Wildflower; IMOZ; Aix; 101 Nederlanders op Malllorca; Max Verstappen jaagt op onze Rachel – Wim’s Tri Journaal 181

 

DINSDAG – In Amerika is het een ‘big thing’: The Wildflower Triathlon Festival. In Californië verzamelden zich duizenden deelnemers voor allerlei varianten: swim-bike, bike-run, mountainbiken maar ook triathlons over allerlei afstanden. De halve was de hoofdwedstrijd, een race trouwens die onafgebroken sinds 1983 wordt georganiseerd. Een beetje het Nieuwkoop van de States. Voor de zesde keer op rij won Jesse Thomas de Wildflower, Elizabeth Lyles prolongeerde haar zege. Een zesde plaats bij de agegroupers was er voor Niels van de Casteele, oorspronkelijk uit de Nederlanden.

Nog een halve, maar dan de 70.3 Ironman in Port Macquarie. Oneerbiedig gezegd het bijprogramma van de Ironman met winst voor Peter Loveridge en Bronwyn Law, twee voor ons onbekende Ozzies. Bas Overweg deed de 70.3 en finishte als 150e en enige Nederlander. Busselton was in dat opzicht beter bezet, want daar scoorde Craig Alexander al zijn derde 70.3-winst van het nog prille seizoen, Annabel Luxford won bij de vrouwen en Oranje was met zes landgenoten goed vertegenwoordigd: Bart Hollemans was het snelste terug: 81e van de 2308 starters en zevende bij de mannen 40.

Maar het meest tot de verbeelding sprak toch wel de 30e Ironman Australia, sinds 2006 ook gehouden in Port Macquarie. De legendarisch finish van Turia Pitt hebben we al vermeld, Peter Vaughan bereikte zijn milestone en komt in het selecte groepje van 100-Ironman Finishers. Peter verloor 28 jaar geleden zijn eerste vrouw en besloot iets te gaan doen om zijn zinnen te verzetten. Nu, op zijn 63e, verzet hij zijn doel al weer richting 150 Ironmans. De Australier denkt die volgende mijlpaal – bij leven en welzijn – over tien jaar te kunnen bereiken: elk jaar de vier Australische en eentje buiten het werelddeel. Maar ook aan de top werd prachtige strijd geleverd. Timothy Reed won zijn allereerste Ironman in een nieuw parcoursrecord 8.16 uur. Beth Gerdes was na Zwitserland vorig jaar toe aan haar tweede Ironman-victorie. Martin Helmantel mocht als 462e nog binnen de twaalf uur binnen  lopen.

Nog een laatste maal terug naar het bizar koude Aix en Provence, want ook Michiel de Wilde haalde als agegrouper een top zes-klassering. Hij was derde Nederlander. Ook Eredivisie-coörindator Berteke de Jong was van de partij en kwam als 126e binnen. Vijftig Nederlanders zijn daar gefinisht op een totaal van 2560, in Alcudia op Mallorca staan er nog meer aan de start. Om te beginnen de drie profs: Erik-Simon Strijk, die er zijn seizoen opent en daarna door reist naar IM Lanzarote, daarnaast Rahel Bellinga en Mirjam Weerd. En dan liefst 98 Nederlanders in de agegroupers, het hoogste aantal ooit op een IM/70.3 buiten de landsgrenzen. De bekendste? Eric van der Linden en Marieke van Lierop.

Eerst nog Hemelvaartsdag, steevast de dag van De Elzen run-bike-run Dordrecht. Maar niet dit jaar. Net als in Stein zijn er in Dordt wegwerkzaamheden op groot gedeeltes van het parcours, waardoor de RBR niet doorgaat.

rachelmax2

Wat wel doorgaat is op Moederdag de Wings For Life Run in Breda. Om 13 uur  start de meute voor eerst een parcours door de stad en dan de bossen rondom Breda. Achter hen aan rijdt niemand minder dan Max Verstappen, als mobiele finish. Zijn aanvangssnelheid is 15 kilometer per uur, later voert hij dat een tandje op. Net zo lang tot er nog maar 1 deelnemer over is. Erben Wennemars werd vorig jaar tweede en beste Nederlander. Hij is er weer bij. West-Brabant is zeker ook nieuwsgierig naar de deelname van onze Olympische triatlete Rachel Klamer. Rachel hoopt een kleine 20 kilometer te kunnen volhouden, maar forceert met het oog op Rio natuurlijk niets. Ze loopt samen met haar zusje. Max Verstappen die op onze Rachel komt jagen. Dat willen we zien!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.