Stressvrij Arnhem; Thijs Al in de trio; Bella Italia voor Chris; Lesley sterk in Franse Grand Prix – Wim’s Tri Journaal 173

 

 

MAANDAG – Een zekere druk ligt er altijd wel bij organisatoren. Wellicht is die groter naarmate er meer op het spel staat. Gaf de terugkeer van de Bosbaan triathlon twee jaar terug nog een heerlijke déjà-vu, bij de Eredivise aan het De Mirandabad (velen vergeten het woord ‘De’ ervoor te zetten) zijn de belangen zo groot dat de stress niet helemaal weg te nemen valt. In dat opzicht lijkt een 2e Divisiewedstrijd, zoals tegelijkertijd in Arnhem plaats had, al weer een stuk relaxter te verlopen.

13087805_1318962168120021_7403646715328681613_n

Maar de organisatoren in de Gelderse hoofdstad hebben in drie jaar tijd echt een goed concept neergezet. De Runnersworld teamtriathlon op een juweeltje van een parcours mag een voorbeeld zijn voor velen. Mooie winnaars ook hier, want terwijl Canyon Fusion in Amsterdam toesloeg, kwam het tweede team onder de naam EDO Sports in Arnhem tot een royale winst in de 2e Divisie Zuid. In het team Bart Candel en Robert de Korte (die het iets kouder vonden dan de Israman) en Guido Kwakkel. Onder de hete douche hadden de mannen na afloop nog steeds hun wetsuits aan. TVS Spijkenisse en Ferro Mosae waren goede tweede en derde. Het tweede Davilex-team opende furieus met het sterkste zwemonderdeel, maar plofte in elkaar bij het lopen. Ook op de winst van Kijani 2 bij de vrouwen viel niets af te dingen. Aleid Groenewoudt, Saskia Veerman, Olympiër Ingrid van Lubek en Natascha van der Vis vormden het perfecte kwartet en lieten zo TC Alphen ad Rijn en TV Weert (mét Anouk Caelers) achter zich.

13095824_1059654954105431_7201204165019655758_n

Ook de 2e divisionisten uit de Noordelijke provincies kwamen naar ijskoud Arnhem. Zon, regen, hagel en sneeuw wisselden elkaar af. De strijd met de tegenstanders is in zo’n tijdrit wellicht moeilijk zichtbaar, de strijd met de elementen des te meer. Noord werd gewonnen door de mannen van De Dolfijn, die eigen stad verlieten op jacht naar de punten in Arnhem. Het kwartet Gert Brinkman, Tjebbe Venema, Wouter Dijkshoorn en Michiel de Wilde slaagde in die opzet, Hellas 3 en de Trimates 2 hadden het nakijken. Het als vierde eindigende DTC had trouwens dezelfde eindtijd als Trimates. En in Utrecht konden ze toch nog juichen, want Hellas 3 won de vrouwencompetitie. Verantwoordelijk daarvoor waren Chantal Berga, Martine van Aalst, Tessa Linssen en Roos Tji. Triteam Groningen en DSTV Aloha, waar vijf jaar terug het Teamcompetitie-avontuur begon, werden tweede en derde. Recreatief waren de teams van TriRacesGTVAV en de Hellas Angels succesvol. Het winnende estafetteteam in wat de Arnhemse Uitdaging wordt genoemd, mocht er ook wezen: Team GasDerop bestond namelijk uit Jelle van Lanen, Thijs Al (Olympisch mountainbiker in Athene) en Thomas Cremers. Twee jonge talenten met een ervaren oud-profwielrenner.

Arnhem en Gelderland zijn helemaal in de ban van de aanstaande Giro d’Italia. Zo werd in Nijmegen de Giro Koppeltijdrit verreden met bij de vrouwen als winnend koppel Charlotte Lenting en Anna de Wit. Sjoerd Veltman was in de Bergrace by Night Experience tussen Rhenen en Wageningen (ook Gelderland) nog goed voor een tweede plaats. Alida Hagen – u weet wel – en Peter van Egdom waren goed voor een vijfde plaats. Frank Heestermans werd op de kortste afstand van deze trailrun tweede.

Over Italië gesproken. Chris Brands komt er graag. Als voormalig winnaar van Elbaman ontvangen de Azzurri hem ook graag. Zondag was dat in San Viro lo Capo voor de vijfde editie van de Trapaniman 113. Chris wist dat Massimo Cigana een geduchte tegenstander zou worden. En inderdaad, de Italiaan bleef als enige binnen de vier uur: 3.59.34. Drie minuten later kwam de verrassende Mauro Pera binnen en weer drie minuten verder haalde Chris zijn zoveelste podiumplaats. Snelste zwemtijd, met fietsen nipt bijgehaald door Cigana en daarna ieder voor zich. Maar sleet op l’Olandese? No way.

13076767_752045884895895_2263723959050067335_n

In de Belgische wedstrijden afgelopen weekeind geen Nederlandse deelname: de Zaventem Airport Tri ging naar Sander Heemeryck (jongere broer van Pieter) en Ninke Meynen. De volgend grens over kwamen de duatleten uit de nationale selectie uit op de Grand Prix van Parthenay. Lesley Smit was driekwart minuut van de overwinning verwijderd. Lesley werd vijfde. De winst ging naar de Duitse Kristiena Ziemons, vorig jaar op Alpe d’Huez ook de beste. De mannenwinst ging naar tweevoudig wereldkampioen Emilio Martin uit Spanje. In het topveld herstelde Stein Posthuma zich van een minder EK: de Delftenaar werd 24e, Alexander Picard klokte de 43e tijd en Maikel Zuijderhoudt kwam als 49e over de streep. Het zijn deze wedstrijden, waar onze run-bike-runners hardheid op doen. Komt ze straks van pas als ze bijvoorbeeld in Hoogerheide de tweede rbr-series doen.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.