Niet valsspelen hoor; zwemlopen Eindhoven/Hulst; voorbeschouwing IM en Deventer baanrecords – Wim’s Tri Journaal 177

ChI-YaTUYAQjVZg

DONDERDAG – De NTB lanceert een anti-stayercampagne. Dat lokt uiteraard altijd discussie uit. Want terwijl internationaal het stayeren gemeengoed is geworden, is de leuze van de campagne: stayeren = valsspelen. Beetje verwarrend is het wel. De Olympische Spelen zullen voor de jongere generatie soms de eerste kennismaking met de sport zijn en dan zien ze toch echt hele peletons voorbij fietsen. Maar lange afstands atleten als Dirk Wijnalda en Irene Kinnegim kijken daar uiteraard anders tegenaan. Zij vertellen hun visie op het hedendaagse triathlonnen en stellen dat stayeren gelijk staat aan wedstrijdvervalsing. Als volger van het eerste uur geef ik ze helemaal gelijk. En toch kan ik tegenwoordig ook genieten van een spannende stayerwedstrijd, mits er op die 20 of 40 kilometer fietsen maar wat gebeurt.

13043198_1106127652761704_675958545538546165_n

De tweede zwemloop van Squadra Eindhoven was al twee weken terug. Wellicht recreatief bedoeld en daarom geen uitslagen terug te vinden, maar uit tweets toch kunnen opmaken dat Terrence Olaria de snelste zwemloper was bij zijn thuisclub. Goed om te vernemen dat Big Man Terrence weer actief is in de wedstrijden. Komende zaterdag – 30 april, maar geen Koninginnedag meer – is de volgende Eindhovense zwemloop, nu ‘Op Noord’.  Een dag later loopt het Haverkamp en Partners Zwemloop Circuit ten einde. De finale is in zwembad De Vijfsprong in wielergemeente Rucphen, maar de fiets mag thuis blijven. Alle kanshebbers op de eindzege komen bijeen. Overigens werd het circuit gaandeweg nog aangevuld met een nieuwe wedstrijd: de zwemloop van Hulst stond afgelopen zaterdag op de kalender.

getattachment10
Niels Koole

Niet meer gemeld, maar toch maar even aanhalen dat Roosendaler Erwin Langeler die zwemloop won voor Niels Koole en de Belg Liam de Mey. Beste vrouw was de Terneuzense Emke Erpelinck. De korte afstand werd gewonnen door de onklopbare Jesse Lormans, beste vrouw was daar de naar Roosendaal verhuisde Zeeuw-Vlaamse Lynn Lossie. Brabanders Syb de Jong en Anne Dickens wonnen de nog kortere afstand. En bij de mini’s was Stijn Koole weer de beste, maar zijn zusje Hilde moest dit keer de zusjes Nora en Anouk Struyf uit Sint Niklaas voor laten gaan. In sommige klassementen wordt het zondag in Rucphen nog aardig spannend.

Peter Vaughan voor zijn 100e IM
Peter Vaughan voor zijn 100e IM

De Ironman Community wacht ook een drukke zondag. Grootste wedstrijd is natuurlijk de Ironman Australia, toe aan de 30e editie en we berichtten gisteren al die bijzondere deelneemster Turia Pitt. Evengoed is de deelname van de 63-jarige Peter Vaughan speciaal is. Hij gaat op voor zijn 100e Ironman-finish. Van Nederlandse zijde doet Martin Helmantel in Port MacQuarie mee. Voor de winst gaan Luke Bell, Brad Kahlefeldt, Michelle Bremer en Gina Crawford. Merkwaardig trouwens dat op dezelfde dag in Australië ook de 70.3 Ironman Busselton wordt gehouden. Nog twee 70.3 IM’s zijn er: op de Maagden Eilanden en in Europa opent collega Paul Kaye zijn Europese speaker-toernee in Aix en Provence. Daar starten liefst 54 Nederlanders waaronder Karlijn van der Burg, Michiel de Wilde en Michel de Gier.

In Nederland proberen we opnieuw de kou te doorbreken met de derde triathlon in Deventer van Triami. Hoewel de voorgaande edities ook nog nat en koud waren. Het is een sprint-wedstrijd. Tamelijk bijzonder is dat hier baanrecords te breken zijn, want op de website staat het als volgt:

Het baanrecord voor de heren staat met 28:51 op naam van Ynze Keulstra. Het baanrecord voor de dames staat op naam van Rina Zijgers. Ik zeg: Jochem Uytdehaage en Marijke Zeekant iets voor jullie om deze baanrecords te breken? Morgen nog enkele voorbeschouwingen.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.