Van hoofdrollen en bijrollen; Madrid; Volcano; Luxemburg en: de foto om stil van te worden – Wim’s Tri Journaal 179

 ChYa5DhW0AA532M

ZONDAG – Toegegeven, het zal voor de Nederlandse triathlonsport niet het meest memorabele sportweekeinde zijn geweest. Geen hoofd-, maar bijrollen dit keer. De ETU-Cup in Madrid bijvoorbeeld. NTB-Talentcoach Sander Berk concludeerde dat het een zware wedstrijd moet zijn geweest voor Donald Hillebregt (37e), Ynze Keulstra (50e) en Jardy van den Heuvel die als 55e en laatste over de streep kwam. Evengoed waren er nog vijftien uitvallers en zijn er vier deelnemers op een rondje gezet. Maar hard gaat het – ook in de Europese top – zeker. Zes minuten na de Noorse winnaar Kristian Blummenfeldt kwam Donald over de streep. Hij fietste een tijdlang in de tweede groep, maar het ging in de finale met zes atleten binnen de 32 minuten loeihard. Wennen was het ook voor Jeanine Kocken tussen de elites. Internationale ervaring deed ze bij drie junioren WK’s heus al wel op, maar dit is toch andere koek. Ze zwom overigens prima, mooi in het midden van het veld uit het water. Daarna kampte ze met materiaalproblemen en rouleerde ‘ontploften’ haar benen.

13096107_10153575789977671_21610125337302200_n

Wist de Noor een volgende Spaanse zege te voorkomen, Lucy Hall bezorgde GB de zoveelste overwinning in het nog zo prille seizoen. Ook opvallend: drie Spanjaarden en twee Noren bij de eerste zes. Ivan Rana, die zesde werd, liep net als bij zijn Europese juniorentitel in 1999 op Madeira trouwens blootsvoets de tien kilometer. Ging daarmee overigens minder hard over de Madrileense steentjes dan de concurrentie.

De Nederlandse reacties vanuit de Spaanse hoofdstad. Donald: ‘slopend fietsparcours hakte erin’, Jeanine: ‘goed zwemonderdeel, technische problemen op de fiets, ontplofte benen = uit de race gehaald’ en Jardy liet er geen misverstand over bestaan: ‘Tijd voor excuses? Nee! Geen goede race’.

Een schrale troost voor Jardy is de gerectificeerde uitslag een week eerder in Amsterdam. Daar stond hij aanvankelijk als tweede geklasseerd, maar gebleken is dat de winnaar een dermate snelle looptijd noteerde, dat aannemelijk is dat hij niet het juiste loopparcours heeft afgelegd. En daarmee krijgt Jardy alsnog de zege toegespeeld.

Kenneth-Vandendriessche-Volcano-Triathlon

Zaterdag was de dag voor Kenneth Vandendriessche, die de Belgen hun vijfde zege in de 32-jarige geschiedenis van de Volcano Triathlon bezorgde. De Europees duathlonkampioen verkeert in uitstekende vorm om volgend weekend in Kopenhagen zijn Powerman-titel te verdedigen. Het was lang wachten vooraleer de eerste Nederlander binnen kwam: Marc Wissing als 233e op 48 minuten van Vandendriessche, die dit alles zónder motortje doet.

 

13101334_1118825088158893_639268036_n

rBij de vrouwen boekte Alice Hector haar tweede internationale winst (na de Israman) en was het Tanya ten Velden op de elfde plaats (drie jaar op rij in de top 15 is niet gek). Tanya’s verhaal heeft u al kunnen lezen.

13059345_1161921877160753_1027522476_n

Het is de profs ook niet meegevallen in de 70.3 Ironman bike-run van Aix-en-Provence. Veel te koud op de eerste plaats, dus geen zwemmen. En daarna kwamen de verkleumde Nederlanders toch net even te kort voor het echte werk. Milan Brons en Evert Scheltinga namen genoegen met een 39e en 40e plaats. Beste prestatie kwam feitelijk op naam van Sione Jongstra, die 17e werd, Lizette van der Vegt debuteerde niet onaardig op een 24e plaats en Karlijn van der Burg was 33e overall, maar tweede in haar agegroup en mag derhalve naar het WK 70.3 IM. Zo slecht was het dus allemaal niet, al zei Evert na afloop: ‘Gefinisht…en daar is ook alles wel mee gezegd.’

13090381_1117732674915118_732080382_n

Positief is wel het verhaal van Bob Martens, wiens debuut op een Powerman goed bevallen is. De Limburger noemde het een verademing. In Hosingen pakte hij een elfde plaats. Goede fietsbenen op zwaar fietsparcours met klim en veel wind, geen gestayer en een zwaar loopparcours. Na een bescheiden start stoof Bob op naar de top tien. In de tweede run werd hij daar nog net uitgelopen. Maar als vriend Martens al voorzichtig aan Zofingen denkt, dan is er toch iets gebeurd daar in de Luxemburgse Eiffel. Raimond van der Boom deed het ook goed met een zestiende plaats. De Powerman werd gedomineerd door de Belgen: liefst acht van hen in de top tien. Seppe Odeyn won voor de Franse tweevoudig wereldkampioen Gael le Bellec. Derde werd verrassend Diego van Looy. Ulrike Schwalbe won de vrouwenrace met een berglengte voorsprong op de rest. Marleen Stroomer noteerde de achttiende tijd.

13101426_10209523524029179_1763879573_n

Alvast melden dat Edo van der Meer de sprint triathlon bij Triami Deventer gewonnen heeft, dat Gerbert van den Biggelaar van de nood een deugd maakte bij de loopwedstrijd in Rucphen (was een zwemloop, maar badtemperatuur kwam niet boven de 11 graden uit) en dat daar Patricia van Uffelen winnares was. Maar we schieten al weer uit de pagina en er is nog zoveel meer.

ChXqAy8U0AIt59q

 

Ik sluit af met dé sportplaat van dit weekend. Het is er eentje om stil van te worden. De finish van Turia Pitt na 13.51 uur Ironman Australia.

No need to say more ……..

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.