Herdenken; Bevrijden op de Maay; EK Powerman Kopenhagen; Breukelen; Rahel niet op Mallorca – Wim’s Tri Journaal 182

gregor500

WOENSDAG  – Eigenlijk zou ik met de post van Gregor Stam op Facebook vandaag kunnen volstaan. De Godfather van de vaderlandse triathlonsport schrijft:

gregorfb

Gregor is dus 500 dagen onafgebroken aan het hardlopen. Tussen die vele kilometers door heeft ie ook nog eens drie marathons afgelegd. En het mooie is: zijn kinderen lopen vaak mee. Inderdaad ook iets om bij stil te staan.

13153370_1119395001415552_1101440892_n.png

4 mei blijft een dag waarop die donkere jaren veertig weer naar boven komen. Om acht uur zijn we twee minuten stil. Je kunt je afvragen of je – zoals triatleet John Chertkov en ook anderen nu op facebook doen, de Jodenster plaatsen als profielfoto. Van de andere kant, drukt John ons wel met de neus op de feiten. Zelf vond ik bijgaand plaatje wel  mooi verbeeld hoe dankbaar we mogen zijn al 71 jaar in vrede te mogen leven. En praten. En sporten.

Morgen stappen we van herinneren over op feestvieren. Vijfjaarlijks is 5 mei een vrije dag. Nu ook, maar dat heeft dan weer een confessionele reden: Hemelvaartsdag. In deze regio was die vrije donderdag altijd de estafette-triathlon in Made. Op de Maay waren ze hun tijd ver vooruit, want daar werd toen al de formule ‘Finale Eredivisie Almere’ gehanteerd. Trouwe deelnemer was altijd Gianni Romme. Afijn, het is nostalgie.

IPA_Copenhagen_-_2016

We kunnen beter kijken naar de wedstrijden, die wel doorgaan. Zoals natuurlijk het EK lange afstand run-bike-run in Kopenhagen. Jarenlang was Noord-Limburg het strijdtoneel, maar de enige link met dat gebied is nu nog mister Powerman John Raadschelders. In zijn kielzog – en dat van bondscoach Armand van der Smissen – doen dertien Nederlanders mee van wie bij de elite veel verwacht wordt van Thomas Bruins en Miriam van Reijen. Ook Alexander Picard en Marina van Dijk komen bij de elites uit. Henry Dullink is medaillekandidaat M55. Kenneth Vandendriessche verdedigt tegenover onder meer tweevoudig wereldkampioen Gael le Bellec zijn titel, kampioene 2015 Laura Hrebec doet dat niet. Groot kanshebber voor de vrouwentitel wordt daarmee Susanne Svendsen. Commentator ter plaatse is trikipedia-hoofdredacteur Hans Cleemput.

In eigen land is het de beurt aan de 26e Rabo Triathlon van Breukelen. Niks geen nieuwe formats of concepten, gewoon als vanouds vijf series op zaterdagochtend in zwembad ’t Kikkerfort. Oud-winnaar Jan Roelof Heerssema neemt het op tegen Rinse van de Ouweelen. Bij de vrouwen is de top vijf van vorig jaar opnieuw bijeen met titelverdedigster Carla van Rooijen voorop. Breukelen is altijd een mooie graadmeter voor de rest van het seizoen. Daar kan de winnaar van vorig jaar, de nu helaas geblesseerde Martijn Dekker van meepraten.

13115825_1119395308082188_119565863_n

 

Oud-winnares Rahel Bellinga is noch in Breukelen, noch op Mallorca. Ze heeft zich voor de Spaanse wedstrijd afgemeld, omdat het herstel van Zuid-Afrika langer duurde dan ze verwachtte. Bovendien is het NK in Klazienaveen naar voren gehaald en daar wil ze haar titel met verve verdedigen.

trijnie

Wél op Mallorca is Trijnie Rozendaal-Rep. Man Theo laat er nota bene de honderdste Indy 500 in Amerika voor schieten. En dan te bedenken dat hij er tien jaar terug wel bij was toen Arie Luijendijk, die legendarische zege boekte. Morgen nog wat voorbeschouwingen, onder meer de klassieker in Geel.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.