ze hard voor die allereerste Ironman van komende zondag. Haar verhaal? Geef nooit, maar dan ook nooit op! Amazing! Unbelievable! Absolutely!

13101097_1114699471885105_2039408880_n

Voor wie vandaag in weer en wind, waar dan ook op Koningsdag bezig is en denkt dat het afzien is. Denk aan Turia Pitt en je zeurt nooit meer over het slechte weer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.